BÚVÁR BLOG

Vitorláshal

Először figyelték meg a világ leggyorsabb halát

A kutatók elsősorban azt vizsgálták, hogyan vadásznak a Csendes-óceánban élő ragadozó halak. Korábban alig tudtak valamit a vitorláshal sajátos életmódjáról, most azonban adatrögzítővel vizsgáltak egy egyedet.

A vitorláshalat az óceánok leggyorsabb halfajtájának tartják, csúcssebessége 8,2 méter/másodperc. Nem meglepő, hogy a kutatóknak hatalmas kihívást jelent a faj tanulmányozása, hiszen gyorsaságuk miatt eddig sosem sikerült alaposan megfigyelni őket.

Egy kutatócsoport azonban most nagy áttörést ért el a faj tanulmányozásában. Egy vitorláshalra ugyanis videós adatrögzítőt szereltek, hogy az állatot folyamatos, 24 órás megfigyelés alatt tartsák.

Az eddig készült felvételeken például már azt is rögzítették, ahogy a Csendes-óceánban élő vitorláshal tonhalra vadászik. Ez azért fontos videó, mert a kutatók eddig semmit sem tudtak a magányosan vadászó halak életmódjáról.

A képernyőn jól látható, ahogy a vitorláshal többször is megpróbálta elkapni a tonhalat. Bár a videón nem látszik, hogy a vitorláshal elkapta-e (mivel nem látszik a hal szája), a videó 60. másodperce után a vitorláshal rázza a fejét, ami a kutatók szerint gyakran jelzi a nyelést. Ez arra utal, hogy a vitorláshal sikeresen elkapta a tonhalat.

A kutatócsapat most bemutatja a vitorláshal vadászatának első felvételét, valamint a több mint 24 órányi egyéni viselkedési adatokról és az aktív anyagcsere-becslésekről is beszélnek.

„Az új kutatás segíti e fenséges, ökológiailag is nagyon fontos halak rejtett életének megértését“ – mondta Mahmood Shivji, a tanulmány társszerzője és a Nova Southeastern University Guy Harvey Kutatóintézetének igazgatója a közleményében.

„Az ilyen ismeretek elengedhetetlenek ahhoz, hogy jobban megvédhessük e halak és zsákmányállataik egészségét, hogy hosszú éveken át fenntartható haliparunk lehessen" – tette hozzá.

A tanulmány a Scientific Reports című folyóiratban jelent meg.

forrás: index.hu

 

Továbbiak

Klub információ

Diving Sopron búvárklub

9400 Sopron, IV. László király utca 4.
Kapcsolat velünk+36 70 3704686

Adatkezelés | ÁSZF | Rólunk

explorer


Neufeld: 2023.09.22 07:45 - 20,8Cº

Vélemények

reviewer-photo
Balázs Vass
Szerintem szuper hely ;)
reviewer-photo
Will Cragin
An awesome diving experience. Balazs was very accommodating with everything, especially with the fact that I don't speak much Hungarian. He was able to speak ...
reviewer-photo
Boraszat Orokos
Legyen egy ajándék 🎁 de lehet egy új kezdett. Jól szervezett csapat .Egy felejthetetlen élmény akár bakancslistádon egy pipa ki ...
reviewer-photo
Vaszari Krisztián
Segítőkész, barátságos csapat, családias légkör és egy csodálatos élmény volt! Köszönjük! :)
reviewer-photo
Viktória Szórádi-Pinezits
Határok feszegetése, adrenalin, szuper társaság, még szuperebb oktató. Összegezve két szóval: felejthetetlen élmény...
reviewer-photo
Tamás Török
Minden szuper, várjuk a folytatást :)
reviewer-photo
Ildikó Horváth
Teljes egészében szuperül éreztük magunkat.szuper csapat, szuper biztonságban. sosem gondoltam volna, hogy ennyire csodás dolog a merülé...
reviewer-photo
Zoltán Papp
Nagyon jó élmény volt, csak ajánlani tudom az élménymerülést :)
reviewer-photo
Gábor Gáncs
A legjobb csapat. Gyertek ide.
reviewer-photo
Hajnalka Kiffovics
Megbiztható oktatás, szuper élmények, jó hangulat.Egy új élménnyel lettem gazdagabb! :)
reviewer-photo
Zsófia Kulcsár
Fantasztikus élmény volt, mindenkinek csak ajánlani tudom!