BÚVÁR BLOG

HMS Erebus

Több száz leletet sikerült felhozni a hírhedt szellemhajóról, melyről 130 ember tűnt el nyomtalanul

Elkezdték feltárni a búvárok a 2014-ben megtalált HMS Erebus maradványait, és számos izgalmas leletre bukkantak, ami segíthet megérteni, mi történt a rejtélyes körülmények között elsüllyedt hajóval és annak elveszett legénységével.

Az Északnyugati Átjáró felszíne alatt 11 méterrel, John Franklin kapitány egyik elsüllyedt hajójában valami megragadta egy búvár, Ryan Harris figyelmét: a HMS Erebus hajón, 2022-ben a csapata több tucat tárgyi leletet hozott fel. Ezek között voltak kidolgozott asztalterítékek, egy hadnagy vállpántja még a dobozában és valaki szemüvegének egy lencséje is.

Volt azonban egy érdekesebb lelet is: egy szépen dombornyomott könyvborító, benne lapokkal. Még egy tollat is találtak benne, ami miatt arra következtetnek, hogy akár egy napló is lehetett. Ezt most egy laborban elemzik, és a régészek nagyon izgatottak, hogy vajon mi lehet benne.

Az Erebus és a HMS Terror 1845-ben indult útnak Angliából, ám Sir John Franklin parancsnok és a 129 embere sosem tért vissza. A Jeges-tengeren, az Északnyugati átjáróban rekedtek, ahol a hajók elsüllyedtek. Összesen több mint 30 expedíció próbálta megtalálni őket, ám csak pár műtárgyra, sírra és kannibalizmusra utaló történetekre bukkantak – számolt be a CTV News.

Megannyi próbálkozást követően, szóbeszéd és csúcstechnológiás felmérések segítségével az Erebust 2014-ben találták meg, míg a Terrort két évre rá.

Az Erebusra az idei nyáron összesen 56 merülést hajtottak végre, ezek egyike nagyjából két órát ölelt fel – a búvárok a felszínről szivattyúzott, meleg vízzel fűtött ruhákat használtak, ez tette lehetővé számukra a hosszú tartózkodást a víz alatt.

Harris úgy látta, a hajót jó állapotban hagyták hátra: az ajtók, fiókok zárva voltak. Összesen 275 műtárgy került elő, a legtöbb egy kamrából, ahol edényeket találtak. Ezek zöme étkészlet volt. Már a tiszti kabinok feltárását is megkezdték, Henry Thomas Dundas le Vesconte szobájában egy zöld dobozt találtak, ami elsőre egy könyvnek tűnt. Rájöttek azonban, hogy ez valamiféle rajzolóeszköz volt, ami a hajótiszt professzionális eszköze volt.

De találtak egy zárható táskát is, amit most elemeznek. Még számos helyiséget nem tártak fel a hajón, a Terror hajóról nem is beszélve.

forrás: hvg.hu

 

Továbbiak

Klub információ

Diving Sopron búvárklub

9400 Sopron, IV. László király utca 4.
Kapcsolat velünk+36 70 3704686

Adatkezelés | ÁSZF | Rólunk

Vélemények

reviewer-photo
Csilla Vidáné Ivánkovics
Március 10-én vett részt 10 éves fiam az élmény búvárkodáson. Ha azt mondom egész hazaúton azt hallgattam: ...
reviewer-photo
Viktória Szórádi-Pinezits
Határok feszegetése, adrenalin, szuper társaság, még szuperebb oktató. Összegezve két szóval: felejthetetlen élmény...
reviewer-photo
Gábor Gáncs
A legjobb csapat. Gyertek ide.
reviewer-photo
Attila Zombori
Neufeldi merülésen vettünk részt, felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk. A szervezők professzionálisak, kedvesek. Mindenkinek csak ajánlani tudom!
reviewer-photo
Balázs Vass
Szerintem szuper hely ;)
reviewer-photo
Gyula Bali
Nagyon jól éreztem magam! A következő: Neufeld
reviewer-photo
Zsigmond Czap
Egy életre szóló hobbit sikerült szerezni a búvárklubnak köszönhetően! Mindenképpen csak ajánlani tudom!
reviewer-photo
Tamás Török
Minden szuper, várjuk a folytatást :)
reviewer-photo
Will Cragin
An awesome diving experience. Balazs was very accommodating with everything, especially with the fact that I don't speak much Hungarian. He was able to speak ...
reviewer-photo
Hajnalka Kiffovics
Megbiztható oktatás, szuper élmények, jó hangulat.Egy új élménnyel lettem gazdagabb! :)
reviewer-photo
Beáta Kremser
Remek élmény :)