BÚVÁR BLOG

Repülőgép roncs a víz alatt

Öt második világháborús repülőgép-roncsot találtak az Adriai-tengeren

A Delaware Egyetem amerikai kutatói öt második világháborús repülőgép-roncsot találtak az Adriai-tengeren.

Öt repülőgép-roncs az Adriai-tenger fenekén

Az eltűnt amerikai repülőgépek felkutatásában részt vevő tudósok egy csoportja megtalálta az Adriai-tengeren lezuhant öt darab B-24 Liberator bombázó roncsait . Eddig az öt lehuzant repülőgépből hármat már azonosítottak, így a 23 eltűnt pilótát hozzájuk kapcsolták .

Ennek az öt második világháborús repülőgépnek a felkutatása a víz alatti autonóm járművek használatával vált lehetségessé. Ezek az eszközök a telepített érzékelőknek köszönhetően a tengerfenéket pásztázzák, és olyan adatokat gyűjtenek, amelyek hasznosak lehetnek a keresés során – mondta Mark Moline, a Delaware Egyetem professzora, a küldetés vezetője.

Moline professzor a Project Recover társalapítója . Ez egy olyan szervezet, amely modern víz alatti technológiát használ az eltűnt amerikai katonák és katonai személyzet felkutatásában. Fő célja, hogy felkutassák az Egyesült Államok fegyveres erőinek több mint 80 000 tagját, akik különböző harcokban, fegyveres összecsapásokban tűntek el világszerte, a második világháborútól kezdve.

Miért az Adria? Mert itt szenvedett súlyos veszteségeket az US Army Air Corps. A második világháború alatt sok küldetésből visszatérő repülőgépet lőttek le a németek az akkori Jugoszlávia területe felett. Néhányan a tengerbe zuhantak, másoknak kényszerleszállást kellett végrehajtaniuk, így a környező vizek sok repülőgép-roncsot rejtenek.

Az expedíciót megelőzően kutatásokat végeztünk és történelmi dokumentációt gyűjtöttünk a térségben bekövetkezett lehetséges veszteségekről, amennyit csak tudtunk. Ez a folyamat, amelyet a helyi információk és a DPAA kutatói segítettek, döntő fontosságúnak bizonyult, mivel több repülőgépet sikerült véglegesen azonosítanunk. Mindez a történelmi feljegyzésben maradt apró részleteknek köszönhető - magyarázta Colin Colbourn adjunktus, az UD történelem tanszékén.

Mark Moline professzor azt mondta, hogy ez egy csapatmunka volt, amely nagyszerű felfedezésekhez vezetett.

Noha a repülőgép-roncsok egyszerű felkutatása és dokumentálása rendkívül izgalmas, azt is fontos megjegyezni, hogy ez csak az első lépés egy hosszú folyamatban. A végső cél az, hogy ezeket az elveszett hősöket vissza tudják adni a családjuknak – mondta Moline.

Minden Project Recover küldetésnél elengedhetetlen a nemzetközi partnerség és segítségnyújtás. Tea Katunaric, a Spliti Egyetem régésze képviselte a horvát oldalt és támogatta a kutatócsoport erőfeszítéseit. Az amerikai kutatók Andi Marovicot, a Manta Divers munkatársát is igénybe vették, aki két roncs azonosításában is segített.

 

Továbbiak

Klub információ

Diving Sopron búvárklub

9400 Sopron, IV. László király utca 4.
info@diving-sopron.hu+36 70 3704686

Adatkezelés | ÁSZF | Impresszum

explorer

Vélemények

Anita Török-Markó
Jó hangulatúak az elméleti óràk, érdekes és sok új dolgot lehet tanulni. Izgalommal vàrom a gyakorlati részét 😉 (Translated by ...
Dalma Bobula
Szuper búvár csapat! Nagyon segítőkészek és profik :) (Translated by Google) Super diving team! Very helpful and pros :)
Zsófia Kulcsár
Fantasztikus élmény volt, mindenkinek csak ajánlani tudom! (Translated by Google) It was a fantastic experience, I can only recommend it to everyone!
Zoltán Papp
Nagyon jó élmény volt, csak ajánlani tudom az élménymerülést :) (Translated by Google) It was a very good experience, I can ...
Gergely Jaczkó
Jó társaság, nagyon jó túrák és egy nagyon nyugodt jó fej oktató aki a nehéz diákokat is jól ...
Csilla Szabó
Nagyon profi szervezés. A biztonságèrzet maximális. Mindig jó a csapat ès remek a hangulat! :) Bárkinek bármilyen fenntartása van ...
Norbert Knábel
Gyors, időben rugalmas elméleti és gyakorlati búvárképzés Profi oktatóval. A bázis könnyen megközelíthető és ...
János Jaczkó
Rugalmas oktatási rend. Magabiztosságot nyugalmat kifejező oktató ! Azt hogy OWD búvár lettem részben neki is ( fiamnak és persze kis ré...
Viktória Szórádi-Pinezits
Határok feszegetése, adrenalin, szuper társaság, még szuperebb oktató. Összegezve két szóval: felejthetetlen élmény... (Translated by Google) Border ...
Gábor Gáncs
A legjobb csapat. Gyertek ide. (Translated by Google) The best team. Come here.
Will Cragin
An awesome diving experience. Balazs was very accommodating with everything, especially with the fact that I don't speak much Hungarian. He was able to speak ...