BÚVÁR BLOG

Karen van den Oever dél-afrikai technikai búvár

Tíz méterrel döntötte meg saját rekordját a legmélyebbre merülő női búvár

A Guinness World Records által a világ legmélyebb női búváraként elismert nő még mélyebbre merült – új rekordot állított fel, 10,6 méterrel megdöntve saját tavaly márciusi rekordját.

Karen van den Oever dél-afrikai technikai búvár nyílt rendszerű (Open Circuit) légzőkészülékkel ereszkedett le 246,65 méter mélyre a híres Boesmansgat-barlangban (Bushman's Hole), Northern Cape tartományban, Dél-Afrikában. A merülőhely, a világ harmadik legmélyebb ismert víznyelője, 1,55 km-es tengerszint feletti magasságban fekszik, ami különösen nagy kihívást jelent a dekompressziós idők tekintetében.

Az október 27-én történt merülés 8 óra 11 percig tartott, és a rekord most a Guiness World Records hivatalos ellenőrzésére vár.

Karen van den Oever, aki a szülővárosában, Johannesburgban, a Witwatersrand Egyetemen végzett tudományos diplomával, 2001-ben kezdett el búvárkodni.

A barlangi mélységi rekord megdöntése lett személyes célja 2004-től, amikor is Verna van Schaik dél-afrikai búvár 17 évig tartó rekordot döntött meg. A Guiness World Records szerint van den Oever 2006-ban kezdett el a technikai búvárkodásba, „hogy fokozatosan felépítse tudását és az önbizalmat a rekord megkísérléséhez”.

Karen fekészülését Nuno Gomes is segítette, aki 1996-ban 282,6 méteren állította be a férfiak legmélyebb barlangi merülésének rekordját, szintén a Boesmansgat-barlangban.

Boesmansgat-barlang a wikipédián https://en.wikipedia.org/wiki/Boesmansgat

forrás: theinsidersa.co.za

 

Továbbiak

Oldalunk helyes működéséhez valamint statisztikai célú adatgyűjtéshez is használunk böngésző cookie-kat. Engedélyezi ezek használatát?