BÚVÁR BLOG

PHI 12 - Új medence az Y-40 mellett

Az Y-40 duplázni fog: megszületett a PHI-12 a Víz Alatti Világűr (Spazio Sommerso) nevű medence tervezete

A PHI-12 egy kivételesen nagy átmérőjű, 30 méter mély, 32/34°C-os termálvízzel töltött medence lesz. Nyitott tetejű, felülről speciális felszerelések beengedésére is alkalmas darurendszerrel ellátott, víz alatti vagy akár a világűrben végezhető gyakorlatok szimulációjára is alkalmas megoldásaival lesz kivételes.

2013. május 2-án tették le az első követ, amely elindította az Y-40 The Deep Joy történetét, és a világ legmélyebb medencéjeként a Guinness-rekordok közé kerülését. Tíz évvel később, 2023. május 2-án a padovai termálfürdő megduplázódik.

A PHI 12, Ф12, a görög ábécé betűiből származik. A matematikában az aranymetszet szimbóluma, a szobrász és építész, Phidias (götögül: Φειδίας) görög nevének kezdőbetűje, az arány első használója, de az építészetben a henger átmérőjét, 12 méterét is jelzi ebben az esetben.

A projekt egy új épületről szól az Euganean Hills lábánál: egy rendkívüli, 12 méteres átmérőjű henger alakú medencéről, amilyenre ilyen mély létesítményekben még soha nem volt példa. Az Y-40-től keletre, a Hotel Terme Millepini parkjában épül fel. A Phi 12 30 méteres mélységet ér el, és mélyről kinyert, termikus sós-bróm-jódos vízzel töltik fel, 32 és 34 ºC között.

A PHI 12 egy szabadtéri medence lesz, amely lehetővé teszi, hogy felülről felszereléseket lehessen beereszteni és így a különböző tevékenységekhez speciális nagy felszerelések is elhelyezhetőek, beemelhetőek lesznek. Ugyanakkor magas szintű tudományos-technológiai laboratórium is lesz, amely hasznos az orvosi - víz alatti és űrkutatásban, és képes az emberi szervezetre gyakorolt nyomásváltozások reakcióinak tanulmányozására, a világ egyetemeivel együttműködve. Kutatóközpontok számára elérhető hely, ahol nagy méretű űrhajókat meríthetnek be a víz alá. Valamint nemzetközi oktatási és képzési központ is lesz non-profit szervezetek és kutatói és különböző kutatási csoportok számára, valamint a különleges katonai erők által megkövetelt titoktartás mellett. a kialakításnak köszönhetően akár tengeri mentési helyzet szimulációkra is alkalmas lesz. És végül egy stúdió is lesz a filmgyártás speciális effektusaihoz, professzionális hangszereléssel és a különböző helyzetek újraalkotásának lehetőségével, legyen az művészi vagy dokumentumfilm. Olyan környezet, amely hűen képes reprodukálni a tengeri és természetben játszódó helyzeteket, a különböző vízi valóságokhoz adaptálható díszleteket, amelyek képesek befogadni gigantikus méretű jeleneteket, helyszíneket.

 

Az építészet mint turisztikai látványosság: víz alatti színház és panorámás lift

Ez az új létesítmény nyitva áll a látogatók előtt, akik egészen a fenékig felfedezhetik, köszönhetően egy átlátszó panorámás víz alatti felvonónak, amely lehetővé teszi a búvárok követését a medencében, átélve a víz alatti tartózkodás varázsát.
A Phi 12-t 5 méteres mélységben teljes egészében körülvevő víz alatti üvegnek köszönhetően az egész medence körül végig lehet menni, hogy egy igazi víz alatti színház nézőjeként a vízben előadott szórakoztató vagy éppen művészeti produkciókat megcsodálhassuk.

Továbbiak

Klub információ

Diving Sopron búvárklub

9400 Sopron, IV. László király utca 4.
Kapcsolat velünk+36 70 3704686

Adatkezelés | ÁSZF | Rólunk

explorer


Neufeld: 2023.09.22 19:45 - 21,3Cº

Vélemények

reviewer-photo
Boraszat Orokos
Legyen egy ajándék 🎁 de lehet egy új kezdett. Jól szervezett csapat .Egy felejthetetlen élmény akár bakancslistádon egy pipa ki ...
reviewer-photo
Hajnalka Kiffovics
Megbiztható oktatás, szuper élmények, jó hangulat.Egy új élménnyel lettem gazdagabb! :)
reviewer-photo
Gábor Gáncs
A legjobb csapat. Gyertek ide.
reviewer-photo
Ákos Szórádi
Hatalmas élmény és egy nagyon jó kis csapat jött össze az első pillanattól kezdve!🙂 Mindenkinek csak ajánlani tudom, bármilyen fé...
reviewer-photo
Csilla Szabó
Nagyon profi szervezés. A biztonságèrzet maximális. Mindig jó a csapat ès remek a hangulat! :) Bárkinek bármilyen fenntartása van ...
reviewer-photo
Tamás Varga
Nagyon jó és kedves csapat, jól tanítanak és gazdag élmyeket lehet szerezni.
reviewer-photo
Andor Tóth
Profi, baratságos csapat, végig biztonságban éreztük magunkat csak ajánlani tudom.
reviewer-photo
Csilla Vidáné Ivánkovics
Március 10-én vett részt 10 éves fiam az élmény búvárkodáson. Ha azt mondom egész hazaúton azt hallgattam: ...
reviewer-photo
Vaszari Krisztián
Segítőkész, barátságos csapat, családias légkör és egy csodálatos élmény volt! Köszönjük! :)
reviewer-photo
Will Cragin
An awesome diving experience. Balazs was very accommodating with everything, especially with the fact that I don't speak much Hungarian. He was able to speak ...
reviewer-photo
Dalma Bobula
Szuper búvár csapat! Nagyon segítőkészek és profik :)