BÚVÁR BLOG

Albánia Gjipe beach

Búvárkodás Albániában

Albánia féltve őrzött titok azon búvárok körében akik már felfedezték varázsát. Ez azért van, mert vitathatatlanul az egyik leginkább alulértékelt európai búvárcélpont. Kristálytiszta vizeivel és lenyűgöző tengerpartjával Albánia búvárhelyek széles skálájának ad otthont, amelyek könnyedén felveszik a versenyt a jobban ismert helyekkel.

A roncsoktól a barlangokig Albánia minden búvár számára kínál valamit, bármilyen búvártapasztalattal is rendelkezzen.

Hol van Albánia?

Albánia Délkelet-Európában található, közvetlenül az Adriai-tenger túloldalán Olaszországtól. Ez egy kis ország, mindössze 28 748 km2-en, lakossága alig haladja meg a 3 milliót. Albánia fővárosa Tirana, hivatalos nyelve az albán. Sok albán azonban beszél angolul is.

Eljutás Albániába

Albániába számos európai városból indulnak járatok, köztük Rómából és Milánóból. A repülőtér közvetlenül Tirana mellett található, de Olaszországból komppal is eljuthat Albániába.

Albániában a legegyszerűbb busszal vagy autóval közlekedni. A kiváló buszhálózat elviszi az összes főbb turisztikai célponthoz, az autóbérlés pedig egyszerű és viszonylag megfizethető.

Mikor a legjobb merülni Albániában?

Albániában a legjobb búváridő áprilistól októberig tart, a legnépszerűbb hónapok pedig július és augusztus. Ezalatt a víz hőmérséklete kellemes 20-25 Celsius-fok. Ami a vízlátást illeti, ez általában kiváló 12-15 méter, de a körülményektől függően akár 30 métert is elérhet.

Ne feledje, hogy az albán vizek meglehetősen hullámtarajosak lehetnek, így bár ez kiválóan alkalmas a tengeri élőlények széles skálájának felfedezésére, mindenképpen figyelnie kell az előrejelzéseket, mielőtt elindulna.

A legjobb búvárbázis Albániában

Ha a legjobb merülőhelyeket keresi akkor Sarandét ajánljuk. Patkó alakú öblével Sarande népszerű úti cél az albánok körében, és bár a nyári hónapokban nagyobb a nyüzsgés, sohasem zsúfolt. 
Rengeteg szálláslehetőséget és éttermet talál, és ha szárazföldi látnivalókra és tennivalókra is kíváncsi, akkor a városra néző dombon álló, 15. századi kolostort érdemes meglátogatni.

Népszerű merülőhelyek

Butrint-tó
Ez a sós vizű lagúna Albánia déli részén található, és kiváló búvárkodási lehetőségeket kínál. A tó több mint 105 halfajnak ad otthont, és a nemzeti parkot körülvevő tengerparti vizek mentén delfinekkel és teknősökkel is találkozhat.

Ohridi tó
Ez a krátertó Albánia és Macedónia határán terül el, és tiszta vizéről és változatos vadvilágáról ismert. A világ egyik legrégebbi tava, és az UNESCO Világörökség része. Nem elégszik meg azzal, hogy a legrégebbi, de egyben a Balkán legmélyebb tava is, 286 méter (938 láb).

Az SS Probitas roncs
Ez a roncs Karaburun partjainál található, és vitathatatlanul Albánia egyik legnépszerűbb merülőhelye. A második világháború alatt német bombázók által elsüllyesztett olasz rakomány most nagyszerű merülési lehetőséget kínál. A roncs körülbelül 115 méter hosszú, a legsekélyebb része pedig mindössze 3 méterrel a víz alatt van, mielőtt 18 méteres mélységbe zuhanna.

Albania SS Probitas hajoroncs

 

Gjipe strand
Egy másik népszerű merülőhely a Gjipe Beach. Albánia déli részén található, védett területtel és kavicsos tengerfenékkel. A sziklás tengerfenék mindig magában hordozza a sérülések és a sérülések kockázatát, így ez a tengerfenék azt jelenti, hogy gond nélkül élvezheti a merülést.
A Gjipe-kanyon 800 méteren (2600 láb) húzódik, szélessége 10 és 20 méter (66 láb) között van. A kanyon mentén elképesztő sziklaképződmények az egyik fő oka ennek a merülőhelynek a népszerűségének.

Barlangi búvárkodás Albániában

Albánia iotthont ad néhány fantasztikus barlangi búvárhelynek is. Sok barlang nagyon közel van a felszínhez, ami azt jelenti, hogy még akkor is élvezheti a felfedezést, ha még viszonylag új a barlangi búvárkodásban.

A Viroi Laes három víz alatti barlangot kínál: Viroi, Skotin és Petranik.
Mindhárom lenyűgöző környéket kínál felfedezésre. Ne feledje azonban, hogy nehézségekbe ütközhet az albániai barlangi búvárkodással kapcsolatos információk megtalálása. Ezt szem előtt tartva javasoljuk, hogy vegye igénybe egy akkreditált búváriskola szolgáltatásait, hogy biztosítsa a biztonságát, amikor még nem feltérképezett területen tartózkodik.

Ksamil Six hajótörés helyszíne
2002-ben az albán kormány úgy döntött, hogy elsüllyeszt hat haditengerészeti hajót egy víz alatti park kialakítására irányuló projektje részeként. A hajók közül négy 18 méteres mélységben fekszik, a maradék kettő pedig 30 méteres mélységben. Mivel a géppuskák és ágyúk még mindig a helyükön vannak, ez egy olyan merülőhely, amely minden búvárlista élén kell, hogy legyen amikor a környéken jár.

Vlora-öböl
Itt található a Po, egy olasz kórházhajó roncsa, amelyet a második világháború alatt süllyesztettek el. A roncs remek helyen, az áramlatoktól védett, 18 méteren ül, majd 33 méterre süllyed.
Valamivel több mint 150 méter hosszú, ez egy olyan helyszín, amely rengeteg látnivalót kínál, és valószínűleg több merülést is indokol.

Albánia tengeri élővilága

Az albán vizek tengeri élete hihetetlenül változatos, beleértve a Földközi-tenger élővilágát, például csikóhalakat, polipokat és delfineket. Murénák, angolnák és rájahalak is láthatók a környéken.

Négy különböző típusú tengeri teknős is létezik, a fafejű, a bőrhátú, a hawksbill és a zöld teknős. Bár ezeket a fickókat nem látják túl gyakran, lehet, hogy csak szerencsés leszel.

Albániának szerepelnie kell a búvárkodási listámon?

Lenyűgöző partvonala és kristálytiszta vize miatt nagyon könnyű erre a kérdésre magabiztos „igen!” választ adni.

forrás: thescubanews.com

 

Továbbiak

Klub információ

Diving Sopron búvárklub

9400 Sopron, IV. László király utca 4.
Kapcsolat velünk+36 70 3704686
Adatkezelés | ÁSZF | Rólunk

Oldalunk helyes működéséhez valamint statisztikai célú adatgyűjtéshez is használunk böngésző cookie-kat. Engedélyezi ezek használatát?