BÚVÁR BLOG

Polip

Lehet, hogy a polipok is álmodnak, mint az emberek

A polipok az alvási folyamat egy rövid fázisában gyorsan váltják a színüket. A kutatók szerint egy lehetséges magyarázat a jelenségre, hogy ilyenkor az állatok újraélik az intenzív reakciókat kiváltó napközbeni eseményeket.

A polipok különleges képessége, hogy a színüket tetszőlegesen tudják váltani, amennyiben ezt szükségessé tévő helyzetben találják magukat, például zsákmányra vadásznak vagy éppen egy őket fenyegető vadász elől kell elrejtőzniük. A bőrük színének módosulását a kromatofórák aktivitása okozza: ezek a jellemzően vörös, barna vagy sárga pigmentekkel töltött kis zsákok kitágulnak, amikor a közeli idegek elektromos stimulációja következtében a kromatofórák izomrostjai kifelé húzzák a szöveteket. Mivel az izmok összeköttetésben állnak egymással, a festéket tartalmazó zsákocskák közel szimmetrikusan nyúlnak meg. A polip így átmenetileg jóval sötétebbé válik eredeti színénél és az egész folyamat néhány ezredmásodperc alatt lezajlik.

A megfigyelések szerint a színváltás folyamata azonban nem csak az ébrenléti időszakban, hanem alvás közben is bekövetkezik és egy újabb kutatás során, amelyet az Okinawai Tudományos és Műszaki Intézetben folytattak le, még jobb betekintést kaptak a kutatók a jelenség hátterébe. A polipok azon gerinctelen élőlények közé tartoznak, amelyek alvása két fázisból áll, úgy, ahogy többek között az emberé is: egy csendesebb nyugalmi szakasz és egy aktív periódus váltja egymást. Utóbbi során az agyi aktivitás szintje megnő és az emberek esetében a REM fázis alatt zajlik az álmok kialakulásának nagy része is. A kutatók feltételezése szerint a polipoknál is valami hasonló történik, vagyis az alvás aktív szakaszában újraélik a veszély elől való menekülést és más intenzív eseményeket. Erre utal legalábbis az aktív fázis alatti viselkedésük, ami esetükben nem a gyors szemmozgással, hanem a színük gyors váltakozásával jelentkezik.

Noha a külső "tünetek" alapján elképzelhető, hogy a polipok ilyenkor valóban álmodnak, de a kutatók egyelőre közel sem biztosak benne, mindenesetre az agyi folyamatok elektrofiziológiai monitorozása során kiderült, hogy az agyuk középső részén kialakuló LFP (local field potential) körülbelül megegyezik az ébrenléti szakasz ugyanezen értékeivel.

"A gerinces fajokkal való hasonlóságok sora arra utal, hogy a polipok kétfázisú alvásának bizonyos aspektusai a komplex észlelés konvergens jellegzetességeit mutatják"

- írják a tanulmányban.

A jelenség okai között az emlékek elraktározását és a bőrszín változtatásának gyakorlását sejtik a tudósok, de a pontos magyarázatot további vizsgálatok során derítik majd fel.

forrás: raketa.hu

 

Továbbiak

Oldalunk helyes működéséhez valamint statisztikai célú adatgyűjtéshez is használunk böngésző cookie-kat. Engedélyezi ezek használatát?