BÚVÁR BLOG

Mélytengeri sós medencék

Ritka mélytengeri sós medencéket fedeztek fel a Vörös-tengerben

Az újonnan felfedezett mélytengeri sómedencék földönkívüli életre utalnak, és potenciális rákellenes vegyületeket tartalmazhatnak.

A Miami Egyetem Rosenstiel Tengerészeti, Légkör- és Földtudományi Iskola kutatócsoportja felfedezte az Akabai-öbölben , amely a Vörös-tenger meghosszabbítása . A tudósok ritka sós medencéket fedeztek fel , amelyek nyomokat tartalmaznak a világóceánok évmilliókkal ezelőtti kialakulásáról. Így talán rávilágítanak a témára: Hogyan nézett ki az élet eredete a Földön és... azon túl.

Az OceanX-szel együttműködve Sam Purkis, az UM tengertudományi részlegének professzora és elnöke, valamint csapata több mint 1700 méteres mélységben fedezte fel a felfedezést. Ehhez egy távirányítású víz alatti járművet (ROV ) használtak. Kutatásaikat az OceanXplorer kutatóhajó fedélzetéről végezték . Ez egy rendkívül speciális és jól felszerelt hajó, amely lehetővé teszi számukra, hogy felfedezzék a Föld legelérhetetlenebb helyeit.

Amíg nem ismerjük a földi élet határait, nehéz lesz megállapítani, van-e élet más bolygókon. A szélsőséges környezetben túlélő mikrobák gazdag közösségének felfedezése segíthet nyomon követni a földi élet határait. Alkalmazható az élet keresésére is a Naprendszerben és azon túl – mondta Purkis.

A mély sós medencék az egyik legnagyobb kihívást jelentő környezet a Földön. Magas sótartalmuk és teljes oxigénhiányuk ellenére azonban hemzseg az élettől. Érdekes módon a tudósok korábban a Vörös-tenger sómedencéiben lévő mikrobákból izoláltak bioaktív molekulákat, amelyek potenciális rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek .

Nagyon szerencsénk volt. A felfedezés a tízórás ROV merülés utolsó öt percében történt, amelyet a projektnek szentelhettünk - mondta Purkis.

A tudósok mélytengeri sós medencéket fedeztek fel a partvonal közelében. Ezek a sós, oxigénhiányos helyek információkat őriznek az Akabai-öbölben több ezer évvel ezelőtt bekövetkezett szökőárokról, hirtelen áradásokról és földrengésekről. Az Öbölnek ezen a részén a tengerfenékben számos hiba és repedés található, amelyek a régió tektonikájához kapcsolódnak.

forrás: raketa.hu

 

Továbbiak

Oldalunk helyes működéséhez valamint statisztikai célú adatgyűjtéshez is használunk böngésző cookie-kat. Engedélyezi ezek használatát?