• 70 370-4686
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

KRK SZIGET - HORVÁTORSZÁG

A több mint 200 kilóméteres partvonallal rendelkező Krk, Horvátország legnagyobb és legnépesebb szigete. A legtöbb horvát szigethez hasonlóan Krk-nek is gazdag kulturális és történelmi hagyományai vannak. Ez a sziget az egyik legnépszerűbb merülőhely a magyar búvárok körében.

Parti merülőhelyek a sziget keleti oldalán, Siló városából érhetők el, ahonnan megmerülhető a híres Peltastis (vagy Silói) hajóroncs is.
A sziget nyugati oldaláról Cres és Plavnik szigetek legszebb merülőhelyei, sziklafalai és barlangjai érhetőek el, mely mind búvároknak, mind kísérőknek emlékezetes kirándulás. Lehetőség van búvár- és kirándulóhajós utakon kívül fish-picnicre indulni innen, ahol másfél–két óra fenékhálós halászat után, a frissen fogott halból készít vacsorát a legénység.
KRK szigeti búvárkodás - Peltastis hajóroncs

Ismertebb merülőhelyek

Peltastis hajóroncs
1968. január 8-án elsüllyedt áruszállító hajó, mely nem sokkal azelőtt került Görög lobogó alá. Ez okból a helyiek még ma is a "Görög" néven emlegetik. Az 1500 bruttó regiszter tonnás, 50 méter hosszú hajó, a tragédia napján, az erős szél elől menekülve indult el Senj városától északra, hogy biztonságosabb horgonyzó helyet keressen. Az éjszaka az észak-keleti (bóra) szél orkán erejűvé erősödött, a kapitány és a legénység minden erőfeszítése ellenére, Krk sziget partjának sodoródott, ahol léket kapott és elsüllyedt. Sajnálatosan a legénységből kevesen élték túl a szerencsétlenséget.
Búvárok számára igazán nagy élményt jelent ma a roncsot meglátogatni. Pici áramlás előfordulhat, és a látótávolság sem a legjobb, ám a roncs ideális mélységben, normál pozícióban nyugszik. A magasabb árbóc hat méter mélységig ér fel, a hajócsavar 32 méteren található. A fedélzet 16 - 20 méteres mélységben végigúszható, így kevesebb gyakorlattal rendelkező búvárok részére is ideális. A leereszkedést és felemelkedést az árbócokra kötött kötél segíti, melyhez a búvárokat szállító hajókat is rögzítik.
Új barlang
Átúszós barlang (Uvala Zalici)
Selezine
Törpés-öböl
Hármas-öböl, avagy Maffia
Krusija
Love Cave

Fénykép galéria