BÚVÁR BLOG

Miért van két különböző búvár zászló?

Miért van két különböző búvár zászló?

A Nemzetközi Tengerészeti Navigációs Jelkód (IMNSC) rendszer a hajók közötti, valamint a hajók és kikötők közötti kommunikáció küldésére szolgál.

Ez a kód különböző formájú és színű zászlók sorozatából áll, amelyek mindegyike a nemzetközi ábécé egy-egy betűjét képviseli, valamint 1-től 0-ig terjedő számjegyekből áll. A betűk és számok jelentésén túl minden zászlóhoz egyedi jelentés is társul

Amikor az ABC első betűje látható egy hajón, az „Alfa” szó jelentése a következő: „Búvár a vízben” - tartson tőlem biztonságos távolságot és haladjon lassan." 1961-ben a Kormányközi Tengerészeti Konzultatív Szervezet (IMCO) a Nemzetközi Jelzési Kódex felülvizsgálata során jóváhagyta az „Alfa” zászlót (kék fehér), amely a víz alatti búvárkodási tevékenységet jelenti.

Mivel azonban a búvárkodás népszerűvé vált és kikerült a szigorúan katonai tevékenységek alól ezért az IMCO szeretett volna létrehozni egy globális szimbólumot, amelyet minden tengerész elismer és használ.

Denzel James Dockery, az amerikai haditengerészet búvára az 1950-es évek végén úgy döntött, hogy kifejleszt egy zászlót, amely a búvárok jelenlétét jelezné a vízben egy hajó közelében. Ennek érdekében a „Bravo” zászlót használta, amely a „B” betűt jelöli a jelzések nemzetközi kódjában, és önmagában felemelve azt jelzi, hogy „veszélyes tárgyakat rakodok vagy szállítok”, főleg robbanóanyagokat. Dockery úgy érvelt, hogy a Bravóra emlékeztető zászló elriasztja a hajókat attól, hogy megközelítsék a területet ahol búvárok tevékenykednak. Dockery megkérte feleségét, Ruthot, hogy hímezzen egy fehér csíkot az új búvárzászlóra, hogy megkülönböztesse Bravótól. Azonban a terv nem vált be, mert a vízszintes fehér csík miatt ez az osztrák lobogóra hasonlított, és hogy elkerülje a félreértéseket (egy olyan országgal, amelynek egyébként nincs tengerpartja). Úgy döntöttek, hogy a csíkot függőlegesre állítják, mint az amerikai haditengerészet 7-es számú jelzésénél, de a félreértés elkerülése érdekében törölték ezt a második tervet is. Végül Dockery és felesége úgy döntöttek, hogy a fehér csíkot átlósan helyezik el, és ez volt a nyertes terv. Dockery elkezdte népszerűsíteni a zászlóját. 1956-ban Ted Nixon az amerikai Divers cég munkatársa vásárolt tőle egy csomó zászlót és elkezdte terjeszteni őket az egész országban.

Denzel J. Dockery megpróbálta hivatalosan elismertetni a zászlót Michiganben (születési államában), majd később az Egyesült Államok többi szövetségi államában. Dockerynek és Parkernek azonban először egy perrel kellett szembenéznie. Egy belmonti búvárbolt tulajdonosával, aki szabadalmaztatni akarta a zászlót és fizettetni akart a gyártásáért és használatáért. A bíróság kimondta, hogy a zászló közhasznú, nem használható fel haszonszerzésre.

Emiatt az 1960-as évek elején két zászló jelent meg, amelyek jelentése megegyezik. Az Alpha zászló és a módosított Dockery Bravo zászló.
Az Alpha zászlót a Nemzetközi Jelzési Kódex is hivatalosan elismeri, ám mára már mind a két zászló használata elterjedt és gyakorlatban minden hajós ismeri mind a két zászló jelentését.

forrás: thescubanews.com

International Code of Signals wikipédia

Búvárzászló történet a wikipédián

 

Továbbiak

Klub információ

Diving Sopron búvárklub

9400 Sopron, IV. László király utca 4.
info@diving-sopron.hu+36 70 3704686

Adatkezelés | Impresszum

Vélemények

Csilla Szabó
Nagyon profi szervezés. A biztonságèrzet maximális. Mindig jó a csapat ès remek a hangulat! :) Bárkinek bármilyen fenntartása van ...
Vanyi LASZLO
A reggeli talàlkozàstól az elköszönès pillanatàig nagyon jòl èreztem magam. Egy èletreszóló èlmènnyel lettem gazdagabb. ...
Viktória Szórádi-Pinezits
Határok feszegetése, adrenalin, szuper társaság, még szuperebb oktató. Összegezve két szóval: felejthetetlen élmény...
Zoltán Papp
Nagyon jó élmény volt, csak ajánlani tudom az élménymerülést :)
Gábor Krajczár
Remek oktatás, kemény vizsgabiztos :-) de megéri, az élmény felbecsülhetetlen!
Csilla Vidáné Ivánkovics
Március 10-én vett részt 10 éves fiam az élmény búvárkodáson. Ha azt mondom egész hazaúton azt hallgattam: ...
Norbert Knábel
Gyors, időben rugalmas elméleti és gyakorlati búvárképzés Profi oktatóval. A bázis könnyen megközelíthető és ...
János Jaczkó
Rugalmas oktatási rend. Magabiztosságot nyugalmat kifejező oktató ! Azt hogy OWD búvár lettem részben neki is ( fiamnak és persze kis ré...
Gábor Bognár Nagy
Professionelle Tauchschule mit coolen Lehrer, top equipment, tolle guides gute Preise für Tauchkurse sowie fun dives.
Gergely Jaczkó
Jó társaság, nagyon jó túrák és egy nagyon nyugodt jó fej oktató aki a nehéz diákokat is jól ...
Anikó Szekó
Tényleg élmény volt az élménymerülés. Profi szervezés, türelmes segítőkész oktatóval. Ajánlom mindenkinek aki ...