BÚVÁR BLOG

Katonai búvárok a kőbányai pincerendszerben

Katonai búvárok a kőbányai pincerendszerben

Zárt téri merülésekre irányuló búvárfelkészítésen vettek részt az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonái, a Technical Diving International (TDI) magyar szervezete oktatóinak és az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerész búvárainak támogatásával.

A kéthetes képzés során a dandár - előzetesen kiválogatott és kellő tapasztalattal rendelkező - búvár beosztású katonái elsajátították a zárt téri merülés alapjait, illetve értékes tapasztalatokat szereztek az ilyen jellegű búvárfeladatokkal kapcsolatban. A fő hangsúlyt az ilyenkor szükséges speciális, technikai búvárfelszerelés összeállítása és személyre szabása-, a megfelelő úszástechnika elsajátítása-, a vészhelyzeti eljárások begyakorlása, és a zárt térben történő megfelelő tájékozódás kapta.

A Szolnokon zajló kezdeti felkészítést követően, a merülések helyszínéül a több mint 32 kilométer hosszú kőbányai pincerendszer szolgált. A területen a középkortól kezdve egészen a XIX. század végéig folyt bányászati tevékenység. Az 1838-as nagy pesti árvíz után a Margit híd, a Mátyás templom, a Halászbástya, a Citadella és az Operaház szintén az innen kitermelt mészkőből újultak meg. Ezt követően főként sörtároló pincéknek adtak otthont a járatok. A sörgyártás átalakulása miatt egyre kevesebb vizet szivattyúztak ki a területről, így annak jelentős része víz alá került, egykori gépházakat, munkaeszközöket és szerszámokat is beleértve.

A zárt környezetben (üregekben, barlangokban, víz alá került mesterséges létesítményekben) végzett búvármerülések legfőbb sajátossága – és egyben veszélye is – a nyílt víziekkel szemben, hogy a közvetlen felszínre emelkedés lehetősége nem biztosított. Emellett még a levegőkészlet pontos beosztása, a korlátozott látótávolság (természetes fény hiánya, üledék), a külső környezeti hatások (hideg-, meleg-, szennyezett víz) és a tájékozódás nehézsége szintén komoly mentális és fizikai terhelés alá helyezik a búvárokat.

Bár a különleges rendeltetésű dandár katonái feladatrendszerükből adódóan elsősorban kijuttatási módként alkalmazzák a búvárkodást, de a fent említett szélsőséges tényezők, a pszichológiai és fiziológiai megterhelés, valamint a képzés során elsajátított technikák mind-mind olyan tapasztalatokkal szolgáltak, amelyek a későbbiekben jól hasznosíthatók kiképzéseik és feladataik végrehajtása során.

A kiképzés eredményességét alapvetően a három szervezet olajozott, közös munkája, illetve az oktatói csapat és az MH 1. HTHE tűzszerész búvárainak tapasztalata, segítőkészsége és nagyfokú együttműködése határozta meg.

Forrás: honvedelem.hu

Továbbiak

Klub információ

Diving Sopron búvárklub

9400 Sopron, IV. László király utca 4.
info@diving-sopron.hu+36 70 3704686

Adatkezelés | Impresszum

Vélemények

Beáta Kremser
Remek élmény :)
Anita Török-Markó
Jó hangulatúak az elméleti óràk, érdekes és sok új dolgot lehet tanulni. Izgalommal vàrom a gyakorlati részét 😉
Ákos Szórádi
Hatalmas élmény és egy nagyon jó kis csapat jött össze az első pillanattól kezdve!🙂 Mindenkinek csak ajánlani tudom, bármilyen fé...
Anikó Szekó
Tényleg élmény volt az élménymerülés. Profi szervezés, türelmes segítőkész oktatóval. Ajánlom mindenkinek aki ...
Will Cragin
An awesome diving experience. Balazs was very accommodating with everything, especially with the fact that I don't speak much Hungarian. He was able to speak ...
Csilla Szabó
Nagyon profi szervezés. A biztonságèrzet maximális. Mindig jó a csapat ès remek a hangulat! :) Bárkinek bármilyen fenntartása van ...
Viktória Szórádi-Pinezits
Határok feszegetése, adrenalin, szuper társaság, még szuperebb oktató. Összegezve két szóval: felejthetetlen élmény...
Gábor Krajczár
Remek oktatás, kemény vizsgabiztos :-) de megéri, az élmény felbecsülhetetlen!
Gergely Jaczkó
Jó társaság, nagyon jó túrák és egy nagyon nyugodt jó fej oktató aki a nehéz diákokat is jól ...
Csilla Vidáné Ivánkovics
Március 10-én vett részt 10 éves fiam az élmény búvárkodáson. Ha azt mondom egész hazaúton azt hallgattam: ...
Zsófia Kulcsár
Fantasztikus élmény volt, mindenkinek csak ajánlani tudom!