BÚVÁR BLOG

Masztodon agyar

10 millió éves lény maradványára bukkant egy búvár

A búvárok egy igazán őskori leletet találtak a floridai Venice Beach partjainál: egy nagy mastodon agyar, amely akár 1 millió éves is lehet.

Bár a paleontológusok gyakran álmodoznak arról, hogy évmilliókkal ezelőtti lények maradványait tárják fel, ezeknek a felkutatása nem könnyű. Annak ellenére, hogy oly sok időt szentelnek a fizikatörténet és a fosszíliák tanulmányozására, egyesek évekig nem találnak semmit.

Alex Lundberg, a kövületvadász néhány barátjával búvárkodni ment Florida partjainál, és talált egy masztodonusz agyarat, ami számára olyan volt, mintha aranyat talált volna.

Odaúsztam hozzá, és elkezdtem leszedni róla a homokot, és hirtelen egy hatalmas rész került elő belőle, és csak arra gondoltam magamban, hogy ó, Istenem, ez egy agyar - nyilatkozta a történelmi felfedezés után a búvár.

Lundberg és barátja, Blair Morrow több mint 7 méter mélyen a víz alatt fedezte fel az agyarcsontot, és annak ellenére, hogy az két méter hosszú és 60 kilós volt, a páros fel tudta hozni a felszínre.

− Csináltunk egy hevedert egy strandtörülközőből, és felhúztuk a csónak oldalára. Döbbenetes, hogy egy darabban jött fel, és nem tört szét - magyarázta Lundberg.

Lundberg, aki felfedezését jelentette a floridai Természettudományi Múzeumnak, elmélete szerint az agyar 10 millió éves lehet.

A 29 éves, Tampában élő férfi már kisgyermekként is érdeklődött a kövületvadászat iránt. Ahogy felnőtté vált, szenvedélye nem csillapodott, és már öt éve jár a floridai Venice Beachre maradványokat keresni. Bár Lundberg nyilvánvalóan hihetetlenül büszke a felfedezésére, itt még nem szeretne megállni az amatőr fosszíliavadász. A férfi elárulta, nagy álma, hogy egyszer egy kardfogú tigris koponyáját találja meg - számol be róla a Ladbible.

Továbbiak

Oldalunk helyes működéséhez valamint statisztikai célú adatgyűjtéshez is használunk böngésző cookie-kat. Engedélyezi ezek használatát?