MERÜLŐHELYEK - BÚVÁRTÚRÁK

Pag sziget - Horvátország

Pag sziget

Egy örök kedvenc a Horvát merülőhelyeink közül. Minden évben megyünk, mert nemcsak a merülőhelyek jók hanem a bázis hangulata is fantasztikus. 

A merülőhelyek többnyire a 25 km hosszú Lun-félsziget északi sziklafalain találhatók. A felszínen látható százméteres sziklafalak és domboldalak a víz alatt tovább folytatódnak, egyes helyeken egészen 90 méter mélységig. Ezen kívül néhány merülőhely Rab-sziget, Dolin-félsziget déli részénél, a többi merülőhely Pag-sziget északi és keleti oldalán található.

Minden egyes merülésre jellemző a tenyérnyi méretű halakból álló halrajok látványa és gyakran találkozhatunk polippal, sziklahallal, tengeri pókkal, fonalcsigával is. Az üregekbe bevilágítva, kis szerencsével, láthatunk ezüstös színű angolnákat vagy pettyes macskacápát is.

A búvárbázis merülőhelyei között szerepel több kisebb-nagyobb barlang, illetve néhány üregnek nevezhető természeti képződmény is. Van, amelyik a sekély 10 méteres mélységből indul és széles járatával felemelkedik a hegy gyomrába a felszínig és ott három különböző irányba is elágazik. A levegős teremben és a járatokban mindenhol hatalmasra nőtt cseppkövek lógnak a mennyezetről és falakról.

A választékban több merülhető hajóroncs is található, így a roncsmerülés iránt érdeklődő búvárokat is bőven el tudja látni élményekkel. Ezek mélysége többnyire 25 – 40 m között van, de a búvárbázis tud roncsot mutatni a mélymerülő végzettségű búvárok számára is.

 

 

Továbbiak

Oldalunk helyes működéséhez valamint statisztikai célú adatgyűjtéshez is használunk böngésző cookie-kat. Engedélyezi ezek használatát?