BÚVÁR BLOG

NOHMALVAF - búvárfotós verseny 2023

Ne Okoskodj, Hanem Mutasd a Legjobb Víz Alatti Fotóidat!

Hosszú évek után újból búvárfotós versenyt rendezünk magyar alkotóknak, ez a rövid áttekintés a legfontosabb információkat foglalja össze.

A teljes versenykiírás tartalmazza valamennyi feltételt, a kategóriák részletes leírását, és minden egyéb információt. Kérlük, nevezés előtt tanulmányozzátok át! (link a teljes verseny kiírásra az írás végén található!)

A NOHMALVAF verseny szabályait illetően arra törekedtünk, hogy legyen letisztult minden. Tehát nincsenek külön választva nagy- és kisgépesek, nincs külön édesvíz kategória, és nem akartunk azzal sem felesleges vitákat gerjeszteni, hogy ki "amatőr" és ki "profi" víz alatti fotós. Amúgy sincs túl sok aktív magyar búvárfotós, ezért nincs meghatározva időkorlát sem a nevezésnél, küldhető akármikor készült kép.

A nevezés teljesen ingyenes!

Négy kategórába lehet képet nevezni, ezek az alábbiak.

71 százalék: ez a kategória mindarról szól, ami a vízfelszín alatt van. Lehet nevezni édes- és sós vízben készült felvételt, lehet a téma egy élőhely, egy roncs, környezetvédelem, és felezős képeket is szívesen látunk. Ez a kategória inkább a nagylátószöggel készült képeknek lett kiírva, mert az lenne az igazi, ha minél változatosabban mutatnák be a fotók, mi rejtőzik a nem búvárok által alig ismert felszíni alatti világban.

Evolúció: ez a kategória a víz alatti élőlényeknek lett szentelve. Elsősorban portrékat, makró felvételeket várunk, akár egy-egy részletről- a lényeg az, hogy főszerepe legyen a víz alatti élőlénynek. Nagylátó felvétel is nevezhető, ha a középpontban a vízi élőlény van, és természetesen jöhet blackwater fotó is. Azt szeretnénk megmutatni, mennyi színes egyéniség lakja a mélységeket.

Látogatók: ide olyan fotókat várunk, amin van búvár, szabadtüdős, sznorkeles, akár úszó vagy modell- azaz ember a víz alatt. A kulcs itt az, hogy olyan kép lehet befutó, ahol a felszín alá merészkedő embernek meghatározó a szerepe, a jelenléte.

A dolgok állása: ide olyan képeket várunk, amiket a nevező valamelyik közelmúltbeli (szerencsésen legutóbbi) víz alatti fotós kalandja során készített. Természetesen lehetett ez az alkalom tíz éve is, ez nem kizáró ok, és nyilván nem nézzük nagyítóval, hogy a legutolsó merülés legutolsó felvételét küldi-e valaki. Ez egy teljesen értelmetlen korlátozás volna. A lényeg az, hogy amit küldesz, az valamelyik utóbbi túrádon készült fotó legyen, ne a régi klasszikusok közül válassz. Pontosabban, mivel ide sem csak egy kép nevezhető, nem kell kizárólagosan egyetlen túrád képeiben gondolkodni, hanem általánosságban a legutóbbiakban, ha több fotót küldenél. Szándékunk szerint ez a kategória egyszerre lenne érdeklődés és inspiráció: még el lehet menni a nevezési határidőig valahova merülni, fotózni, vagy át lehet nézni a legutóbbi túrák anyagát. Értelemszerűen ezekből a képekből az első három kategóriába is lehet nevezni, ennek sincs semmi akadálya.

Természetesen tudjuk, mivel nincs aprólékosan szabályozva, hol, milyen objektívvel, géppel készített kép nevezhető, lehetnek átfedések az első három kategóriában. Egy roncs felett lebegő búvár az inkább a 71 százalék vagy a Látogatók kategóriába lenne jobb? És mi van, ha ott van egy teknős is? Ennek eldöntését a nevezőkre bízzuk- az eredményről pedig majd a zsűri dönt, a saját szempontrendszere alapján.

A további kritériumok közé tartozik, hogy bárki nevezhet (mi, szervezők is, mert miért ne, a zsűritől függetlenek vagyunk, maximum díjazásban nem részesülhetünk), és nem zárjuk ki a máshol már nevezett, díjazott képeket se. Lehet utómunkázni: itt a határ az, hogy semmilyen jól látható elem, objektum, búvár, élőlény nem távolítható el a képről és nem helyezhető rá a képre. Fekete-fehér képek is nevezhetők bármelyik kategóriába. Ha lehet, ne küldjetek dupla expós képet. A képeken nem lehet vízjel, aláírás, név vagy azonosító. A hosszabb oldal pixelszámának 1800 és 3000 közé kell esnie, és mérete ne legyen nagyobb 4 MByte-nál.

Bár ellenőrizni nem nagyon lehet, azt szeretnénk, ha etikus módon készített felvételeket nevezne mindenki, amik készítése során nem veszélyeztette a fotós az élővilágot. Nagyon időszerű téma, hogy vigyázzunk mindarra, ami a víz alatt van, és ezt mindenképpen fontosnak tartjuk kiemelni. Reméljük, hogy ez mindannyiunk számára közös nevező!

A nevezés módja: ha már regisztráltál a divecenter.hu oldalon, lépj be, és töltsd fel a képeidet a versenygalériákba. Ha még nem regisztráltál, tedd meg, és nevezz. Kérjük, aki nevez, az adatainál adja meg a teljes nevét. A galériában anonimizálva lesznek láthatóak a fotók, és természetesen a zsűri sem fogja tudni, melyik képet ki nevezte.

A kép címadásánál javasoljuk az angol nyelv használatát, de magyar címmel is nevezhető bármi: erre a feltöltés után, a szerkesztésre kattintva van lehetőséged. Ha lehet, add meg azt is, hol készült a kép (elég az ország, illetve ha módodban áll, lehet pontosabban is behatárolni a készítés helyét). Például a cím hasonló lehet: “Diver above the Wreck - Egypt, SS Thistlegorm" vagy “Alone in the Dark - Philippines, Anilao". A megjegyzésbe is lehet írni a helyszínt.

Mivel ad némi mozgásteret a nevezésnél, az a döntés született, hogy egy fotós a teljes versenyre összesen kilenc fotót nevezhet. Az eredeti elképzelés az volt, hogy egy kategóriába maximum két képet küldhet mindenki, és most is arra biztatjuk a résztvevőket, hogy így ossza meg a nevezését- és a kilencedik, plusz képet pedig küldheti bármelyik kategóriába. Ha egy-egy fotó plusz van valamelyik kategóriában, az természetesen megengedhető, de ha észleljük, hogy valaki egyetlen kategóriába küldi az összes (szélsőséges esetben kilenc) képét, felvesszük vele a kapcsolatot, és megkérjük a módosításra. Ezt megelőzendő, inkább igyekezzetek minden kategóriába nevezni. A nevezés lezárultáig szabadon lehet képet cserélni, utána viszont az éppen aktuálisan a galériában levő felvételek kerülnek a zsűri elé.

Mivel a célunk az, hogy ezeket a képeket tényleg láthassa mindenki, valamennyi beküldött, a szabályoknak és a kiírásnak megfelelő fotót galériában tesszük közzé, nem csak a győzteseket.

A nevezés határideje: 2023. szeptember 30.

A nevezés lezárulta után kezdődik az értékelés, neves fotósokból álló nemzetközi zsűri dönt majd az egyes kategóriák győzteseiről. A zsűri tagjai: Theresa Guise (USA), Brooke Pyke (Ausztrália), Pekka Tuuri (Finnország). A végleges sorrend a zsűritagok adott pontszámok átlaga alapján alakul ki. Terveink szerint minden kategória hat, legtöbb pontot elérő képének sorrendjét tesszük közzé, és az első három helyezettet díjazzuk.

Szeretnénk a versenyhez kapcsolódóan díjátadót rendezni, ami alkalmat teremthet egy olyan találkozóra, amit már régen hiányolunk. Ennek időpontjáról a zsűrizés lezárulta után tájékoztatunk mindenkit.

A verseny teljes kiírása itt >>

forrás: divecenter.hu

 

Továbbiak

Oldalunk helyes működéséhez valamint statisztikai célú adatgyűjtéshez is használunk böngésző cookie-kat. Engedélyezi ezek használatát?