MERÜLŐHELYEK - BÚVÁRTÚRÁK

Szárazmerülés hiperbár kamrában

Szárazmerülés hiperbár kamrában

A szárazmerülés egy olyan esemény, ahol a búvárkodás körülményeit szimuláljuk száraz (vízmentes) környezetben.

A szárazmerülés egy olyan esemény, ahol a búvárkodás körülményeit szimuláljuk száraz (vízmentes) környezetben.
Szárazmerülés során 50 méteres vízmélységnek megfelelő merülést szimulálunk, a program egyik fő célja hogy megtapasztaljuk milyen a “nitrogén narkózis”.

Valljuk be, minden búvár fantizáját izgatja ez a titokzatos jelenség, a mélység vonzó. A nitrogén narkózisnak vagy más néven mélységi mámornak azonban több veszélye van, mint csodája. A szárazmerülés programmal szeretnénk megmutatni a csoda oldalt veszélyek nélkül.

A program egy elméleti és egy gyakorlati részből áll. A tapasztalatok szerint egy szárazmerülés körülbelül 4 órás elfoglaltság, ebből maga a “merülés” kb 60 perc. A merülés alatt kényelmes fotelben ülve, biztonságos körülmények között tapasztalhatod meg, hogy nálad mikor és hogyan jelentkezik a nitrogén narkózis.

Az elméleti oktatás során átismételjük amit a nitrogén narkózisról eddig tudhattatok, beszélünk a búvárkodás veszélyeiről, a búvárbalesetek megelőzéséről, az ellátásukról is. Aztán persze szó esik arról mi a keszonkamra, mire használják a gyógyításban és hogy használják búvárbaleset ellátására. Nyomáskiegyenlítés technikája, a szárazmerülés “merülési profilja”, praktikus tudnivalók ismertetése zárja a sort.
Utána a csapat beül a keszonkamrába, az ajtó becsukódik és elkezdődik a nyomásemelkedés. Megnézzük, az elmélet hogy igazolódik a gyakorlatban. 4-5 méter/perc sebességgel 10 perc alatt merülünk 50 méterre, a fenékidőnk 10 perc lesz. A merülés további része a lassú dekompresszió, dekómegállókkal tarkítva. Bár a dekompressziós megállók levegős merülésre vannak méretezve, 9 m-től a résztvevők nálunk 100%-os oxigénnel dekóznak.

Az 50 méteres mélységben mindenen nevetsz, megváltozik az időérzéked. A sűrű levegőben a hang terjedése is megváltozik, elvékonyodik. Aki már kipróbálta hatalmas élménynek élte meg.

Szárazmerülésen nem csak búvárok vehetnek részt, hanem minden olyan 18 életévét betöltött személy aki egészségügyileg merülésre alkalmas egészségi állapotban van mind fizikailag, mind szellemil értelemben. Egyszerre maximum 9 ember vehet részt a programban.

 

Praktikus tanácsok a programon részt vevőknek

Rétegesen kell öltözködni, vastag zokni ajánlott. Lehetőleg pamut.
Mivel a nyomás emelkedésével a hőmérséklet is emelkedik, az elején melegünk lesz, azután visszafelé már csökken a hőmérséklet fázni fogunk. 4-5 foknyi különbség csak, de érzékelhető. Egy plusz pamut törölköző vagy takaró is jó lehet
Búvárkomputert, kamerát is hozhattok.
A merülési naplót se felejtsétek el, hiszen merülünk!

 

Továbbiak

Klub információ

Diving Sopron búvárklub

9400 Sopron, IV. László király utca 4.
Kapcsolat velünk+36 70 3704686
Adatkezelés | ÁSZF | Rólunk

Oldalunk helyes működéséhez valamint statisztikai célú adatgyűjtéshez is használunk böngésző cookie-kat. Engedélyezi ezek használatát?