BÚVÁR BLOG

Mélytengeri sós medencék

Ritka mélytengeri sós medencéket fedeztek fel a Vörös-tengerben

Az újonnan felfedezett mélytengeri sómedencék földönkívüli életre utalnak, és potenciális rákellenes vegyületeket tartalmazhatnak.

A Miami Egyetem Rosenstiel Tengerészeti, Légkör- és Földtudományi Iskola kutatócsoportja felfedezte az Akabai-öbölben , amely a Vörös-tenger meghosszabbítása . A tudósok ritka sós medencéket fedeztek fel , amelyek nyomokat tartalmaznak a világóceánok évmilliókkal ezelőtti kialakulásáról. Így talán rávilágítanak a témára: Hogyan nézett ki az élet eredete a Földön és... azon túl.

Az OceanX-szel együttműködve Sam Purkis, az UM tengertudományi részlegének professzora és elnöke, valamint csapata több mint 1700 méteres mélységben fedezte fel a felfedezést. Ehhez egy távirányítású víz alatti járművet (ROV ) használtak. Kutatásaikat az OceanXplorer kutatóhajó fedélzetéről végezték . Ez egy rendkívül speciális és jól felszerelt hajó, amely lehetővé teszi számukra, hogy felfedezzék a Föld legelérhetetlenebb helyeit.

Amíg nem ismerjük a földi élet határait, nehéz lesz megállapítani, van-e élet más bolygókon. A szélsőséges környezetben túlélő mikrobák gazdag közösségének felfedezése segíthet nyomon követni a földi élet határait. Alkalmazható az élet keresésére is a Naprendszerben és azon túl – mondta Purkis.

A mély sós medencék az egyik legnagyobb kihívást jelentő környezet a Földön. Magas sótartalmuk és teljes oxigénhiányuk ellenére azonban hemzseg az élettől. Érdekes módon a tudósok korábban a Vörös-tenger sómedencéiben lévő mikrobákból izoláltak bioaktív molekulákat, amelyek potenciális rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek .

Nagyon szerencsénk volt. A felfedezés a tízórás ROV merülés utolsó öt percében történt, amelyet a projektnek szentelhettünk - mondta Purkis.

A tudósok mélytengeri sós medencéket fedeztek fel a partvonal közelében. Ezek a sós, oxigénhiányos helyek információkat őriznek az Akabai-öbölben több ezer évvel ezelőtt bekövetkezett szökőárokról, hirtelen áradásokról és földrengésekről. Az Öbölnek ezen a részén a tengerfenékben számos hiba és repedés található, amelyek a régió tektonikájához kapcsolódnak.

forrás: raketa.hu

 

Továbbiak

Klub információ

Diving Sopron búvárklub

9400 Sopron, IV. László király utca 4.
Kapcsolat velünk+36 70 3704686

Adatkezelés | ÁSZF | Rólunk

Vélemények

reviewer-photo
Gyula Bali
Nagyon jól éreztem magam! A következő: Neufeld
reviewer-photo
Balázs Vass
Szerintem szuper hely ;)
reviewer-photo
Zsigmond Czap
Egy életre szóló hobbit sikerült szerezni a búvárklubnak köszönhetően! Mindenképpen csak ajánlani tudom!
reviewer-photo
Dalma Bobula
Szuper búvár csapat! Nagyon segítőkészek és profik :)
reviewer-photo
Vanyi LASZLO
A reggeli talàlkozàstól az elköszönès pillanatàig nagyon jòl èreztem magam. Egy èletreszóló èlmènnyel lettem gazdagabb. ...
reviewer-photo
Gábor Krajczár
Remek oktatás, kemény vizsgabiztos :-) de megéri, az élmény felbecsülhetetlen!
reviewer-photo
Csilla Szabó
Nagyon profi szervezés. A biztonságèrzet maximális. Mindig jó a csapat ès remek a hangulat! :) Bárkinek bármilyen fenntartása van ...
reviewer-photo
János Jaczkó
Rugalmas oktatási rend. Magabiztosságot nyugalmat kifejező oktató ! Azt hogy OWD búvár lettem részben neki is ( fiamnak és persze kis ré...
reviewer-photo
Csilla Vidáné Ivánkovics
Március 10-én vett részt 10 éves fiam az élmény búvárkodáson. Ha azt mondom egész hazaúton azt hallgattam: ...
reviewer-photo
Attila Zombori
Neufeldi merülésen vettünk részt, felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk. A szervezők professzionálisak, kedvesek. Mindenkinek csak ajánlani tudom!
reviewer-photo
Gábor Bognár Nagy
Professionelle Tauchschule mit coolen Lehrer, top equipment, tolle guides gute Preise für Tauchkurse sowie fun dives.