MERÜLŐHELYEK - BÚVÁRTÚRÁK

Erlaufsee - Búvár az alpesi tóban

Erlaufsee - Ausztria

Soprontól kb. két órányira, Niederösterreich tartományban, Mariazell közelében egy alpesi tó 830 m tengerszint feletti magasságban.

Mivel a tó magántulajdonban van, Dive Card szükséges hozzá, amit a kocsi szélvédőjéhez jól láthatóan ki kell tenni. Ez 20 €-s tétel, 1 évig érvényes, a szomszéd faluban a Neptun búvárbázison is beszerezhető, vagy a helyszínen QR kód leolvasással online (akkor viszont csak a naptári év végéig érvényes). Ez több osztrák tóban való merülésre is feljogosít.
A helyszínen már nincsen belépő.
Az említett búvábázison lehet levegőt, nitroxot is töltetni, akár 300 barig, vagy palackot és felszerelést is bérelni. Anton, a helyi dive master kérésünkre itt tartott nekünk egy briefinget, ő javasolta, hogy a délben is napsütötte strand melletti Schwabbellandnál kezdjünk.
A tóba 2 helyen lehet búvárként bemenni; Schwabbelland és Harry’s stég. Ahogy a képeken is látjátok, közvetlenül a parton öltöztünk és onnan sétáltunk be.
Maximális mélység 38 méter, ahol nyáron is 4 fokos a víz. Itt télen lehet jég alá is merülni a megfelelő jogosultsággal. Érdemes melegen öltözni, augusztusban is 17 méteren 6!! fok volt. 5-8 méteren 14-17 fok között. A legtöbb látnivaló is ebben a mélységben van. Különböző növények, kishal-rajok, köztük vadászó csukák. A Harry’s stég bemenetelnél van épített víz alatti plató 5 és 10 méteren és valahol egy rakéta is, amit mi majd egy második körben jövünk vissza megnézni 🙂 A stégtől jobbra indulva egy meredek, élettelen sziklafal törik le 30 méteres mélységig. Ezen a falon van 4 méteres mélységben a kereszt a képről.
Szép alpesi környezetben, Neufeldhez hasonló állatvilágra, változatos növényflórára számíthattok a hegyi merülésen. Az alacsony vízhőmérséklet miatt az 1. és a 2. lépcső fagyásának veszélye fennáll!

Továbbiak

Oldalunk helyes működéséhez valamint statisztikai célú adatgyűjtéshez is használunk böngésző cookie-kat. Engedélyezi ezek használatát?