BÚVÁR BLOG

Bob Hollis

85 éves korában elhunyt az úttörő amerikai búvár, búvárfotós és felszerelésgyártó, Bob Hollis

A Huish Outdoors, az Oceanic és a Hollis anyavállalata január 6-án kiadott közleményében úgy jellemezte e márkák alapítóját, mint „úttörő a búvársportban és a víz alatti fotózásban egyaránt”.

Azt mondta, hogy Hollis „kockázatvállaló volt, aki valóban azt tette, amit szeretett, és másokat is erre ösztönzött. Ha nem volt rá mód, ő teremtett egyet."

A gyártó elmondása szerint nemcsak úttörőként hagyott örökséget, hanem vállalkozóként, üzletemberként és családapaként is.

Hollis 1937. április 25-én született Orlandban, Kaliforniában, és egy 1955-ös magazincikk keltette fel érdeklődését a búvárkodás megtanulása iránt, és arra ösztönözte, hogy megalkossa a saját első két tömlővel ellátott légzőautomatáját (hátreduktoros megoldás). Akkoriban a Standard Oil mérnöki szolgáltatási részlegében dolgozott, miközben üzleti és gépészmérnöki tanulmányokat is folytatott, de szabadidejében lelkes szigonyos vadász is volt.

Házilag készített víz alatti kameraházak

Búvárkodása során Hollis megismerte három legkorábbi nyugati parti víz alatti búvárfotóst. Saját kameraházat építettek, ő pedig átlátszó akril műanyagból készített egyet a saját kamerájának. 1958-ban már víz alatti tokokat is készített az első elektronikus villogókhoz.

A California State Parks Department tanácsadójaként Hollis segített a Csendes-óceán partvidékének felfedezésében és a kulcsfontosságú természetvédelmi területek azonosításában, mint például a Point Lobos, a La Jolla és a Salt Point State Park.

1966-ban létrehozta az Észak-Kaliforniai Underwater Photography Society-t, és üzleti partnerével Ray Collins-al megnyitotta az első Anchor Shack üzletet a San Francisco-öbölben található Haywardban, ahol búvár-, szörf- és horgászfelszereléseket árultak.

Mivel nem volt megelégedve az akkoriban rendelkezésre álló víz alatti fényképező felszereléssel, Hollis saját fejlesztésén dolgozott, és hamarosan postai megrendelés útján értékesítettek egy sor kézzel készített Anchor Shack víz alatti fotós felszerelést.

A termékek között szerepeltek fényképezőgép- és stroboszkópházak, tálcák, gömbcsuklós karok és egyéb kiegészítők, és a vállalkozás különösen sikeres volt a Nikon és Canon fényképezőgépekhez készült Hydro 35 alumínium házával.

A hamvakból

Ez a búvárfotós felszerelés, valamint a búvárlámpák képezték az alapját az 1972-ben piacra dobott Oceanic termékcsaládnak. Két évvel később a cég épülete leégett. Aaz újjáépítés során Hollis kivásárolta Collinst és beállított egy gyártósort a további kamerák és vakuk víz alatti tokjainak gyártását végezte.

1976-ban az Oceanic megvásárolta a Farallont, benne a BC-kkel, uszonyokkal, maszkokkal, mérőeszközökkel, légzőcsővel, késekkel, DPV-kkel és még egy kezdetleges búvárkomputerrel is mely ezután a búváripar jelentős szereplőjévé vált. Az első Oceanic búvárkomputereket 1989-ben bocsátották piacra.

Bob Hollis sok további vállalkozást alapított, mint például az American Underwater Products (AUP), a Pelagic Pressure Systems, a ROMI Enterprises, a Hollis és az Aeris. Több éven át a DEMA (Búvárfelszerelések és Marketing Szövetség) végrehajtó bizottságában dolgozott, és lobbizott a szövetségi egészségügyi és biztonsági törvények átírása érdekében, hogy azok tartalmazzák a nitrox-búvárkodás elfogadását.

Az Andrea Doria kutatása

1978-ban Hollis segített létrehozni egy víz alatti szaturációs merülésekhez használható rendszert, amely lehetővé tette az Andrea Doria olasz hajóroncs 70 méter mélységben való kiterjesztett búvárkutatását (egyszerre akár hét napig is) az Atlanti-óceán északi részén. Több merülést hajtott végre a roncson, mint bármely más búvár abban az időben, és 1981-ben búvárfotós is volt az Andrea Doria: Az utolsó fejezet című dokumentumfilmben, amely egy széf hajóroncsból való kiemeléséről szól.

Bob Hollis at Andrea Doria wreck

Bob Hollis az Andrea Doria hajóroncs kutatásakor

Hollis lelkes utazó volt, ő szervezte a legelső búvárutakat Galápagosra, valamint a karibi térségben a mexikói Cozumel- és Yucatán-félszigetre, Belize-re és a Virgin-szigetekre, valamint a Bahamákra.

Elvitt egy csoportot a távoli Pápua Új-Guineába is, ahol később családi házat és búvárüdülőhelyet épített, és állítólag örömmel osztotta meg búvárkodási és utazási tapasztalatait tágabb családjával – négy gyermekével, kilenc unokájával és hét dédunokájával.

„Bob búvárkodáshoz való hozzájárulása milliók számára tette biztonságosabbá és élvezetesebbé az óceánok felfedezését világszerte” – állapította meg a international Scuba Diving Hall of Fame (Búvár hírességek csarnoka), amikor Hollist 20 évvel ezelőtt felvették ebbe az elit csoportba.
A búvárral Brett Gilliam által készített átfogó interjú megtalálható a TDI/SDI oldalán: https://www.tdisdi.com/diving-pioneers-and-innovators/bob-hollis/

A International Scuba Diving Hall of Fame (Búvár hírességek csarnoka) weboldala: https://en.wikipedia.org/wiki/International_Scuba_Diving_Hall_of_Fame

 

Továbbiak

Klub információ

Diving Sopron búvárklub

9400 Sopron, IV. László király utca 4.
info@diving-sopron.hu+36 70 3704686

Adatkezelés | ÁSZF | Rólunk

Vélemények

Zsigmond Czap
Egy életre szóló hobbit sikerült szerezni a búvárklubnak köszönhetően! Mindenképpen csak ajánlani tudom! (Translated by Google) ...
Csilla Vidáné Ivánkovics
Március 10-én vett részt 10 éves fiam az élmény búvárkodáson. Ha azt mondom egész hazaúton azt hallgattam: ...
Gábor Bognár Nagy
Professionelle Tauchschule mit coolen Lehrer, top equipment, tolle guides gute Preise für Tauchkurse sowie fun dives.
Nikoletta Farkas
Március 17-én volt a férjem élmény merülésen. Most ott tartunk, hogy az egész család szeretne merülni ... ...
Zsófia Kulcsár
Fantasztikus élmény volt, mindenkinek csak ajánlani tudom! (Translated by Google) It was a fantastic experience, I can only recommend it to everyone!
Gábor Gáncs
A legjobb csapat. Gyertek ide. (Translated by Google) The best team. Come here.
Anita Török-Markó
Jó hangulatúak az elméleti óràk, érdekes és sok új dolgot lehet tanulni. Izgalommal vàrom a gyakorlati részét 😉 (Translated by ...
Boraszat Orokos
Legyen egy ajándék 🎁 de lehet egy új kezdett. Jól szervezett csapat .Egy felejthetetlen élmény akár bakancslistádon egy pipa ki ...
Csilla Szabó
Nagyon profi szervezés. A biztonságèrzet maximális. Mindig jó a csapat ès remek a hangulat! :) Bárkinek bármilyen fenntartása van ...
Tamás Török
Minden szuper, várjuk a folytatást :) (Translated by Google) Everything is super, waiting for the resume :)
Vanyi LASZLO
A reggeli talàlkozàstól az elköszönès pillanatàig nagyon jòl èreztem magam. Egy èletreszóló èlmènnyel lettem gazdagabb. ...