BÚVÁR BLOG

Víz alatti kincsek

Egy búvár elképesztően értékes leletekre bukkant a víz alatt

Egy kincsvadász családból származó floridai férfi ritka, "felbecsülhetetlen értékű" leleteket tárt fel, miközben kincseket keresve búvárkodott egy hajóroncsnál az Atlanti-óceánban.

Eric Schmitt hivatásos vízimentő a családjával ment búvárkodni, amikor egy "felbecsülhetetlen" értékű vallási ereklyét és aranyhalmokat hozott felszínre, amik egy ősi hajóroncs törmelékei közé voltak temetve Florida partjainál.

A férfi az egész életét annak szentelte, hogy a mélyben hajóroncsokat és kincseket keressen, amiket aztán jelentős haszonnal eladhat.

Az egyik különösen eseménydús lemerülése során 2014-ben egy pyx nevű tárgyra bukkant, ami egy olyan tárgy, amelyet a régi papok használtak, amikor a szentáldozást tartották. A tiszta aranyból készült lelet felbecsülhetetlen értékű. Mint utóbb kiderült, ez volt a hiányzó darabja egy 1989-ben megtalált nyakláncnak. Mindkét részt ugyanannál a hajóroncsnál találták.

Ez a történelmi hajó egy hatalmas hurrikán miatt süllyedt el 1715-ben, és azóta nagyon népszerű a búvárok körében. Szuper értékes leleteket azonban ritkán tárnak fel innen, így a 2014-es felfedezés valódi szenzációnak bizonyult. 2015-ben Schmitt és családja további 52 darab aranyérmét talált ebben a hajóroncsban, amik nagyjából egymillió dollárt érhetnek. Úgy tűnik, a kincsvadászat sikere a Schmitt család vérvonalában van.

Brent Brisben, a Queens Jewels üzemeltetési igazgatója birtokolja a Fort Pierce partjainál található hajóroncshoz köthető jogokat.

Schmitt, aki a Booty Salvage nevű cég tulajdonosa, és családjával együtt mindannyian lelkes kincsvadászok, már több ritka és különleges tárgyra is bukkant a vízben, ezek közé tartozik egy 300.000 dollár értékű aranyérmék.

A leletekért kapható döbbenetes összegnél is többet ér az egyes tárgyakhoz kapcsolódó történelem. A férfi szerint "szürreális élmény" megérinteni egy többszáz éves tárgyat, és fontos megismerni származásának történetét, és megosztani azt az érdeklődőkkel.

A most megtalált ereklyék és aranyérmék hivatalos értékét még nem állapították meg. A törvény értelmében a dél-floridai amerikai kerületi bíróság őrizetében van, mivel az állam Brisben vagyonának legfeljebb 20 százalékát veheti birtokba. Az összes többi bevételen a cége és a Schmitt család osztozik.

Továbbiak

Oldalunk helyes működéséhez valamint statisztikai célú adatgyűjtéshez is használunk böngésző cookie-kat. Engedélyezi ezek használatát?