BÚVÁR BLOG

Búvár zászlók

Miért van két különböző búvár zászló?

A Nemzetközi Tengerészeti Navigációs Jelkód (IMNSC) rendszer a hajók közötti, valamint a hajók és kikötők közötti kommunikáció küldésére szolgál.

Ez a kód különböző formájú és színű zászlók sorozatából áll, amelyek mindegyike a nemzetközi ábécé egy-egy betűjét képviseli, valamint 1-től 0-ig terjedő számjegyekből áll. A betűk és számok jelentésén túl minden zászlóhoz egyedi jelentés is társul

Amikor az ABC első betűje látható egy hajón, az „Alfa” szó jelentése a következő: „Búvár a vízben” - tartson tőlem biztonságos távolságot és haladjon lassan." 1961-ben a Kormányközi Tengerészeti Konzultatív Szervezet (IMCO) a Nemzetközi Jelzési Kódex felülvizsgálata során jóváhagyta az „Alfa” zászlót (kék fehér), amely a víz alatti búvárkodási tevékenységet jelenti.

Mivel azonban a búvárkodás népszerűvé vált és kikerült a szigorúan katonai tevékenységek alól ezért az IMCO szeretett volna létrehozni egy globális szimbólumot, amelyet minden tengerész elismer és használ.

Denzel James Dockery, az amerikai haditengerészet búvára az 1950-es évek végén úgy döntött, hogy kifejleszt egy zászlót, amely a búvárok jelenlétét jelezné a vízben egy hajó közelében. Ennek érdekében a „Bravo” zászlót használta, amely a „B” betűt jelöli a jelzések nemzetközi kódjában, és önmagában felemelve azt jelzi, hogy „veszélyes tárgyakat rakodok vagy szállítok”, főleg robbanóanyagokat. Dockery úgy érvelt, hogy a Bravóra emlékeztető zászló elriasztja a hajókat attól, hogy megközelítsék a területet ahol búvárok tevékenykednak. Dockery megkérte feleségét, Ruthot, hogy hímezzen egy fehér csíkot az új búvárzászlóra, hogy megkülönböztesse Bravótól. Azonban a terv nem vált be, mert a vízszintes fehér csík miatt ez az osztrák lobogóra hasonlított, és hogy elkerülje a félreértéseket (egy olyan országgal, amelynek egyébként nincs tengerpartja). Úgy döntöttek, hogy a csíkot függőlegesre állítják, mint az amerikai haditengerészet 7-es számú jelzésénél, de a félreértés elkerülése érdekében törölték ezt a második tervet is. Végül Dockery és felesége úgy döntöttek, hogy a fehér csíkot átlósan helyezik el, és ez volt a nyertes terv. Dockery elkezdte népszerűsíteni a zászlóját. 1956-ban Ted Nixon az amerikai Divers cég munkatársa vásárolt tőle egy csomó zászlót és elkezdte terjeszteni őket az egész országban.

Denzel J. Dockery megpróbálta hivatalosan elismertetni a zászlót Michiganben (születési államában), majd később az Egyesült Államok többi szövetségi államában. Dockerynek és Parkernek azonban először egy perrel kellett szembenéznie. Egy belmonti búvárbolt tulajdonosával, aki szabadalmaztatni akarta a zászlót és fizettetni akart a gyártásáért és használatáért. A bíróság kimondta, hogy a zászló közhasznú, nem használható fel haszonszerzésre.

Emiatt az 1960-as évek elején két zászló jelent meg, amelyek jelentése megegyezik. Az Alpha zászló és a módosított Dockery Bravo zászló.
Az Alpha zászlót a Nemzetközi Jelzési Kódex is hivatalosan elismeri, ám mára már mind a két zászló használata elterjedt és gyakorlatban minden hajós ismeri mind a két zászló jelentését.

forrás: thescubanews.com

International Code of Signals wikipédia

Búvárzászló történet a wikipédián

 

Továbbiak

Klub információ

Diving Sopron búvárklub

9400 Sopron, IV. László király utca 4.
Kapcsolat velünk+36 70 3704686

Adatkezelés | ÁSZF | Rólunk

explorer


Neufeld: 2023.09.22 10:15 - 21,2Cº

Vélemények

reviewer-photo
Gábor Gáncs
A legjobb csapat. Gyertek ide.
reviewer-photo
János Jaczkó
Rugalmas oktatási rend. Magabiztosságot nyugalmat kifejező oktató ! Azt hogy OWD búvár lettem részben neki is ( fiamnak és persze kis ré...
reviewer-photo
Ákos Szórádi
Hatalmas élmény és egy nagyon jó kis csapat jött össze az első pillanattól kezdve!🙂 Mindenkinek csak ajánlani tudom, bármilyen fé...
reviewer-photo
Hajnalka Kiffovics
Megbiztható oktatás, szuper élmények, jó hangulat.Egy új élménnyel lettem gazdagabb! :)
reviewer-photo
Viktória Szórádi-Pinezits
Határok feszegetése, adrenalin, szuper társaság, még szuperebb oktató. Összegezve két szóval: felejthetetlen élmény...
reviewer-photo
Dalma Bobula
Szuper búvár csapat! Nagyon segítőkészek és profik :)
reviewer-photo
Andor Tóth
Profi, baratságos csapat, végig biztonságban éreztük magunkat csak ajánlani tudom.
reviewer-photo
Vanyi LASZLO
A reggeli talàlkozàstól az elköszönès pillanatàig nagyon jòl èreztem magam. Egy èletreszóló èlmènnyel lettem gazdagabb. ...
reviewer-photo
Gábor Krajczár
Remek oktatás, kemény vizsgabiztos :-) de megéri, az élmény felbecsülhetetlen!
reviewer-photo
Beáta Kremser
Remek élmény :)
reviewer-photo
Nikoletta Farkas
Március 17-én volt a férjem élmény merülésen. Most ott tartunk, hogy az egész család szeretne merülni ... ...