MERÜLŐHELYEK - BÚVÁRTÚRÁK

DeepSpot - Európa legmélyebb medencéje - Lengyelország

DeepSpot - Európa legmélyebb medencéje - Lengyelország

A DeepSpot egy 45 méter mély medence és búvároktatóközpont, amely Varsó közelében, a lengyelországi Mszczonów városban található.

A DeepSpot 2021 júniusáig tartotta a világ legmélyebb úszómedencéjének rekordját, amikor is megnyitották a 60 méteres Deep Dive Dubait.

A Deepspot gyakorló és oktatóhelynek készült, különböző szintű tudással rendelkező búvárok számára, akik további búvárkészségeket szeretnének fejleszteni. A létesítmény 2020 decemberében nyílt meg, becsült költsége 8,75 millió euró, és több mint két éven át épült. A medence létrehozásához 5000 köbméter betont és 1000 tonna acélt használtak fel és 8000 köbméter víz van benne (közel 30-szor annyi, mint egy tipikus olimpiai méretű úszómedencében). A medence vízhőmérséklete 30 celcius fok.

A létesítmény és a medence számos speciális funkcióval rendelkezik, amelyek megkönnyítik az oktatást, gyakorlást. A medencében található a 4 méter átmérőjű "kék lyuk" amely a medence legmélyebb pontjáig megy le, mesterséges víz alatti barlangok és egy kisebb méretű hajóroncs is. Valamint található egy víz alatti üveg alagút is a nézők számára. A komplexumban szállodai szobák is találhatóak, 5 méter mélyen lévő víz alatti szobákkal és kilátással a víz alá.

A létesítmény elsősorban szabadidős búvárkodásra és szakmai képzésre szolgál; a Deepspot azonban hivatásos képzéseket is kínál rendőri, tűzoltó-, egészségügyi és katonai személyzetnek, akiknek a műszaki és professzionális búvár ismeretekre van szükségük.

A Deepspot ma a világ második legmélyebb úszómedencéjeként ismert az Egyesült Arab Emírségekben található Deep Dive Dubai után.

 

Továbbiak

Oldalunk helyes működéséhez valamint statisztikai célú adatgyűjtéshez is használunk böngésző cookie-kat. Engedélyezi ezek használatát?