BÚVÁR BLOG

Venturi effektus szabályozók

Minden amit tudni érdemes a Venturi szelepről

Ha eddig nem tudtad pontosan, hogy működik, vagy mire való a második lépcsőn található venturi szelep akkor ezt az írást feltétlenül olvasd el

A légzőautomata második lépcsőjén található légzési ellenéllás szabályozó neve a Venturi szelep. Általában ez az a kis gomb/szelep állító a második fokozaton, amely a következő felirattal van ellátva: "Dive/Pre-Dive", "On/Off" vagy "+/-". Ez a kapcsoló vagy gomb megváltoztatja a légáramlást a második lépcsőn belül, ami megkönnyíti vagy megnehezíti a légzést.

A gomb elfordítása engedélyezi és letiltja az úgynevezett Venturi-effektust, amelyet az eszköz tervezői a légzés elősegítésére használnak.

Na de mi az a venturi-effektus?

A kulcs annak megértéséhez, hogy a légáramlás hogyan csökkentheti a légzés munkáját, a Venturi-effektusnak nevezett jelenség.

A Venturi-effektus kimondja, hogy amikor a levegőt egy szűkületen, például a légzőautomata második lépcsőjéban lévő apró szelepeken keresztül kényszerítik, a levegőrészecskék mozgási sebessége megnő.
Amikor a levegő kilép a szűkületből, nagyon gyorsan mozog a környező levegő részecskéihez képest. A gyorsan mozgó levegő magával vonzza a környező lassan mozgó levegőrészecskék egy részét.
A lassan mozgó levegőrészecskék folyamatosan elhúzódnak és így ez a légnyomás csökkenését (vákuum) eredményezi a gyorsan mozgó légáramlást körülvevő területen.
Egyes gyártók tehát ezt a Venturi-effektus által létrehozott vákuumot használják a a második lépcsők légzésellenállásának csökkentésére. Ennek megértéséhez először tekintsük át a második szakasz működésének alapjait.

A légzőautomata második lépcsőjének működése egyszerűsítve

A légzőautomata második fokozata egy viszonylag egyszerű szerkezet. Amikor egy búvár belélegzik, belélegzése egy rugalmas membránt von maga felé a második lépcsőn belül. Mozgás közben a membrán egy karhoz nyomódik. Ez a kar nyit egy szelepet, amely lehetővé teszi a levegő bejutását a második lépcsőbe. Amikor a búvár abbahagyja a belégzést, a membrán visszamozdul az eredeti helyzetébe, elengedi a kart és leállítja a légáramlást.

A legegyszerűbb felépítésű második lépcsőben a búvárnak továbbra is (viszonylag) erőteljesen kell belélegeznie a membránnal szemben, hogy a szelep nyitva maradjon és a levegő beáramlás fent maradjon. A valóságban ez a belégzés nem nehéz, és az ilyen egyszerű szabályozók tökéletesen működnek a legtöbb szabadidős búvárkodás során. A légzőautomata tervezők azonban kitaláltak egy módszert, amellyel a Venturi-effektus segítségével könnyebbé tehetik a légzést.

Venturi-effektus által támogatott légzés

Egyes légzőautomaták úgy vannak kialakítva, hogy kihasználják a Venturi-effektus előnyeit. A második lépcsőbe beáramló levegőt Venturi-asszisztens és a szabályozótestben elhelyezett műanyag bordák vezetik. Megfelelően irányítva a gyorsan mozgó levegő vákuumot hoz létre a szabályozó membránja mögött a Venturi-effektusnak köszönhetően.
Amint a búvár belélegzik, megindul a légáramlás, ugyanaz a levegő, amelyet belélegzik, vákuumot hoz létre, amely segít nyitva tartani a második lépcső szelepét.
A membrán behúzását és így a szelep nyitva tartásához szükséges erőt részben a búvár belélegzése, részben a gyorsan áramló levegő Venturi-effektusa biztosítja.
A Venturi által megnövelt teljesítményű szabályozóknak csak a kis belégzésre van szükségük a levegő áramlásának megkezdéséhez, így ezekkel nagyon könnyű a légzés minden körülmény között.

A Venturi-effektus hátránya – Könnyű szabadonfolyás

A Venturi-effektust a légzés fokozására használó légzőautomaták fő hátránya, hogy hajlamosak könnyebben szabadon folyásra, mint más szabályozók. A Venturi-effektus által okozott szabadonfolyások bármikor előfordulhatnak, amikor a második lépcső nincs a búvár szájában, és a légáramlás megindul.

Az egyik példa az a gyakori helyzet, amikor egy második lépcsőt beleejtenek a vízbe. Az pótadagoló gombon lévő víznyomás elindítja a légáramlást. Amint a levegő elkezd beáramlani a második fokozatba, a Venturi-effektus által létrehozott vákuum a fúvóka felé szívja a membránt, és a levegő áramlása addig folytatódik, amíg a búvár meg nem állítja.

Mi a teendő a szabadon folyás esetén

A Venturi-effektushoz kapcsolódó szabadon folyás nem ad okot a riadalomra. Ez nem a második lépcsővel kapcsolatos probléma hanem egyszerűen csak maga az efektus teszi a dolgát. A szabadon folyást azonban le kell állítani, hogy elkerüljük a jelentős levegőveszteséget. A búvár könnyen megállíthatja a szabadon folyást, ha a szabályozó szájrészét lefelé fordítja a vízben, vagy az ujját a szájrész nyílására helyezi. Bármilyen módszer, amely megváltoztatja a levegő áramlását vagy lehetővé teszi a nyomás felhalmozódását a második lépcsőn belül, leállítja a Venturi-vel kapcsolatos szabadon folyást.

Hogyan kerüljük el a Venturi-effektus által okozott szabadon folyást

Azoknál a légzőautomatáknál, amelyek a Venturi-effektust használják a légzési ellenállás csökkentésére, általában van egy kapcsoló a második fokozat testén két állásban, egy Venturi-engedélyezett beállítás és egy Venturi-lekapcsolt beállítás (ami megváltoztatja a légáramlást a második fokozat testén belül). Ezeket a „Venturi-kapcsolókat” a szabályozó márkájától és modelljétől függően általában „DIVE/PRE DIVE”, „be/ki” vagy „+/-” jelöléssel látják el.

A Venturi-effektus által okozott szabad áramlás elkerülése érdekében kapcsolja ki a Venturi-asszisztált légzést úgy, hogy a kapcsolót a megfelelő helyzetbe állítja (PRE DIVE/ki/-), amíg el nem kezd lélegezni a légzőautomatából. Ügyeljen arra, hogy kapcsolja ki a Venturi-effektust, amikor a szabályozó nincs a szájban, és ügyeljen arra, hogy az alternatív levegőforrás (oktopusz, backup) Venturi-kapcsolója letiltott helyzetben legyen. A Venturi-asszisztált légzés kikapcsolása nem változtatja meg a szabályozó azon képességét, hogy levegőt adjon Önnek, de a légzőautomata kissé "nehezebben" adja a levegőt, amíg újra nem engedélyezi a Venturi-effektust.

Továbbiak

Klub információ

Diving Sopron búvárklub

9400 Sopron, IV. László király utca 4.
Kapcsolat velünk+36 70 3704686

Adatkezelés | ÁSZF | Rólunk

explorer


Neufeld: 2023.06.10 07:45 - 19,8Cº

Vélemények

reviewer-photo
Dalma Bobula
Szuper búvár csapat! Nagyon segítőkészek és profik :)
reviewer-photo
Boraszat Orokos
Legyen egy ajándék 🎁 de lehet egy új kezdett. Jól szervezett csapat .Egy felejthetetlen élmény akár bakancslistádon egy pipa ki ...
reviewer-photo
Hajnalka Kiffovics
Megbiztható oktatás, szuper élmények, jó hangulat.Egy új élménnyel lettem gazdagabb! :)
reviewer-photo
Viktória Szórádi-Pinezits
Határok feszegetése, adrenalin, szuper társaság, még szuperebb oktató. Összegezve két szóval: felejthetetlen élmény...
reviewer-photo
Andor Tóth
Profi, baratságos csapat, végig biztonságban éreztük magunkat csak ajánlani tudom.
reviewer-photo
Zoltán Papp
Nagyon jó élmény volt, csak ajánlani tudom az élménymerülést :)
reviewer-photo
Will Cragin
An awesome diving experience. Balazs was very accommodating with everything, especially with the fact that I don't speak much Hungarian. He was able to speak ...
reviewer-photo
Tamás Varga
Nagyon jó és kedves csapat, jól tanítanak és gazdag élmyeket lehet szerezni.
reviewer-photo
Gábor Krajczár
Remek oktatás, kemény vizsgabiztos :-) de megéri, az élmény felbecsülhetetlen!
reviewer-photo
Attila Zombori
Neufeldi merülésen vettünk részt, felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk. A szervezők professzionálisak, kedvesek. Mindenkinek csak ajánlani tudom!
reviewer-photo
Anikó Szekó
Tényleg élmény volt az élménymerülés. Profi szervezés, türelmes segítőkész oktatóval. Ajánlom mindenkinek aki ...