BÚVÁR BLOG

Polip

Lehet, hogy a polipok is álmodnak, mint az emberek

A polipok az alvási folyamat egy rövid fázisában gyorsan váltják a színüket. A kutatók szerint egy lehetséges magyarázat a jelenségre, hogy ilyenkor az állatok újraélik az intenzív reakciókat kiváltó napközbeni eseményeket.

A polipok különleges képessége, hogy a színüket tetszőlegesen tudják váltani, amennyiben ezt szükségessé tévő helyzetben találják magukat, például zsákmányra vadásznak vagy éppen egy őket fenyegető vadász elől kell elrejtőzniük. A bőrük színének módosulását a kromatofórák aktivitása okozza: ezek a jellemzően vörös, barna vagy sárga pigmentekkel töltött kis zsákok kitágulnak, amikor a közeli idegek elektromos stimulációja következtében a kromatofórák izomrostjai kifelé húzzák a szöveteket. Mivel az izmok összeköttetésben állnak egymással, a festéket tartalmazó zsákocskák közel szimmetrikusan nyúlnak meg. A polip így átmenetileg jóval sötétebbé válik eredeti színénél és az egész folyamat néhány ezredmásodperc alatt lezajlik.

A megfigyelések szerint a színváltás folyamata azonban nem csak az ébrenléti időszakban, hanem alvás közben is bekövetkezik és egy újabb kutatás során, amelyet az Okinawai Tudományos és Műszaki Intézetben folytattak le, még jobb betekintést kaptak a kutatók a jelenség hátterébe. A polipok azon gerinctelen élőlények közé tartoznak, amelyek alvása két fázisból áll, úgy, ahogy többek között az emberé is: egy csendesebb nyugalmi szakasz és egy aktív periódus váltja egymást. Utóbbi során az agyi aktivitás szintje megnő és az emberek esetében a REM fázis alatt zajlik az álmok kialakulásának nagy része is. A kutatók feltételezése szerint a polipoknál is valami hasonló történik, vagyis az alvás aktív szakaszában újraélik a veszély elől való menekülést és más intenzív eseményeket. Erre utal legalábbis az aktív fázis alatti viselkedésük, ami esetükben nem a gyors szemmozgással, hanem a színük gyors váltakozásával jelentkezik.

Noha a külső "tünetek" alapján elképzelhető, hogy a polipok ilyenkor valóban álmodnak, de a kutatók egyelőre közel sem biztosak benne, mindenesetre az agyi folyamatok elektrofiziológiai monitorozása során kiderült, hogy az agyuk középső részén kialakuló LFP (local field potential) körülbelül megegyezik az ébrenléti szakasz ugyanezen értékeivel.

"A gerinces fajokkal való hasonlóságok sora arra utal, hogy a polipok kétfázisú alvásának bizonyos aspektusai a komplex észlelés konvergens jellegzetességeit mutatják"

- írják a tanulmányban.

A jelenség okai között az emlékek elraktározását és a bőrszín változtatásának gyakorlását sejtik a tudósok, de a pontos magyarázatot további vizsgálatok során derítik majd fel.

forrás: raketa.hu

 

Továbbiak

Klub információ

Diving Sopron búvárklub

9400 Sopron, IV. László király utca 4.
Kapcsolat velünk+36 70 3704686

Adatkezelés | ÁSZF | Rólunk

explorer


Neufeld: 2023.09.22 19:45 - 21,3Cº

Vélemények

reviewer-photo
Zoltán Papp
Nagyon jó élmény volt, csak ajánlani tudom az élménymerülést :)
reviewer-photo
Ildikó Horváth
Teljes egészében szuperül éreztük magunkat.szuper csapat, szuper biztonságban. sosem gondoltam volna, hogy ennyire csodás dolog a merülé...
reviewer-photo
Zsigmond Czap
Egy életre szóló hobbit sikerült szerezni a búvárklubnak köszönhetően! Mindenképpen csak ajánlani tudom!
reviewer-photo
Anita Török-Markó
Jó hangulatúak az elméleti óràk, érdekes és sok új dolgot lehet tanulni. Izgalommal vàrom a gyakorlati részét 😉
reviewer-photo
János Jaczkó
Rugalmas oktatási rend. Magabiztosságot nyugalmat kifejező oktató ! Azt hogy OWD búvár lettem részben neki is ( fiamnak és persze kis ré...
reviewer-photo
Balázs Vass
Szerintem szuper hely ;)
reviewer-photo
Attila Zombori
Neufeldi merülésen vettünk részt, felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk. A szervezők professzionálisak, kedvesek. Mindenkinek csak ajánlani tudom!
reviewer-photo
Vanyi LASZLO
A reggeli talàlkozàstól az elköszönès pillanatàig nagyon jòl èreztem magam. Egy èletreszóló èlmènnyel lettem gazdagabb. ...
reviewer-photo
Gábor Gáncs
A legjobb csapat. Gyertek ide.
reviewer-photo
Ákos Szórádi
Hatalmas élmény és egy nagyon jó kis csapat jött össze az első pillanattól kezdve!🙂 Mindenkinek csak ajánlani tudom, bármilyen fé...
reviewer-photo
Zsófia Kulcsár
Fantasztikus élmény volt, mindenkinek csak ajánlani tudom!