BÚVÁR BLOG

Merülés az erdő közepében

Merülés az erdő közepében

Egyedi jelenség a Horvátországban található a "Ponikve tó"

 

Külön engedéllyel lehetmegmerülni a horvátországi Ponikve falu közelében lévő időszakos előtűnő tóban. Bár ez a tó rövid életű, és heves esőzések és hóolvadás után jelenik meg, néha csak évente kétszer, az ebből fakadó varázslat leírhatatlan.

A réten való búvárkodás, a fák között mászkálás, az ösvényeken és a száraz kőfalakon való lebegés szokatlan érzés még tapasztaltabb búvárok számára is. A merülés után az elégedett mosoly az arcokon nem csak a 9 fokos hideg vízből való kijutás után jelentett örömöt.

A Ponikve-tó az elárasztott karsztmező tipikus példája. Sajátos, mert két részből áll: egy magasabb, kisebb és sekélyebb forrástóból és egy alacsonyabb, nagyobb és mélyebb szakadékos részből, amelyet egy túlfolyó vízesés választ el.
Maga a terület egy hatalmas, füves rét körülbelül 500 m magasságban Medvednica délnyugati részén, amely számos karsztformájáról ismert. Alja északról kissé leereszkedik a déli szélére. A völgy karszt eredetét az erdő nyugati oldalán megsüllyedő hegyi patakok bizonyítják. A keleti oldalon egy rövid barlangból fakad a Jambrišak-forrás.
Három patak folyik át a réten: Jezeranec (a legnagyobb), Javorščak (amelynek forrása Jambrišakovo vrelo) és Slivnjak . Közülük kettő egy patakká olvad össze a falu előtt.

A tó legmélyebb hidrológiai maximumainál a vízmélység elérheti a 30 métert is.

forrás: morski.hr

Az Ivana Nobilo búvárfotós által készített össze fénykép megtekinthető a Croatia Times oldalán

Továbbiak

Oldalunk helyes működéséhez valamint statisztikai célú adatgyűjtéshez is használunk böngésző cookie-kat. Engedélyezi ezek használatát?