BÚVÁR BLOG

Mélytengeri kutatóbázis

Ambiciózus víz alatti bázis lendítheti előre a mélytengeri kutatásokat

Egy olyan víz alatti bázisra vonatkozó fejlesztési tervek láttak napvilágot, amely elképesztő mértékben segítené a tengerkutatók munkáját.

Az emberiségnek a mélytengeri kutatás mindig is nagy kihívást jelentő, és leginkább veszélyes vállalkozás volt az óceán felszíne alatt uralkodó szélsőséges körülmények miatt. A Deep nevű óceántechnológiai vállalat azonban ezen kíván változtatni egy állandó tenger alatti állomás megépítésével. Az innovatív létesítmény lehetővé tenné a kutatók számára, hogy folyamatosan 200 méteres mélységben dolgozzanak, felbecsülhetetlen értékű betekintést nyújtva a víz alatti világba.

A korábbi, ideiglenes víz alatti létesítményekkel ellentétben a fejlesztés az óceánkutatás biztos, átcsoportosítható központjának ígérkezik. A cég tervei szerint az emberek már négy éven belül az óceán olyan pontjain állomásozhatnak, ahová alig jut el a napfény. A bázis minimalista stílusú lakó-, alvó-, konyha- és munkaterületeket biztosít majd a kutatóknak a tartózkodásuk alatt. Az ambiciózus projekt hátterében az áll, hogy sürgősen meg kell védeni az óceánt, egy olyan létfontosságú ökoszisztémát, amely jelentős éghajlatváltozáson megy keresztül.

További képek a tengeralatti bázisról >

forrás: index.hu

 

Továbbiak

Oldalunk helyes működéséhez valamint statisztikai célú adatgyűjtéshez is használunk böngésző cookie-kat. Engedélyezi ezek használatát?