BÚVÁR BLOG

Kézzel vart hajóroncs Horvátországban

3000 éves is lehet az a kézzel varrt hajó, aminek a roncsait megtalálták Horvátország partjainál

Egy körülbelül 3000 évvel ezelőtti, kézzel varrott hajó maradványaira bukkantak a mai Horvátország partjainál – a néhai, elsüllyedt vízi jármű roncsainak most a kiemelését tervezik, és a szakemberek remélik, hogy ebből majd többet megtudnak a régmúlt hajóépítési módszereiről.

Különleges hajó maradványaira találták meg a horvátországi Zambratija-öbölnél: tengerrégészek még 2008-ban kezdtek tanulmányozni egy elsüllyedt hajót, helyi halászok beszámolói nyomán. A nagyjából 11,8 méter hosszú hajót a megtalálás helye miatt Zambratija-hajónak keresztelték el, és a szakemberek maguk is meglepődtek azon, hogy az az időszámításunk előtti 12. és 10. század közé datálható – és ezzel a legrégebbi ilyen hajó lehet a Földközi-tengeren.

A hajó építői nagy figyelemmel készítették el a csónak méretű vízi eszközt, rugalmas szálakkal gyakorlatilag összevarrták a fadarabokat. Ez nem volt ismeretlen technika a fém alkalmazása előtt. Ami különlegessé teszi a mostani leletet, az az, hogy ez egy ritka, megmaradt példája az isztriai és a dalmáciai területek ókori hagyományainak.

Mint azt a Smithsonian Magazine írja, a tengerfenékről július 2-án kezdik majd eltávolítani a hajó maradványait – a búvárok rendkívül óvatosan mozgatják majd a darabokat, amelyeket majd finoman egy speciális, egyedileg gyártott tartószerkezetre fognak helyezni.

A szárazföldön megkezdődik majd a hajó rekonstruálása, majd ezt követően közelebbről is vizsgálni kezdik. Eleinte megpróbálják pontosabban elhelyezni az időtengelyen, hogy mikori lehet, majd az anyagokat határozzák meg, majd azt, hogy milyen technikákat használtak a hajótestet adó fák formázásához.

Később Horvátországban sótlanítják, és ha minden a terveknek megfelelően halad, 2024-ben már úton is lesz Grenoble-ba, Franciaországba, ahol specialisták látnak majd neki a helyreállítási munkálatoknak.

forrás: hvg.hu

 

Továbbiak

Klub információ

Diving Sopron búvárklub

9400 Sopron, IV. László király utca 4.
Kapcsolat velünk+36 70 3704686
Adatkezelés | ÁSZF | Rólunk

Oldalunk helyes működéséhez valamint statisztikai célú adatgyűjtéshez is használunk böngésző cookie-kat. Engedélyezi ezek használatát?