BÚVÁR BLOG

Grönlandi cápa

Ez a világ legidősebb gerinces élőlénye: nehéz elhinni, mennyi idős

A grönlandi cápák már rengeteg jelentős történelmi esemény idején is éltek.

Bár a világ legidősebb élőlényeinek sokan a teknősöket gondolják, számos olyan növény és még állat is él a Földön, amik még náluk is sokkal régebben születtek. A gerinceseknél egyértelműen a grönlandi cápák számítanak a legidősebb élőlényeknek, amik akár 500 évig is élhetnek.

Ezek az állatok a Jeges-tenger és az Atlanti-óceán északi felének vizeiben élnek hatalmas mélységekben, így nem egyszerű megfigyelni és tanulmányozni őket, emiatt sokáig azt hitték, hogy nagyjából 200 éves az életciklusuk. Egy nemrég végzett kutatás azonban megállapította, hogy akár 400-500 évesek is lehetnek ezek az állatok, ezzel pedig akár a Guinness-rekordok Könyvébe is bekerülhetnek.Így élnek a grönlandi cápákA Tromsø-i Arctic University kutatói a norvég sarkköri vizeken 28 grönlandi cápát tanulmányoztak alaposabban egy új matematikai módszer segítségével, analízishez szükséges mintákat vettek tőlük, és lemérték őket, az eredményekhez pedig a szaruhártya és a szemlencse öregedését is figyelembe vették. A kutatás során kiderült, hogy sokkal tovább élnek ezek az állatok, mint azt korábban gondolták, akár 400-500 évesek is lehetnek. A vizsgált példányok között volt 272 és 395 éves cápa is, de találtak egy olyan egyedet is, ami 5,5 méteres és 512 éves volt.

A hosszú életük titka egyrészt a rendkívüli életkörülményeiknek köszönhető, a hideg vizekben sokkal lassabb az anyagcseréjük, valamint már az óceánok szürkületi zónájában, vagyis 700 és 1200 méteres mélységben élnek, ami már az ember számára szinte elérhetetlen. Ennek ellenére esetenként a víz felszínéig is felúszik. A kifejlett állatok 244-427 centiméter hosszúak, a legnagyobb kifogott példány pedig 640 centiméteres volt. Nyílt vízi és fenéklakó halakkal táplálkozik, de elfogyasztja a fókát, más cápákat vagy tengeri madarakat is. Elég lassan mozog, és az ivarérettséget 100-150 éves korában éri el. Nem igazán népszerű a halászok körében, inkább csak az északi őslakosok szokták kifogni és fogyasztani.

forrás: femina.hu

 

Továbbiak

Oldalunk helyes működéséhez valamint statisztikai célú adatgyűjtéshez is használunk böngésző cookie-kat. Engedélyezi ezek használatát?