BÚVÁR BLOG

Hurghada víz alatti tank

A HEPCA (Hurghadai Környezetvédelmi és Természetvédelmi Egyesület) három új merülőhelyet nyitott meg Hurghada környékén

Három új merülőhelyet hoztak létre Hurghada mellett, hogy enyhítsék a természetes korallzátonyokra nehezedő nyomást a búvárturizmus felfutása miatt

A Hurghada Environmental Protection and Conservation Association (HEPCA) az Egyiptomi Búvár- és Vízisport Kamarával (CDWS) közösen bejelentette, hogy három új helyszínt bocsátanak a búvárok rendelkezésére Hurghadában.

Az új merülési helyek a Giftun-szigetek népszerű zátonyaitól rövid távolságra helyezkednek el, és egy „Vízalatti Katonai Múzeumot” alkotnak majd, amelyet régi katonai felszerelések, köztük tankok és páncélozott szállítóeszközökkel  rendeznek be.

A mesterséges zátonyokat azért hozták létre, hogy tehermentesítsék a Hurghada környéki merülőhelyeket, amelyek némelyikén az elmúlt években 1000 százalékkal nőtt a merülések száma.

A három helyszín; Sha'ab El Sakala nyugatra a Big Giftun szigettől nyugatra, Urog El Towail-t annak déli részén, és Erg Gamea a Magawish-sziget közelében. Mindháromról azt írják, hogy sekély, 11-15 méter mély, homokos fenekű a Sha'ab El Sakala és Erg Gamea merülőhely, míg sziklás aljzatú az Urog El Towail.

Állítólag mindhárom jó látótávolsággal rendelkezik, mint a környező terület nagy része, és mindegyikben mesterséges zátonyként elsüllyesztett katonai járművek találhatóak.

Egy hivatalos sajtóközleményben, amely bejelenti, hogy a döntést „a Környezetvédelmi Minisztérium és a Vörös-tenger kormányzósága égisze alatt” hozták meg, a HEPCA azt állítja, hogy a merülőhelyek létrehozása „a korallzátonyok állapotának több éves megfigyelése után jött létre. 

"Ezeknek a merülőhelyeknek az a célja, hogy növeljék az egyiptomi merülőhelyek számát, megvédjék az egyiptomi Nagy Peremzátonyt, egyedülálló víz alatti élményt teremtsenek, és ösztönözzék a fenntartható turizmust Hurghada természetes korallzátonyainak védelme és megőrzése érdekében. 

Miután a HEPCA csapata évekig figyelemmel kísérte a korallzátonyok állapotát – folytatja a nyilatkozat – azt találtuk, hogy a fejlesztési ütem növekedése, majd a turisták áramlásának példátlan növekedése hatalmas mértékben terheli a korallzátonyokat.

A Víz alatti Katonai Múzeum búvárhelyek létrehozásával Hurghada természetes korallzátonyainak védelmét és megőrzését tűzte ki célul. Elkötelezettek vagyunk a felelős turisztikai magatartás előmozdítása és e csodálatos ökoszisztéma hosszú távú fenntarthatóságának biztosítása mellett.

Egy ilyen projekt az egyik nagy lépés lesz az egyiptomi korallzátonyok megőrzésében, amelyeket a világ egyik utolsó korallmenedékeként soroltak be."

 

Továbbiak

Klub információ

Diving Sopron búvárklub

9400 Sopron, IV. László király utca 4.
Kapcsolat velünk+36 70 3704686
Adatkezelés | ÁSZF | Rólunk

Oldalunk helyes működéséhez valamint statisztikai célú adatgyűjtéshez is használunk böngésző cookie-kat. Engedélyezi ezek használatát?