BÚVÁR BLOG

Vitorláshal

Először figyelték meg a világ leggyorsabb halát

A kutatók elsősorban azt vizsgálták, hogyan vadásznak a Csendes-óceánban élő ragadozó halak. Korábban alig tudtak valamit a vitorláshal sajátos életmódjáról, most azonban adatrögzítővel vizsgáltak egy egyedet.

A vitorláshalat az óceánok leggyorsabb halfajtájának tartják, csúcssebessége 8,2 méter/másodperc. Nem meglepő, hogy a kutatóknak hatalmas kihívást jelent a faj tanulmányozása, hiszen gyorsaságuk miatt eddig sosem sikerült alaposan megfigyelni őket.

Egy kutatócsoport azonban most nagy áttörést ért el a faj tanulmányozásában. Egy vitorláshalra ugyanis videós adatrögzítőt szereltek, hogy az állatot folyamatos, 24 órás megfigyelés alatt tartsák.

Az eddig készült felvételeken például már azt is rögzítették, ahogy a Csendes-óceánban élő vitorláshal tonhalra vadászik. Ez azért fontos videó, mert a kutatók eddig semmit sem tudtak a magányosan vadászó halak életmódjáról.

A képernyőn jól látható, ahogy a vitorláshal többször is megpróbálta elkapni a tonhalat. Bár a videón nem látszik, hogy a vitorláshal elkapta-e (mivel nem látszik a hal szája), a videó 60. másodperce után a vitorláshal rázza a fejét, ami a kutatók szerint gyakran jelzi a nyelést. Ez arra utal, hogy a vitorláshal sikeresen elkapta a tonhalat.

A kutatócsapat most bemutatja a vitorláshal vadászatának első felvételét, valamint a több mint 24 órányi egyéni viselkedési adatokról és az aktív anyagcsere-becslésekről is beszélnek.

„Az új kutatás segíti e fenséges, ökológiailag is nagyon fontos halak rejtett életének megértését“ – mondta Mahmood Shivji, a tanulmány társszerzője és a Nova Southeastern University Guy Harvey Kutatóintézetének igazgatója a közleményében.

„Az ilyen ismeretek elengedhetetlenek ahhoz, hogy jobban megvédhessük e halak és zsákmányállataik egészségét, hogy hosszú éveken át fenntartható haliparunk lehessen" – tette hozzá.

A tanulmány a Scientific Reports című folyóiratban jelent meg.

forrás: index.hu

 

Továbbiak

Klub információ

Diving Sopron búvárklub

9400 Sopron, IV. László király utca 4.
Kapcsolat velünk+36 70 3704686

Adatkezelés | ÁSZF | Rólunk

Vélemények

reviewer-photo
Gyula Bali
Nagyon jól éreztem magam! A következő: Neufeld
reviewer-photo
Attila Zombori
Neufeldi merülésen vettünk részt, felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk. A szervezők professzionálisak, kedvesek. Mindenkinek csak ajánlani tudom!
reviewer-photo
Ákos Szórádi
Hatalmas élmény és egy nagyon jó kis csapat jött össze az első pillanattól kezdve!🙂 Mindenkinek csak ajánlani tudom, bármilyen fé...
reviewer-photo
Gábor Krajczár
Remek oktatás, kemény vizsgabiztos :-) de megéri, az élmény felbecsülhetetlen!
reviewer-photo
Viktória Szórádi-Pinezits
Határok feszegetése, adrenalin, szuper társaság, még szuperebb oktató. Összegezve két szóval: felejthetetlen élmény...
reviewer-photo
Beáta Kremser
Remek élmény :)
reviewer-photo
Csilla Vidáné Ivánkovics
Március 10-én vett részt 10 éves fiam az élmény búvárkodáson. Ha azt mondom egész hazaúton azt hallgattam: ...
reviewer-photo
Tamás Török
Minden szuper, várjuk a folytatást :)
reviewer-photo
Tamás Varga
Nagyon jó és kedves csapat, jól tanítanak és gazdag élmyeket lehet szerezni.
reviewer-photo
Zoltán Papp
Nagyon jó élmény volt, csak ajánlani tudom az élménymerülést :)
reviewer-photo
Hajnalka Kiffovics
Megbiztható oktatás, szuper élmények, jó hangulat.Egy új élménnyel lettem gazdagabb! :)