BÚVÁR BLOG

Rinspeed sQuba - world's first car that can be driven both on land and under water

Rinspeed sQuba - Autó a víz alatt

A svájci Rinspeed cég által kifejlesztett sQuba a világ első autója, amelyet szárazföldön és víz alatt is lehet vezetni.

A Rinspeed alapítója és vezérigazgatója, Frank M. Rinderknecht eredeti ötletét az 1977-es James Bond-film, A kém, aki szeretett engem ihlette. Egy Lotus Esprit alvázát használják ennek a járműnek az alapjául.

Az sQuba egy zéró károsanyag-kibocsátású teljesen elektromos meghajtású jármű, amely három elektromos motort használ, egyet szárazföldi közlekedésre, kettőt vízre. Szárazföldön az elektromos hátsókerék hajtást használ. Vízbe kerülve lebeg a felszínen, amíg a vezetője el nem árasztja a belsejét. 10 méter mélységig is elmerülhet, iker elektromos meghajtású propellerrel, két Seabob vízsugárral kiegészítve. Tengeralattjáróként halad a vízben, nem pedig a folyó vagy a tengerfenéken közlekedve. Az autó legnagyobb szárazföldi sebessége 120 km/h. A víz felszínén a végsebesség 6 km/h, víz alatt pedig 3 km/h.

Az autó két személyes és kabrió kivitelű így vészhelyzet esetén az utasok könnyedén elhagyhajtják a járművet víz alatt. Víz alatt az utasok a járműben elhelyezett légzőkészülékeken keresztül tudnak lélegezni. Utasok nélkül az sQuba automatikusan feljön a felszínre. A jármű elején elhelyezett forgó lamellákra szerelt iker vízsugár biztosítja a kormányzást és az emelést víz alatt, a hátsó légcsavarok pedig előre mozgatják.
A jármű belseje víz- és sóálló, így az tengervízben is vezethető.

Az autó weboldala

 

Továbbiak

Klub információ

Diving Sopron búvárklub

9400 Sopron, IV. László király utca 4.
Kapcsolat velünk+36 70 3704686
Adatkezelés | ÁSZF | Rólunk

Oldalunk helyes működéséhez valamint statisztikai célú adatgyűjtéshez is használunk böngésző cookie-kat. Engedélyezi ezek használatát?