MERÜLŐHELYEK

Krk sziget

Krk sziget

Ez a több mint 200 km partszakasszal rendelkező sziget az egyik legnépszerűbb merülőhely a magyar búvárok körében.

A több mint 200 kilóméteres partvonallal rendelkező Krk, Horvátország legnagyobb és legnépesebb szigete. A legtöbb horvát szigethez hasonlóan Krk-nek is gazdag kulturális és történelmi hagyományai vannak. Ez a sziget az egyik legnépszerűbb merülőhely a magyar búvárok körében.

Parti merülőhelyek a sziget keleti oldalán, Siló városából érhetők el, ahonnan megmerülhető a híres Peltastis (vagy Silói) hajóroncs is.
A sziget nyugati oldaláról Cres és Plavnik szigetek legszebb merülőhelyei, sziklafalai és barlangjai érhetőek el, mely mind búvároknak, mind kísérőknek emlékezetes kirándulás. Lehetőség van búvár- és kirándulóhajós utakon kívül fish-picnicre indulni innen, ahol másfél–két óra fenékhálós halászat után, a frissen fogott halból készít vacsorát a legénység.

Ismertebb merülőhelyek Krk, Cres és Plavnik szigetek körül a teljesség igénye nélkül

Peltastis hajóroncs

1968. január 8-án elsüllyedt áruszállító hajó, mely nem sokkal azelőtt került Görög lobogó alá. Ez okból a helyiek még ma is a "Görög" néven emlegetik. Az 1500 bruttó regiszter tonnás, 50 méter hosszú hajó, a tragédia napján, az erős szél elől menekülve indult el Senj városától északra, hogy biztonságosabb horgonyzó helyet keressen. Az éjszaka az észak-keleti (bóra) szél orkán erejűvé erősödött, a kapitány és a legénység minden erőfeszítése ellenére, Krk sziget partjának sodoródott, ahol léket kapott és elsüllyedt. Sajnálatosan a legénységből kevesen élték túl a szerencsétlenséget.
Búvárok számára igazán nagy élményt jelent ma a roncsot meglátogatni. Pici áramlás előfordulhat, és a látótávolság sem a legjobb, ám a roncs ideális mélységben, normál pozícióban nyugszik. A magasabb árbóc hat méter mélységig ér fel, a hajócsavar 32 méteren található. A fedélzet 16 - 20 méteres mélységben végigúszható, így kevesebb gyakorlattal rendelkező búvárok részére is ideális. A leereszkedést és felemelkedést az árbócokra kötött kötél segíti, melyhez a búvárokat szállító hajókat is rögzítik.

Átúszós barlang (Uvala Zalici)

A legszebb helyek egyike. A hely nevezetessége a barlang, melynek bejáratát 3 méteren találjuk, ahonnan függőleges ereszkedéssel jutunk le a tágas üregbe. A barlang fala, mivel jól megvilágított gazdag élővilágnak ad otthont. Az alsó nyíláson, 14-20 méteren kiúszva enyhe áramlatba és érezhetően hidegebb víztérbe kerülünk, ahol leggyakrabban egy több száz fős halraj tér ki lassan a búvárok elől. A sziklafal ívét követve lehetőség van 40 méterig ereszkedni vagy 10-18 méter között a teraszokon gyönyörködni a nyüzsgő víz alatti világban.

Új barlang

Negatívan alátörő fal 35 méterig, majd rövid (kb. 50m) úszás északi irányban a fal mellett, s 7 m-en egy gyönyörű barlang vár. Elmesélni nehéz, látni kell…

Selezine

Az öblöt határoló sziklafal hatalmas kúpra emlékeztető gerince 55 méteres mélységig szakad le. Élővilága különösen gazdag, ideális merülő hely valamennyi búvár számára.A felsőbb régiókban számtalan hal, polip és korall tarkítja a falat, míg 30 méteres mélység alatt hatalmas lila gorgoniák legyezőiben gyönyörködhetünk.

Hármas-öböl, avagy Maffia

Gyönyörű merülő hely. Az öbölből balra kiúszva 40 méterig letörő sziklafal mellett úszhatunk nagyon hosszan, halban hihetetlen gazdag. Az öbölből jobbra kiúszva, halban kevésbé gazdag, ám gyönyörű fal mellett hosszan kiúszva 40 méteren találjuk meg a felborult és összetört csempészhajót.

Love Cave

Krusijától dél felé az első öböl. Érdekes merülő hely, szép fal, ám nem erről nevezetes. Az öböl déli oldalán szűk barlang bejáratot találunk, kb. egy méter mély víz, fejünk felett pedig alig fél méteres nyílás. Itt beúszva (nem búvár felszerelésben) egy befelé táguló üreget találunk, idilli apró fehér köves öböllel, ahová besüt a nap, s néhány ág is belóg fentről. Vajon miért nevezhették el “Love Cave”-nek?

Kapcsolódó írásaink:

 

 

Továbbiak

Klub információ

Diving Sopron búvárklub

9400 Sopron, IV. László király utca 4.
info@diving-sopron.hu+36 70 3704686

Adatkezelés | ÁSZF | Impresszum

explorer

Vélemények

Hajnalka Kiffovics
Megbiztható oktatás, szuper élmények, jó hangulat.Egy új élménnyel lettem gazdagabb! :) (Translated by Google) Reliable education, super experiences, good mood.I'm getting ...
Beáta Kremser
Remek élmény :) (Translated by Google) Great experience :)
Gábor Krajczár
Remek oktatás, kemény vizsgabiztos :-) de megéri, az élmény felbecsülhetetlen! (Translated by Google) Great education, hard invigilator :-) but well ...
Will Cragin
An awesome diving experience. Balazs was very accommodating with everything, especially with the fact that I don't speak much Hungarian. He was able to speak ...
Zsófia Kulcsár
Fantasztikus élmény volt, mindenkinek csak ajánlani tudom! (Translated by Google) It was a fantastic experience, I can only recommend it to everyone!
Csilla Vidáné Ivánkovics
Március 10-én vett részt 10 éves fiam az élmény búvárkodáson. Ha azt mondom egész hazaúton azt hallgattam: ...
Anita Török-Markó
Jó hangulatúak az elméleti óràk, érdekes és sok új dolgot lehet tanulni. Izgalommal vàrom a gyakorlati részét 😉 (Translated by ...
Norbert Knábel
Gyors, időben rugalmas elméleti és gyakorlati búvárképzés Profi oktatóval. A bázis könnyen megközelíthető és ...
Anikó Szekó
Tényleg élmény volt az élménymerülés. Profi szervezés, türelmes segítőkész oktatóval. Ajánlom mindenkinek aki ...
Gábor Gáncs
A legjobb csapat. Gyertek ide. (Translated by Google) The best team. Come here.
Nikoletta Farkas
Március 17-én volt a férjem élmény merülésen. Most ott tartunk, hogy az egész család szeretne merülni ... ...