BÚVÁR BLOG

Új nemzetközi irányelvek víz alatti fotósok számára

Új nemzetközi irányelvek víz alatti fotósok számára

A Reef-World Alapítvány – az ENSZ Környezetvédelmi Programjának Green Fins kezdeményezésének nemzetközi koordinátora – új irányelveket adott ki a víz alatti fotózásra vonatkozóan.

Ezek az irányelvek segítenek a légzőkészülékes és szabadtüdős szervezeteknek, hogy tagjaikat a legjobb környezetvédelmi gyakorlatok követésére ösztönözzék a víz alatti fotózás során, ezáltal megóvják az általuk fényképezett tengeri ökoszisztémát.

Ahogy a víz alatti fotózás egyre népszerűbbé, a víz alatti fényképezőgépek egyre hozzáférhetőbbé válnak ezek megosztása is egyre elterjedtebbé válik a közösségi médiában. A fényképezőgép merülés közbeni használata azonban elvonhatja a figyelmet a merülésről a helyes testhelyzetről és ezek a tényezők vezethetnek a tengeri környezet akaratlan károsodásához. Ezenkívül gyakori a tengeri élőlények és korallok mozgatása vagy manipulálása a tökéletes felvétel érdekében – ez a gyakorlat stresszt okoz a tengeri élővilágban és ronthatja az ökoszisztéma egészségét.

A zátonyok egészségére vonatkozó legfrissebb globális felmérés, a The Sixth Status of Corals of the World: 2020 Report megállapította, hogy kiemelt szükség van a korallzátonyok fokozott védelmére annak érdekében, hogy megőrizzék ellenálló képességüket, miközben kezelik az éghajlatváltozás okozta egyéb globális fenyegetéseket. A Green Fins Environmental Best Practice for Underwater Photographers című plakát célja, hogy segítse a tengeri turizmussal foglalkozó szakembereket a legjobb környezetvédelmi gyakorlatok népszerűsítésében a víz alatti fotósok körében és megakadályozza a korallzátonyokra és más tengeri ökoszisztémákra káros gyakorlatokat alkalmazását.

Az útmutató az ajánlások széles skáláját tartalmazza, a lebegési képességek fejlesztésétől egészen a kapaszkodás elkerüléséig. Ezeket az ajánlásokat búvárszakemberek és professzionális víz alatti fotósok foglalták össze, akik több éves tapasztalattal rendelkeznek ezen a területen.

„A víz alatti fényképezés egy hatékony természetvédelmi eszköz, amely felszínre hozhatja az óceán szépségét, és elősegíti a kapcsolatot a tengeri környezettel. Rosszul kezelve azonban éppen azokat az élőlényeket károsíthatja meg, amelyeket szeretünk fényképezni. Kutatásunk kimutatta, hogy a fényképezőgépet tartó búvárok 52,7%-a megérinti és ezáltal károsítja a környezetet. Ezek az irányelvek mindenkinek – az iparági szolgáltatóktól kezdve víz alatti fotósokig – segítenek csökkenteni a környezet romboló hatásokat és megóvni a jövőbeni fotózás alanyait!"

Samantha Craven, a The Reef-World Foundation programmenedzsere

A Green Fins Environmental Best Practice for Underwater Photographers poszter ingyenesen elérhető a Green Fins weboldalán.

A plakátot itt bárki letöltheti

Továbbiak

Oldalunk helyes működéséhez valamint statisztikai célú adatgyűjtéshez is használunk böngésző cookie-kat. Engedélyezi ezek használatát?