BÚVÁR BLOG

Repülőgép roncs a víz alatt

Öt második világháborús repülőgép-roncsot találtak az Adriai-tengeren

A Delaware Egyetem amerikai kutatói öt második világháborús repülőgép-roncsot találtak az Adriai-tengeren.

Öt repülőgép-roncs az Adriai-tenger fenekén

Az eltűnt amerikai repülőgépek felkutatásában részt vevő tudósok egy csoportja megtalálta az Adriai-tengeren lezuhant öt darab B-24 Liberator bombázó roncsait . Eddig az öt lehuzant repülőgépből hármat már azonosítottak, így a 23 eltűnt pilótát hozzájuk kapcsolták .

Ennek az öt második világháborús repülőgépnek a felkutatása a víz alatti autonóm járművek használatával vált lehetségessé. Ezek az eszközök a telepített érzékelőknek köszönhetően a tengerfenéket pásztázzák, és olyan adatokat gyűjtenek, amelyek hasznosak lehetnek a keresés során – mondta Mark Moline, a Delaware Egyetem professzora, a küldetés vezetője.

Moline professzor a Project Recover társalapítója . Ez egy olyan szervezet, amely modern víz alatti technológiát használ az eltűnt amerikai katonák és katonai személyzet felkutatásában. Fő célja, hogy felkutassák az Egyesült Államok fegyveres erőinek több mint 80 000 tagját, akik különböző harcokban, fegyveres összecsapásokban tűntek el világszerte, a második világháborútól kezdve.

Miért az Adria? Mert itt szenvedett súlyos veszteségeket az US Army Air Corps. A második világháború alatt sok küldetésből visszatérő repülőgépet lőttek le a németek az akkori Jugoszlávia területe felett. Néhányan a tengerbe zuhantak, másoknak kényszerleszállást kellett végrehajtaniuk, így a környező vizek sok repülőgép-roncsot rejtenek.

Az expedíciót megelőzően kutatásokat végeztünk és történelmi dokumentációt gyűjtöttünk a térségben bekövetkezett lehetséges veszteségekről, amennyit csak tudtunk. Ez a folyamat, amelyet a helyi információk és a DPAA kutatói segítettek, döntő fontosságúnak bizonyult, mivel több repülőgépet sikerült véglegesen azonosítanunk. Mindez a történelmi feljegyzésben maradt apró részleteknek köszönhető - magyarázta Colin Colbourn adjunktus, az UD történelem tanszékén.

Mark Moline professzor azt mondta, hogy ez egy csapatmunka volt, amely nagyszerű felfedezésekhez vezetett.

Noha a repülőgép-roncsok egyszerű felkutatása és dokumentálása rendkívül izgalmas, azt is fontos megjegyezni, hogy ez csak az első lépés egy hosszú folyamatban. A végső cél az, hogy ezeket az elveszett hősöket vissza tudják adni a családjuknak – mondta Moline.

Minden Project Recover küldetésnél elengedhetetlen a nemzetközi partnerség és segítségnyújtás. Tea Katunaric, a Spliti Egyetem régésze képviselte a horvát oldalt és támogatta a kutatócsoport erőfeszítéseit. Az amerikai kutatók Andi Marovicot, a Manta Divers munkatársát is igénybe vették, aki két roncs azonosításában is segített.

 

Továbbiak

Klub információ

Diving Sopron búvárklub

9400 Sopron, IV. László király utca 4.
Kapcsolat velünk+36 70 3704686
Adatkezelés | ÁSZF | Rólunk

Oldalunk helyes működéséhez valamint statisztikai célú adatgyűjtéshez is használunk böngésző cookie-kat. Engedélyezi ezek használatát?