BÚVÁR BLOG

Új nemzetközi irányelvek víz alatti fotósok számára

Új nemzetközi irányelvek víz alatti fotósok számára

A Reef-World Alapítvány – az ENSZ Környezetvédelmi Programjának Green Fins kezdeményezésének nemzetközi koordinátora – új irányelveket adott ki a víz alatti fotózásra vonatkozóan.

Ezek az irányelvek segítenek a légzőkészülékes és szabadtüdős szervezeteknek, hogy tagjaikat a legjobb környezetvédelmi gyakorlatok követésére ösztönözzék a víz alatti fotózás során, ezáltal megóvják az általuk fényképezett tengeri ökoszisztémát.

Ahogy a víz alatti fotózás egyre népszerűbbé, a víz alatti fényképezőgépek egyre hozzáférhetőbbé válnak ezek megosztása is egyre elterjedtebbé válik a közösségi médiában. A fényképezőgép merülés közbeni használata azonban elvonhatja a figyelmet a merülésről a helyes testhelyzetről és ezek a tényezők vezethetnek a tengeri környezet akaratlan károsodásához. Ezenkívül gyakori a tengeri élőlények és korallok mozgatása vagy manipulálása a tökéletes felvétel érdekében – ez a gyakorlat stresszt okoz a tengeri élővilágban és ronthatja az ökoszisztéma egészségét.

A zátonyok egészségére vonatkozó legfrissebb globális felmérés, a The Sixth Status of Corals of the World: 2020 Report megállapította, hogy kiemelt szükség van a korallzátonyok fokozott védelmére annak érdekében, hogy megőrizzék ellenálló képességüket, miközben kezelik az éghajlatváltozás okozta egyéb globális fenyegetéseket. A Green Fins Environmental Best Practice for Underwater Photographers című plakát célja, hogy segítse a tengeri turizmussal foglalkozó szakembereket a legjobb környezetvédelmi gyakorlatok népszerűsítésében a víz alatti fotósok körében és megakadályozza a korallzátonyokra és más tengeri ökoszisztémákra káros gyakorlatokat alkalmazását.

Az útmutató az ajánlások széles skáláját tartalmazza, a lebegési képességek fejlesztésétől egészen a kapaszkodás elkerüléséig. Ezeket az ajánlásokat búvárszakemberek és professzionális víz alatti fotósok foglalták össze, akik több éves tapasztalattal rendelkeznek ezen a területen.

„A víz alatti fényképezés egy hatékony természetvédelmi eszköz, amely felszínre hozhatja az óceán szépségét, és elősegíti a kapcsolatot a tengeri környezettel. Rosszul kezelve azonban éppen azokat az élőlényeket károsíthatja meg, amelyeket szeretünk fényképezni. Kutatásunk kimutatta, hogy a fényképezőgépet tartó búvárok 52,7%-a megérinti és ezáltal károsítja a környezetet. Ezek az irányelvek mindenkinek – az iparági szolgáltatóktól kezdve víz alatti fotósokig – segítenek csökkenteni a környezet romboló hatásokat és megóvni a jövőbeni fotózás alanyait!"

Samantha Craven, a The Reef-World Foundation programmenedzsere

A Green Fins Environmental Best Practice for Underwater Photographers poszter ingyenesen elérhető a Green Fins weboldalán.

A plakátot itt bárki letöltheti

Továbbiak

Klub információ

Diving Sopron búvárklub

9400 Sopron, IV. László király utca 4.
info@diving-sopron.hu+36 70 3704686

Adatkezelés | Impresszum

Vélemények

Gábor Gáncs
A legjobb csapat. Gyertek ide.
Csilla Vidáné Ivánkovics
Március 10-én vett részt 10 éves fiam az élmény búvárkodáson. Ha azt mondom egész hazaúton azt hallgattam: ...
Will Cragin
An awesome diving experience. Balazs was very accommodating with everything, especially with the fact that I don't speak much Hungarian. He was able to speak ...
Csilla Szabó
Nagyon profi szervezés. A biztonságèrzet maximális. Mindig jó a csapat ès remek a hangulat! :) Bárkinek bármilyen fenntartása van ...
Gergely Jaczkó
Jó társaság, nagyon jó túrák és egy nagyon nyugodt jó fej oktató aki a nehéz diákokat is jól ...
Gábor Krajczár
Remek oktatás, kemény vizsgabiztos :-) de megéri, az élmény felbecsülhetetlen!
Beáta Kremser
Remek élmény :)
Nikoletta Farkas
Március 17-én volt a férjem élmény merülésen. Most ott tartunk, hogy az egész család szeretne merülni ... ...
Vanyi LASZLO
A reggeli talàlkozàstól az elköszönès pillanatàig nagyon jòl èreztem magam. Egy èletreszóló èlmènnyel lettem gazdagabb. ...
Anikó Szekó
Tényleg élmény volt az élménymerülés. Profi szervezés, türelmes segítőkész oktatóval. Ajánlom mindenkinek aki ...
Hajnalka Kiffovics
Megbiztható oktatás, szuper élmények, jó hangulat.Egy új élménnyel lettem gazdagabb! :)