BÚVÁR BLOG

Taam Ja - Blue Hole in Chetumal Bay, Mexico

A világ második legmélyebb kék lyukát (Blue Hole) fedezték fel Mexikó partjainál

A világ második legmélyebb kék lyukát fedezték fel a mexikói Chetumal-öbölben. Ez a 274 méteres mélységű tengeri barlang a Taam ja' nevet kapta, ami maja nyelven „mély vizet” jelent.

A Colegio de la Frontera Sur tudósai először 2021 szeptemberében fedezték fel a kék lyukat, de nemrégiben publikáltak egy tanulmányt a leletről.

A kutató merülések, a felhozott vízminták és hanglokációs vizsgálatok alapján végzett munkájuk azt sugallja, hogy a kék lyuk területe 13 690 négyzetméter, és nagyon meredek oldalai 80 fokos lejtőkkel rendelkeznek. A szája alig 5 méterrel van a tengerszint alatt van, ahol a víz hőmérséklete és sótartalma jelentősen megváltozik.

Mélységét tekintve ez csak a második legmélyebb kék lyuk a kínai Sansha Yongle után, amelynek mélysége 300 méter. Az új kék lyuk azonban lényegesen mélyebb, mint a híres Great Blue Hole Belize partjainál, amely 125 méter mély.

A mexikói Yucatán-félsziget délkeleti partjainál találták meg, ahol a hírhedt dinoszaurusz-gyilkos aszteroida 66 millió évvel ezelőtt becsapódott. Ez annak a területnek a része, amely tele van lenyűgöző geológiai érdekességgel, mint például a világ legnagyobb víz alatti barlangja, a Sistema Sac Actun.

A Taam ja'-t felfedező kutatók azt mondják, hogy a kutatást ki kell terjeszteni az ott található mikrobiális környezetre, és meg kell érteniük, milyen élet él itt. A kék lyuk szerkezetének és geológiájának tanulmányozása a távoli múlt környezetére és éghajlatára is rávilágíthat.

Végül is az ehhez hasonló kék lyukak az utolsó jégkorszakban keletkeztek, amikor a tengerszint több mint 100 méterrel alacsonyabb volt a jelenleginél. Mészkőbarlangként kezdték volna életüket, de ahogy a tengervíz felemelkedett, elöntötte a víz és így a teteje beomlott, és tengeri barlang keletkezett.

A tudósok még őskori lények, például teknősbékák és krokodilok kövületeit is felfedezték hasonló kék lyukakba ágyazva. Az is ismert, hogy ezek a helyek nyüzsgő élőhelyei a különböző élőlényeknek is, beleértve a korallokat, tengeri teknősöket és cápákat, nem is beszélve az egyedülálló mikrobiális élet gazdagságáról.

 

Továbbiak

Klub információ

Diving Sopron búvárklub

9400 Sopron, IV. László király utca 4.
Kapcsolat velünk+36 70 3704686

Adatkezelés | ÁSZF | Rólunk

explorer


Neufeld: 2023.06.10 07:15 - 19,8Cº

Vélemények

reviewer-photo
Will Cragin
An awesome diving experience. Balazs was very accommodating with everything, especially with the fact that I don't speak much Hungarian. He was able to speak ...
reviewer-photo
Zsófia Kulcsár
Fantasztikus élmény volt, mindenkinek csak ajánlani tudom!
reviewer-photo
Nikoletta Farkas
Március 17-én volt a férjem élmény merülésen. Most ott tartunk, hogy az egész család szeretne merülni ... ...
reviewer-photo
Beáta Kremser
Remek élmény :)
reviewer-photo
Balázs Vass
Szerintem szuper hely ;)
reviewer-photo
Gyula Bali
Nagyon jól éreztem magam! A következő: Neufeld
reviewer-photo
Gergely Jaczkó
Jó társaság, nagyon jó túrák és egy nagyon nyugodt jó fej oktató aki a nehéz diákokat is jól ...
reviewer-photo
János Jaczkó
Rugalmas oktatási rend. Magabiztosságot nyugalmat kifejező oktató ! Azt hogy OWD búvár lettem részben neki is ( fiamnak és persze kis ré...
reviewer-photo
Zoltán Papp
Nagyon jó élmény volt, csak ajánlani tudom az élménymerülést :)
reviewer-photo
Attila Zombori
Neufeldi merülésen vettünk részt, felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk. A szervezők professzionálisak, kedvesek. Mindenkinek csak ajánlani tudom!
reviewer-photo
Andor Tóth
Profi, baratságos csapat, végig biztonságban éreztük magunkat csak ajánlani tudom.