BÚVÁR BLOG

Búvár zászlók

Miért van két különböző búvár zászló?

A Nemzetközi Tengerészeti Navigációs Jelkód (IMNSC) rendszer a hajók közötti, valamint a hajók és kikötők közötti kommunikáció küldésére szolgál.

Ez a kód különböző formájú és színű zászlók sorozatából áll, amelyek mindegyike a nemzetközi ábécé egy-egy betűjét képviseli, valamint 1-től 0-ig terjedő számjegyekből áll. A betűk és számok jelentésén túl minden zászlóhoz egyedi jelentés is társul

Amikor az ABC első betűje látható egy hajón, az „Alfa” szó jelentése a következő: „Búvár a vízben” - tartson tőlem biztonságos távolságot és haladjon lassan." 1961-ben a Kormányközi Tengerészeti Konzultatív Szervezet (IMCO) a Nemzetközi Jelzési Kódex felülvizsgálata során jóváhagyta az „Alfa” zászlót (kék fehér), amely a víz alatti búvárkodási tevékenységet jelenti.

Mivel azonban a búvárkodás népszerűvé vált és kikerült a szigorúan katonai tevékenységek alól ezért az IMCO szeretett volna létrehozni egy globális szimbólumot, amelyet minden tengerész elismer és használ.

Denzel James Dockery, az amerikai haditengerészet búvára az 1950-es évek végén úgy döntött, hogy kifejleszt egy zászlót, amely a búvárok jelenlétét jelezné a vízben egy hajó közelében. Ennek érdekében a „Bravo” zászlót használta, amely a „B” betűt jelöli a jelzések nemzetközi kódjában, és önmagában felemelve azt jelzi, hogy „veszélyes tárgyakat rakodok vagy szállítok”, főleg robbanóanyagokat. Dockery úgy érvelt, hogy a Bravóra emlékeztető zászló elriasztja a hajókat attól, hogy megközelítsék a területet ahol búvárok tevékenykednak. Dockery megkérte feleségét, Ruthot, hogy hímezzen egy fehér csíkot az új búvárzászlóra, hogy megkülönböztesse Bravótól. Azonban a terv nem vált be, mert a vízszintes fehér csík miatt ez az osztrák lobogóra hasonlított, és hogy elkerülje a félreértéseket (egy olyan országgal, amelynek egyébként nincs tengerpartja). Úgy döntöttek, hogy a csíkot függőlegesre állítják, mint az amerikai haditengerészet 7-es számú jelzésénél, de a félreértés elkerülése érdekében törölték ezt a második tervet is. Végül Dockery és felesége úgy döntöttek, hogy a fehér csíkot átlósan helyezik el, és ez volt a nyertes terv. Dockery elkezdte népszerűsíteni a zászlóját. 1956-ban Ted Nixon az amerikai Divers cég munkatársa vásárolt tőle egy csomó zászlót és elkezdte terjeszteni őket az egész országban.

Denzel J. Dockery megpróbálta hivatalosan elismertetni a zászlót Michiganben (születési államában), majd később az Egyesült Államok többi szövetségi államában. Dockerynek és Parkernek azonban először egy perrel kellett szembenéznie. Egy belmonti búvárbolt tulajdonosával, aki szabadalmaztatni akarta a zászlót és fizettetni akart a gyártásáért és használatáért. A bíróság kimondta, hogy a zászló közhasznú, nem használható fel haszonszerzésre.

Emiatt az 1960-as évek elején két zászló jelent meg, amelyek jelentése megegyezik. Az Alpha zászló és a módosított Dockery Bravo zászló.
Az Alpha zászlót a Nemzetközi Jelzési Kódex is hivatalosan elismeri, ám mára már mind a két zászló használata elterjedt és gyakorlatban minden hajós ismeri mind a két zászló jelentését.

forrás: thescubanews.com

International Code of Signals wikipédia

Búvárzászló történet a wikipédián

 

Továbbiak

Oldalunk helyes működéséhez valamint statisztikai célú adatgyűjtéshez is használunk böngésző cookie-kat. Engedélyezi ezek használatát?