BÚVÁR BLOG

Aqua-Fi a víz alatti internet elérés

Wifi után itt az Aqua-Fi?

Az Aqua-Fi fejlesztői olyan hardveres és szoftveres összetevőkből álló megoldás kifejlesztésén dolgoznak, ami lehetővé teszi a hatékony víz alatti kommunikációt, méghozzá a levegőn keresztüli vezeték nélküli kommunikációs technológiákét megközelítő sebességgel.

Az internet napjaink nélkülözhetetlen kommunikációs eszköze, amely világszerte több tízmilliárd eszközt összeköt, ugyanakkor előrehaladás ide vagy oda, a víz alatti gördülékeny kapcsolattartást napjainkig sem sikerült megvalósítani. Persze ez nem jelenti azt, hogy ez a jövőben sem lesz másként. "A tudomány és az ipari ágazatok képviselői egyaránt szeretnék részletesen feltérképezni a víz alatti környezetet."-magyarázza Basem Shihada, egy új nemzetközi tanulmány szerzője. Hozzátette: a tenger alatti vezeték nélküli internet megkönnyítené más búvárok, illetve felszíni kollégáik közötti beszélgetést.

Okosfal erősítheti fel a wifi jelet

Az MIT olyan felülettel kísérletezik, amely akár ezer százalékkal is felerősítheti a jelerősséget.
"A víz alatti kommunikáció eddigi ismereteink szerint rádióval, akusztikus hang- és látható fényjelzésekkel ugyan lehetséges, de csupán korlátozottan, mivel a rádió az adatokat csak kis távolságokon közvetíti, míg az akusztikus jelek csak minimális adatsebességet tesznek lehetővé"-magyarázza Shihada. A látható fény bár messzire juthat, ezáltal több adatot hordozhat, de zavaros vízben már ez a megoldás sem működik. Shihada csapata ezért felépített egy tengerfenéki vezeték nélküli rendszert, az Aqua-Fit, amely támogatja az alap internetes szolgáltatásokat, például multimédia üzenetek küldését LED-es vagy lézeres úton.

A LED-ek alacsony energiájú lehetőséget biztosítanak a rövid távú kommunikációhoz, míg a lézerek a LED-hez képest nagyobb energiafelhasználással nagyobb távolságra továbbítják az adatokat.

Az Aqua-Fi prototípus zöld LED-eket vagy ötszázhúsz nanométeres lézert használ az adatátvitelhez egy kicsi, egyszerű számítógépről egy másik számítógéphez csatlakoztatott fénydetektorra. Az első számítógép egyes és nullás sorozatokká konvertálja a fényképeket és videókat, amelyeket nagyon nagy sebességgel be- és kikapcsoló fénynyalábokká alakítanak át. A fénydetektor érzékeli ezt a variációt, szintén egyre és nullára változtatja, amelyet végül a jelvevő számítógép visszavált az eredeti felvételre. A tesztek során a kutatók egyidejűleg töltöttek le és fel multimédiás fájlokat két számítógép között, egymástól néhány méteres távolságra statikus vízben. A rögzített maximális adatátviteli sebesség 2,11 MB lett másodpercenként, valamint átlagosan 1,00 milliszekundumos késést mértek egy oda-vissza küldésnél. Az alábbi ábra részletesen szemlélteti a kutatók elképzelését:

aqua fi

 

"Ez az első alkalom, hogy valaki ilyen formában vezeték nélküli internetet használt a víz alatt." - mondja Shihada.

Elképzelésük szerint az Aqua-Fi rádióhullámokkal továbbítaná az adatokat a búvárok telefonjáról egy úgynevezett "átjáró" eszközre, amely fénycsóvák segítségével továbbküldi azokat egy számítógépre azon a felületen, amely műholdas csatornán keresztül kapcsolódik az internethez. A kutatóknak természetesen még jó pár akadályt le kell győzniük a rendszer élesítése előtt: "Reméljük, hogy gyorsabb elektronikus alkatrészekkel javíthatjuk a kapcsolat minőségét és az átviteli tartományt"-teszi hozzá Shihada. Az egyik nagy kihívás, hogy a fénysugárnak hullámzó vizekben is tökéletes összhangban kell működnie a vevőkészülékkel, a csapat ezen kívül pedig egy gömb alakú vevőkészülék kivitelezését fontolgatja, amely minden szögből elnyelné a fényt a még hatékonyabb kapcsolattartás érdekében.

"Összeállítottunk egy viszonylag olcsó és rugalmas módszert a tengeri környezetnek a globális internethez történő csatlakoztatására"-mondja Shihada. "Reméljük, hogy egy nap az Aqua-Fit pont annyian használják majd a vízben, mint a Wifit a földön.

Már az amerikaiak is dolgoznak a víz alatti interneten

Méghozzá a Buffaloi és a Northeastern Egyetem kutatói, akik szintén olyan hardveres és szoftveres összetevőkből álló megoldás kifejlesztésébe kezdtek, amely lehetővé teszi a hatékony víz alatti kommunikációt, mégpedig a levegőn keresztüli vezeték nélküli kommunikációs technológiákét megközelítő sebességgel. A fejlesztés célja többek között a kutatási és mentési műveletek megkönnyítése, a kábítószercsempészek által használt eszközök felderítése, az olaj- és földgáz-lelőhelyek felkutatása, a búvárok egymás közötti kommunikációjának elősegítése a szökőárak előrejelzésénél, valamint a környezeti jellemzők, szennyezések monitorozásánál.

A projektet a National Science Foundation támogatja, a kezdeti kísérletekről pedig az IEEE Communications szaklap számolt be elsőként. A tanulmány szerint a földfelszíni vezeték nélküli kommunikáció területén tapasztalható hatalmas fejlődés és figyelemreméltó innováció a víz alatti hálózatok esetében még nem valósult meg, a helyzet azonban hamarosan megváltozhat. Annál is inkább, mivel ahogy fentebb említettük, a víz alatti kommunikációhoz használt hanghullámok adatátviteli sebessége nyomába sem ér a földfelszíni kommunikációnál alkalmazott rádióhullámok sebességének. A hanghullámok azért kellenek, mert víz alatt a rádióhullámok igen rosszul terjednek. Azonban a hanghullámok esetében olyan problémák lépnek fel, mint az intenzitás csökkenése a távolság függvényében, a késleltetés, valamint a Doppler-effektus által okozott torzulás, amelyek mind rontják az átvitel hatékonyságát. Illetve az is problémát jelent, hogy a víz alatti kommunikációhoz használt eszközöknek még nincsenek konkrét szabványai, így azok egyedi fejlesztésűek és nem kifejezetten energiahatékonyak. Az amerikai fejlesztés kiterjed a kommunikációs rendszer minden elemét magába foglalja a víz alatti modemektől kezdve az adatátviteli protokollokig azért, hogy kiküszöböljék a hatékony adatátvitelt akadályozó problémákat. A kutatók a víz alatti akusztikus modemeket intelligens, szoftver által definiált rádiótechnológiával kombinálják, melynek eredményeképpen tízszerest javulást értek el az Erie-tóban elvégzett első tesztekben a jelenleg a kereskedelemben elérhető víz alatti akusztikus modemekhez képest.

Forrás: raketa.hu

 

Továbbiak

Klub információ

Diving Sopron búvárklub

9400 Sopron, IV. László király utca 4.
info@diving-sopron.hu+36 70 3704686

Adatkezelés | ÁSZF | Impresszum

explorer

Vélemények

János Jaczkó
Rugalmas oktatási rend. Magabiztosságot nyugalmat kifejező oktató ! Azt hogy OWD búvár lettem részben neki is ( fiamnak és persze kis ré...
Anikó Szekó
Tényleg élmény volt az élménymerülés. Profi szervezés, türelmes segítőkész oktatóval. Ajánlom mindenkinek aki ...
Csilla Szabó
Nagyon profi szervezés. A biztonságèrzet maximális. Mindig jó a csapat ès remek a hangulat! :) Bárkinek bármilyen fenntartása van ...
Zoltán Papp
Nagyon jó élmény volt, csak ajánlani tudom az élménymerülést :) (Translated by Google) It was a very good experience, I can ...
Boraszat Orokos
Legyen egy ajándék 🎁 de lehet egy új kezdett. Jól szervezett csapat .Egy felejthetetlen élmény akár bakancslistádon egy pipa ki ...
Balázs Vass
Szerintem szuper hely ;) (Translated by Google) I think super place;)
Gergely Jaczkó
Jó társaság, nagyon jó túrák és egy nagyon nyugodt jó fej oktató aki a nehéz diákokat is jól ...
Vanyi LASZLO
A reggeli talàlkozàstól az elköszönès pillanatàig nagyon jòl èreztem magam. Egy èletreszóló èlmènnyel lettem gazdagabb. ...
Zsófia Kulcsár
Fantasztikus élmény volt, mindenkinek csak ajánlani tudom! (Translated by Google) It was a fantastic experience, I can only recommend it to everyone!
Gábor Bognár Nagy
Professionelle Tauchschule mit coolen Lehrer, top equipment, tolle guides gute Preise für Tauchkurse sowie fun dives.
Ákos Szórádi
Hatalmas élmény és egy nagyon jó kis csapat jött össze az első pillanattól kezdve!🙂 Mindenkinek csak ajánlani tudom, bármilyen fé...