BÚVÁR BLOG

Dioptriák búvároknak

Dioptriás búvármaszk megoldások búvároknak víz alá

Beragasztható lencsék, kontaktlencsék, cserélhető dioptriás lencsék? Íme néhány lehetőség a szemüveget viselő búvárok számára.

Az agy kivételével a szem a legösszetettebb szerv, amely valaha is kialakult az állatvilágban. Sajnos – legalábbis az emberek esetében – ez az evolúciós folyamat még nem ért véget. A szem minden egyes összetevője hajlamos a különféle rendellenességekre, amelyek bármelyike jelentősen befolyásolhatja a búvár látását, az enyhén frusztrálótól a potenciálisan veszélyesig terjedő problémákkal, például abban az esetben ha a búvár nem látja megfelelően a búvárkomputere kijelzőjét.

A látásromlás okai mögött számos tényező áll, beleértve a genetikai rendellenességeket, a betegségeket és – mint sok más dologban – az idő múlását. A zöldhályog, a szürkehályog és a cukorbetegség által kiváltott szembetegségek orvosi kezelést vagy műtétet igényelnek, de az emberi szem optikai elemeinek hibái általában javíthatók korrekciós lencsék alkalmazásával. Ezeket összefoglaló néven refrakciós látáskárosodásnak nevezik, és nagyjából négy fő kategóriába sorolhatók: rövidlátás, túllátás, presbyopia és asztigmatizmus.

A búvárok gyakran tapasztalják, hogy a víz alatti maszkviselés nagyító hatása kompenzálja a kisebb látási hibákat. Azok a búvárok azonban, akiknek összetettebb korrekciós követelményeik vannak, ezt nem feltétlenül találják elégségesnek. A felszínen a legtöbb refrakciós látássérülés kezelése viszonylag egyszerűen megoldható azonban a víz alatt a korrekciós lencsék felhelyezése nem olyan egyszerű.

Számos különböző lehetőség áll azonban a búvárok rendelkezésére. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai, és nagymértékben függ attól, hogy viselője milyen típusú merülést végez, milyen gyakran merül, és milyen szintű korrekció szükséges.

Felragasztható lencsék közel látással küzdőknek

beragaszthato lencse buvarmaszkhozOlcsó megoldás olvasási nehézségekkel küzdők számára. Egy felragasztható lencse készlet pár euró között kapható. A lencsék a legtöbb maszk alsó felére méretre vághatók és beragaszthatók, így a maszk hatékonyan válik bifokálissá. Bár a legtöbb búvár, aki felragasztható lencsét használ, esküszik a sikerére, néhányan arról számolnak be, hogy ezek a lencsék meglazultak vagy elvesztek a maszkba befolyó víz miatt. egy példa erre a megoldásra a SeeDive gyártó által gyártott búvárkodásra alkalmas felragasztahtó lencsék amelyek +1,0 és +4,0 között 0,5 dioptriás lépésekben kaphatók. 

Kontaktlencse

Sok búvár úgy dönt, hogy kontaktlencsével és normál maszkkal merül. A korrekciós látás szempontjából ez egy nagyon rugalmas és kezdetben nagyon olcsó megoldás, bár a költségek gyorsan emelkedhetnek a rendszeresen búvárkodóknál.
A kontaktlencsék hajlamosak elmozdulni ha befolyik a búvármaszkba a víz, ami akkor legkellemetlenebb, ha nincs tartalék készletünk. A tengeri környezetben azonban vannak olyan problémák, amelyek a kontaktlencsékkel kapcsolatosak, amelyek sokkal súlyosabbak lehetnek, ha nem fordítanak megfelelő figyelmet. Különféle baktériumok szorulhatnak be a lencse alá, és fertőzéshez vezethetnek; a sós víz hatására a lencse a szemhez ragadhat, a kemény kontaktlencsék pedig a búvár számára homályos látást okozhatnak merülés után, mivel a nitrogén nem tud megfelelően távozni a szaruhártyából.
E problémák egyike sem megoldhatatlan, de a legjobb tanács az, hogy minden merülés után öblítse le vagy cserélje ki a kontaktlencsét, és búvárutak során vigyen magával megfelelő mennyiségű tartalékot és kontaktlencse-oldatot.

Ragasztott teljes lencsék

ragasztott teljes lencseMessze a legjobb hosszú távú megoldást az egyedi készítésű lencsék jelentik, amelyeket egy szemész szakorvos csiszol a látszerész pontos receptje szerint, és amelyeket ezt követően a búvármaszkba ragasztanak. A lencséket úgy lehet kialakítani, hogy megfeleljenek a távolság, az asztigmatizmus és az olvasási zavarok kombinációjának. Az egyedi recept elkészítéséhez szükséges speciális felszerelésnek és szakértelemnek köszönhetően egy lencsekészlet ára relatív magas, amely ráadásul még nem tartalmazza a maszk árát.
A bifokális, osztott lencsék és a súlyos asztigmatizmusok kezelésére szolgáló lencsék is elkészíthetőek. A technikai búvárok kedvelt választása – különösen a barlangi búvárok –, akik nem kockáztathatják a felragasztható lencse vagy a kontaktlencse elvesztését a merülés közben. A ragasztott teljes lencsék a víz alatti fotósok és videósok számára is fontosak, akik a legpontosabb látásra hagyatkoznak a legtökéletesebb felvételek elkészítéséhez.

Dioptriás cserélhető lencsék búvármaszkokhoz

cserelheto lencseju buvarmaszkA legtöbb gyártó kínál legalább egy búvármaszk modellt, amely rendelhető dioptriás lencsékkel, amelyeket vagy gyárilag már a kért lencsékkel készítenek el, vagy a felhasználó által cserélhetőek vagy a legújabb megoldásnél egy gyorsrögzítővel egyszerűen cserélhetőek a lencsék. A lencsék általában 0,5 dioptriás lépésekben kaphatók, egyesek szimmetrikus párként, mások egyéni jobb- és baloldali lencsékként. Maszkok korlátozott számban állnak rendelkezésre mint ahogy bifokális megoldással is ritkán találkozni ezzel a megoldásnál.
Ez a megoldás egyszerű, kényelmes, viszonylag olcsó és hosszú élettartamú megoldást jelent, de előfordulhat, hogy nem teljesen felel a búvár látás igényeinek.

Továbbiak

Klub információ

Diving Sopron búvárklub

9400 Sopron, IV. László király utca 4.
Kapcsolat velünk+36 70 3704686

Adatkezelés | ÁSZF | Rólunk

explorer


Neufeld: 2023.09.22 19:15 - 21,3Cº

Vélemények

reviewer-photo
Gyula Bali
Nagyon jól éreztem magam! A következő: Neufeld
reviewer-photo
Attila Zombori
Neufeldi merülésen vettünk részt, felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk. A szervezők professzionálisak, kedvesek. Mindenkinek csak ajánlani tudom!
reviewer-photo
Vaszari Krisztián
Segítőkész, barátságos csapat, családias légkör és egy csodálatos élmény volt! Köszönjük! :)
reviewer-photo
Vanyi LASZLO
A reggeli talàlkozàstól az elköszönès pillanatàig nagyon jòl èreztem magam. Egy èletreszóló èlmènnyel lettem gazdagabb. ...
reviewer-photo
Beáta Kremser
Remek élmény :)
reviewer-photo
Ildikó Horváth
Teljes egészében szuperül éreztük magunkat.szuper csapat, szuper biztonságban. sosem gondoltam volna, hogy ennyire csodás dolog a merülé...
reviewer-photo
Ákos Szórádi
Hatalmas élmény és egy nagyon jó kis csapat jött össze az első pillanattól kezdve!🙂 Mindenkinek csak ajánlani tudom, bármilyen fé...
reviewer-photo
Zsófia Kulcsár
Fantasztikus élmény volt, mindenkinek csak ajánlani tudom!
reviewer-photo
Anikó Szekó
Tényleg élmény volt az élménymerülés. Profi szervezés, türelmes segítőkész oktatóval. Ajánlom mindenkinek aki ...
reviewer-photo
Dalma Bobula
Szuper búvár csapat! Nagyon segítőkészek és profik :)
reviewer-photo
Will Cragin
An awesome diving experience. Balazs was very accommodating with everything, especially with the fact that I don't speak much Hungarian. He was able to speak ...