BÚVÁR BLOG

Repülőgép roncs a víz alatt

Öt második világháborús repülőgép-roncsot találtak az Adriai-tengeren

A Delaware Egyetem amerikai kutatói öt második világháborús repülőgép-roncsot találtak az Adriai-tengeren.

Öt repülőgép-roncs az Adriai-tenger fenekén

Az eltűnt amerikai repülőgépek felkutatásában részt vevő tudósok egy csoportja megtalálta az Adriai-tengeren lezuhant öt darab B-24 Liberator bombázó roncsait . Eddig az öt lehuzant repülőgépből hármat már azonosítottak, így a 23 eltűnt pilótát hozzájuk kapcsolták .

Ennek az öt második világháborús repülőgépnek a felkutatása a víz alatti autonóm járművek használatával vált lehetségessé. Ezek az eszközök a telepített érzékelőknek köszönhetően a tengerfenéket pásztázzák, és olyan adatokat gyűjtenek, amelyek hasznosak lehetnek a keresés során – mondta Mark Moline, a Delaware Egyetem professzora, a küldetés vezetője.

Moline professzor a Project Recover társalapítója . Ez egy olyan szervezet, amely modern víz alatti technológiát használ az eltűnt amerikai katonák és katonai személyzet felkutatásában. Fő célja, hogy felkutassák az Egyesült Államok fegyveres erőinek több mint 80 000 tagját, akik különböző harcokban, fegyveres összecsapásokban tűntek el világszerte, a második világháborútól kezdve.

Miért az Adria? Mert itt szenvedett súlyos veszteségeket az US Army Air Corps. A második világháború alatt sok küldetésből visszatérő repülőgépet lőttek le a németek az akkori Jugoszlávia területe felett. Néhányan a tengerbe zuhantak, másoknak kényszerleszállást kellett végrehajtaniuk, így a környező vizek sok repülőgép-roncsot rejtenek.

Az expedíciót megelőzően kutatásokat végeztünk és történelmi dokumentációt gyűjtöttünk a térségben bekövetkezett lehetséges veszteségekről, amennyit csak tudtunk. Ez a folyamat, amelyet a helyi információk és a DPAA kutatói segítettek, döntő fontosságúnak bizonyult, mivel több repülőgépet sikerült véglegesen azonosítanunk. Mindez a történelmi feljegyzésben maradt apró részleteknek köszönhető - magyarázta Colin Colbourn adjunktus, az UD történelem tanszékén.

Mark Moline professzor azt mondta, hogy ez egy csapatmunka volt, amely nagyszerű felfedezésekhez vezetett.

Noha a repülőgép-roncsok egyszerű felkutatása és dokumentálása rendkívül izgalmas, azt is fontos megjegyezni, hogy ez csak az első lépés egy hosszú folyamatban. A végső cél az, hogy ezeket az elveszett hősöket vissza tudják adni a családjuknak – mondta Moline.

Minden Project Recover küldetésnél elengedhetetlen a nemzetközi partnerség és segítségnyújtás. Tea Katunaric, a Spliti Egyetem régésze képviselte a horvát oldalt és támogatta a kutatócsoport erőfeszítéseit. Az amerikai kutatók Andi Marovicot, a Manta Divers munkatársát is igénybe vették, aki két roncs azonosításában is segített.

 

Továbbiak

Klub információ

Diving Sopron búvárklub

9400 Sopron, IV. László király utca 4.
Kapcsolat velünk+36 70 3704686

Adatkezelés | ÁSZF | Rólunk

Vélemények

reviewer-photo
Boraszat Orokos
Legyen egy ajándék 🎁 de lehet egy új kezdett. Jól szervezett csapat .Egy felejthetetlen élmény akár bakancslistádon egy pipa ki ...
reviewer-photo
Hajnalka Kiffovics
Megbiztható oktatás, szuper élmények, jó hangulat.Egy új élménnyel lettem gazdagabb! :)
reviewer-photo
Dalma Bobula
Szuper búvár csapat! Nagyon segítőkészek és profik :)
reviewer-photo
Beáta Kremser
Remek élmény :)
reviewer-photo
Gyula Bali
Nagyon jól éreztem magam! A következő: Neufeld
reviewer-photo
Anikó Szekó
Tényleg élmény volt az élménymerülés. Profi szervezés, türelmes segítőkész oktatóval. Ajánlom mindenkinek aki ...
reviewer-photo
Gergely Jaczkó
Jó társaság, nagyon jó túrák és egy nagyon nyugodt jó fej oktató aki a nehéz diákokat is jól ...
reviewer-photo
Ildikó Horváth
Teljes egészében szuperül éreztük magunkat.szuper csapat, szuper biztonságban. sosem gondoltam volna, hogy ennyire csodás dolog a merülé...
reviewer-photo
Csilla Vidáné Ivánkovics
Március 10-én vett részt 10 éves fiam az élmény búvárkodáson. Ha azt mondom egész hazaúton azt hallgattam: ...
reviewer-photo
Zsófia Kulcsár
Fantasztikus élmény volt, mindenkinek csak ajánlani tudom!
reviewer-photo
Zoltán Papp
Nagyon jó élmény volt, csak ajánlani tudom az élménymerülést :)