BÚVÁR BLOG

A víz alatti Japás piramis megoldatlan rejtélye

A víz alatti Japás piramis megoldatlan rejtélye

Titokzatos víz alatti piramis rejtőzik Japán egyik szigetének partjainál, amelyről azóta vitatkoznak a tudósok, mióta a búvárok először megtalálták.

A hely Jonaguni szigete mellett, Tajvan keleti partjaitól mintegy 120 kilométerre található. Miután egy helyi búvár 1986-ban felfigyelt a víz alatti képződményekre, a sziget egyik hegyfokát nem hivatalosan Rompontnak nevezték el.

Masaaki Kimura, a japán Ryukyus Egyetem tengeri geológusa több mint 15 éve búvárkodik a helyszínen azzal a céllel, hogy feltérképezze a víz alatti földtani képződményeket. A professzor szilárdan hiszi, hogy a Jonaguni partjainál fekvő víz alatti kövek valójában egy japán Atlantisz romjai. Meggyőződése szerint egy ókori város süllyedt itt el földrengés vagy szökőár következtében.

A kutató úgy véli, a romok egy 5000 éves város maradványai. Mint mondja, sikerült azonosítania egy kőbánya nyomait, valamint talált faragott arcokat és az állatok formájára faragott sziklákat. A vízben lévő romok, amelyeket sikerül laboratóriumában megvizsgálni, arra utalnak, hogy a kultúra az ázsiai kontinensről származik. Például talált egy víz alatti szfinxet, mely egy kínai vagy ősi okinawai királyra hasonlít. Akárki is hozta létre a várost, a nagy része nyilvánvalóan elsüllyedt az egyik hatalmas szeizmikus eseményben, amelyről a Csendes-óceán peremének ezen része híres.

 

A világ legnagyobb feljegyzett szökőárja valóban 1771 áprilisában sújtotta a szigetet, amelynek becsült magassága több mint 40 méter volt, így akár az ősi civilizációt is eltüntethette a föld felszínéről. Kimura állítólag tíz építményt azonosított Jonaguni mellett, és további öt kapcsolódó építményt Okinawa fő szigeténél. A romok összesen 300 méter × 150 méternyi területet fednek le.

Az építmények között van egy várrom, egy diadalív, öt templom és legalább egy nagy stadion, melyek mindegyikét utak és vízcsatornák kötötték össze, és hatalmas támfalak védték őket. Egy nemrégiben megtartott régészeti konferencián elhangzott beszédében a japán tudós újra azt állította, hogy a víz alatt található legnagyobb építmény egy elsüllyedt ősi civilizáció

Kimura állításai a mai napig vitákat váltanak ki. Robert Schoch, a Boston Egyetem természettudományi és matematikai professzora, aki már búvárkodott a helyszínen, nincs meggyőződve arról, hogy a főbb jellemzők vagy szerkezetek ember alkotta lépcsők vagy teraszok. Szerinte ezek mind természetesek.

A homokkövek ugyanis hajlamosak síkok mentén törni, és nagyon egyenes éleket adnak, különösen olyan területeken, ahol gyakori a tektonikus aktivitás. A japán kormány Kulturális Ügyek Ügynöksége sem ismeri el a Yonaguni melletti maradványokat fontos kulturális javakként, bár abban Kimura professzornak igaza van, hogy a kormánycsoport nem végzett kutatást vagy megőrzési munkát a helyszíneken. A képződmények hivatalosan a Jonaguni kerület tulajdonában vannak, a turisták és a kutatók szabadon merülhetnek a helyszínen.

forrás: travelo.hu

Továbbiak

Klub információ

Diving Sopron búvárklub

9400 Sopron, IV. László király utca 4.
Kapcsolat velünk+36 70 3704686

Adatkezelés | ÁSZF | Rólunk

Vélemények

reviewer-photo
Zsófia Kulcsár
Fantasztikus élmény volt, mindenkinek csak ajánlani tudom!
reviewer-photo
Csilla Vidáné Ivánkovics
Március 10-én vett részt 10 éves fiam az élmény búvárkodáson. Ha azt mondom egész hazaúton azt hallgattam: ...
reviewer-photo
Hajnalka Kiffovics
Megbiztható oktatás, szuper élmények, jó hangulat.Egy új élménnyel lettem gazdagabb! :)
reviewer-photo
Vaszari Krisztián
Segítőkész, barátságos csapat, családias légkör és egy csodálatos élmény volt! Köszönjük! :)
reviewer-photo
Dalma Bobula
Szuper búvár csapat! Nagyon segítőkészek és profik :)
reviewer-photo
Will Cragin
An awesome diving experience. Balazs was very accommodating with everything, especially with the fact that I don't speak much Hungarian. He was able to speak ...
reviewer-photo
Zoltán Papp
Nagyon jó élmény volt, csak ajánlani tudom az élménymerülést :)
reviewer-photo
Gábor Gáncs
A legjobb csapat. Gyertek ide.
reviewer-photo
Boraszat Orokos
Legyen egy ajándék 🎁 de lehet egy új kezdett. Jól szervezett csapat .Egy felejthetetlen élmény akár bakancslistádon egy pipa ki ...
reviewer-photo
Tamás Varga
Nagyon jó és kedves csapat, jól tanítanak és gazdag élmyeket lehet szerezni.
reviewer-photo
János Jaczkó
Rugalmas oktatási rend. Magabiztosságot nyugalmat kifejező oktató ! Azt hogy OWD búvár lettem részben neki is ( fiamnak és persze kis ré...