BÚVÁR BLOG

Az év természetfotója 2022-ben – Daróczi Csaba: A halak csillagképe

Az év természetfotója 2022-ben – Daróczi Csaba: A halak csillagképe

A soltvadkerti tóba a lecsökkent vízszint miatt vizet pótoltak az év első hónapjaiban. A friss beáramló vízre rengeteg hal gyűlt össze a befolyásnál, remek fotótémát szolgáltatva.

Az volt a terv, hogy félig víz alatti képet készítsek éjszaka. Ez technikailag szép kihívás volt. A fényképezőgépnek egy üvegedényt ragasztottam, ennek pedig készíttettem szögvasakból egy olyan tartószerkezetet, ami mozdulatlanul tartja, és leszúrható a tófenékbe. Még világosban beállítottam a kompozíciót, és vártam az éjszakát. Az üvegedény elé beszórtam egy kevés haleledelt, hogy minél közelebb csaljam a halakat. A fényképezőt telefonról wifin keresztül oldottam ki (így láttam a kompozíciót is). Egy olyan manuális 15 mm-es objektívet használtam, aminek 1 cm a közelpontja, és a rekeszt is manuálisan lehet rajta állítani. 30 másodperces expozíciót használtam. Elvillantottam a vakukat 22-es blendénél, ezután kitekertem a rekeszt 4-ig, majd az élességet a végtelenbe. Sok éjszaka próbálkoztam vele, és mindig volt valami apró hiba az elkészült képen, amit másnap korrigálni kellett. Így került a Hold is a képre, mert az eredeti terv a Tejút volt, de napok alatt változott az ég képe is. Multiexpozícióval egyszerűbb lett volna elkészíteni, de ezt a fényképezőm sajnos csak JPG-módban tudja.

forrás: naturart.hu

 

Továbbiak

Oldalunk helyes működéséhez valamint statisztikai célú adatgyűjtéshez is használunk böngésző cookie-kat. Engedélyezi ezek használatát?