BÚVÁR BLOG

Búvárhajó festmény

Búvárhajó-roncsot rejt a Balaton, így hívták fel rá a figyelmet

Különleges vízi világ képei fogadják a szántódi vasútállomásra érkezőket: elkészült a Tárnoki Művészeti Egyesület tagjainak újabb munkája. Az alkotók öt napon át pingálták az aluljáró falait.

„Szerettünk volna Meszlényi Pál függetlenségi képviselő búvárhajójának emléket állítani, amelyet 1905 tavaszán a Hévízi-tóban végrehajtott merülőpróbát követően kétszer a Balatonban kísérelték meg vízre tenni, de 30-40 méter megtétele után motorhiba miatt elsüllyedt, és roncsai a mai napig Balatonboglár és Szántód között vannak” – mondta az alkotásról Major L. Gábor, a Tárnoki Művészeti Egyesület elnöke a SONLINE hírportálnak.

A NASZÁD TEHÁT A SZÁZADELŐN ELMERÜLT, DE A SZEMÉLYZET, KÖZTÜK UDVARY FERENC, A BÚVÁRHAJÓ KITALÁLÓJA ÚSZVA MEGMENEKÜLT.

A szántódi aluljáró falain látható a búvárhajó gépháza, monitorok, csövek, radarok, műszerek és egy hajóskapitány is feltűnik. A peronhoz vezető lépcsőknél pedig víz alatti panoráma látható, amelyen a halak sziluettjei kapnak főszerepet.

A művészcsoport hét tagja öt napon át dolgozott Szántódon, munkájukat a helyi önkormányzat segítette, biztosított számukra minden nap meleg ételt, üdítőket, rágcsálnivalókat is kaptak tőlük.

A TCH Tárnoki Művészeti Egyesület 2013-ban alakult baráti csoport, amely azzal a szándékkal jött létre, hogy a dekorációs falfestéses művészetet népszerűsítse. Korábban a fonyódi, a balatonboglári, a balatonlellei, a balatonfenyvesi és a siófoki állomást, aluljárót is kipingálták már.

forrás: economx.hu

 

Továbbiak

Oldalunk helyes működéséhez valamint statisztikai célú adatgyűjtéshez is használunk böngésző cookie-kat. Engedélyezi ezek használatát?