MERÜLŐHELYEK - BÚVÁRTÚRÁK

Dahab - Egyiptom

Dahab - Egyiptom

Az arab nyelven a dahab aranyat jelent. A Sínai-félsziget keleti partján Nuweiba és Sharm El-Sheikh között terül el Dahab, a szörfösök és a búvárok paradicsoma.

Minden búvár nagy álma Dahabba eljutni és ott búvárkodni. Dahabban annyi jó és érintetlen merülőhely létezik, hogy szinte fel sem lehetne ezen az oldalon sorolni. A leghíresebbek, hogy csak néhányat említsünk Dahab legendás merülőhelyei közül: a misztikus Bells, a zeg-zugos Canyon vagy a búvárok vágyálma, a Blue Hole. Dahab a legtökéletesebb hely a búvárkodás elsajátítására, illetve arra is, hogy újabb és újabb kihívást találjon bárki akár több száz merülés után is.

 

Ismertebb merülőhelyek

Lighthouse Reef
Közvetlenül a búvárközpont előtt Dahab egyik legismertebb és élővilágban leggazdagabb zátonya húzódik. Apálykor a felszín fölé emelkedik a zátony teteje, mely lépcsőzetesen merül a mélybe. Minden egyes része megfelel a búvárok érdeklődésének. 6-15-18-22-30-40m-es mélységekben lágy korallok, tűzhalak, murénák, vitorláshalak, tonhalak, sügérek, bohóchalak várják a kíváncsi búvárokat. Maximális mélység 40 méter. Kezdőés haladó búvároknak egyaránt ajánlott.

Bells & Blue Hole
A világon az egyik legismertebb dahabi merülőhely. A veszélyessége miatt vált híressé. Nagyon elővigyázatos búvárkodást igényel. A képen látható nyílást 52m-es mélységben egy alagút köti össze a nyílt tengerrel, melyből már nagyon sok búvár nem tért vissza. A valószínűleg meteor ütötte kráter külső oldalán színpompás korallzátony kápráztatja el a merülőket. A külső oldalon 7 m-en bejárat található, itt lehet bejutni a Bells merülőhely felöl. Kiváló hely szabadtüdős merülésre is.
A Bells függőleges korallfolyosó igazi élményekkel kecsegtet 32 méteren található kijáratból, a korallokkal díszített fal mentén áramlatban való merülést hajthatunk végre a „Blue Hole” irányába. A merülőhelyet a fal egyedülálló fekvése miatt is érdemes felkeresni minden ide látogatónak. A lenyűgöző látványt csodálva a búvárok gyakran láthatnak itt mantát, teknőst, cápát. Mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy a kijárat csupán néhány méterre található a bejárati ponttól vagy a gyakorlatban bevett szokáshoz híven a Blue Hole kijáratát válasszuk. Maximális mélység 200+ méter.

Canyon
A tenger felszíne alatt 22 méteres mélységben egy repedés, a Canyon kezdődik. Ez helyenként nyílt, máshol pedig zárt barlangot képez. A Canyon egy tágas barlanggá bővül, amelynek homokos padozata 30 méteren van. A felső részén egy 4 köbméteres üreg található, amelybe kéményen át juthatunk el, amely tele van üveghalakkal. Itt a búvároknak egy szabályos halfelhőn kell átúsznia a kijárathoz. A barlang mennyezetén keresztül millió buborék válik ki, amiben a kijövetelünk után tudunk gyönyörködni. Maximális mélység 52m. Haladó búvároknak ajánlott.

Shark Caves
A 3 pools és a Golden Blocks között található zátony régebben szirti cápák otthonául szolgált. Sajnos mára csak elvétve láthatunk cápákat ezen a merülőhelyen. Felfedezhetünk itt óriásmurénát, skorpióhalat, üveghal rajokat, vagy az asztalkorallok árnyékában megbúvó pizsamáscsigákat. Maximális mélység 30 méter.

Gabr El Bint
Dahab legszebb és legmegkíméltebb merülőhelye. Egy szomorú beduin monda után kapta a merülőhely a nevét, miután egy szerelmes pár fiú tagja meghalt a hegyekben és a lány a szikláról a tengerbe vetette magát. (arabul Gebr - szirt, Bent - lány). A tenger mélye a mai napig mindig új meglepetésekkel várja a búvárt. Találkoztunk már itt delfinekkel, cetcápával, pörölycápával és mantával.Állandó lakók itt a nagy sügérek is és nem félnek a búvároktól. Ez a merülõhely csak hajóval, vagy teveháton érhető el. Maximális mélység 25 méter. Kezdőés haladó búvároknak egyaránt ajánlott.

Small Blue Hole
A Caves és a Gabr El Bint merülőhelyek között helyezkedik el, megközelíteni kizárólag csak hajóval vagy tevés szafarival lehet. Ennek köszönhetően Dahab egyik legérintetlenebb korallkertjét találjuk itt. A partról nézve, a Blue Holehoz hasonló képet láthatunk egy 15 méter átmérőjű, ovális formájú lyukat a zátonyban. Alámerülve egy 10 méter mély homokos aljzattal rendelkező, koralloszlopokkal tarkított medencében találjuk magunkat. A medence északi oldalán, egy egybenőtt asztalkorall (1 m mélységben) jelzi a kijáratot a zátony külső falához. A zátony külső fala mentén jobbra haladva, egy mesés korall-labirintus tárul elénk. Az ezerszínű gyöngykorall hidakat, lila lágykorallok díszítik. Sügérek, ráják, teknősök otthona ez a csodálatos sziget. Csakis dagálykor, a kora reggeli órákban merülhető. Az áramlatok miatt csak haladó búvárok részére ajánlott. Maximális mélység 20 méter.

Golden Block
A déli oázisban a Happy Life strandja mellett található a Moray Garden merülőhely szomszédságában. Nevét a napfénytől aranylóan csillogó korallszirtjeiről kapta. A homokos-kavicsos bejáratot elhagyva, először 10 méteren egy halaktól nyüzsgő kis, lapos zátonyt fedezhetünk fel, rögtön mellette balra 7 méteren egy tömb formájú, ezer színben pompázó korallsziklát csodálhatunk meg. Tovább haladva 18 méter mélységben találjuk az első kanyon képződményt, amit még további három követ. A másodikban egy hatalmas legyező korallt, a harmadikban pedig egy vízibiciklit fedezhetünk fel. Visszahaladva a kiindulási pontunk felé 5-10 méteres mélységben, tőlünk jobbra a part mentén végighúzódó zátonyban, balra pedig az aljzaton elterülő korallkertben gyönyörködhetünk. Maximális mélység 30 méter. Kezdőés haladó búvároknak egyaránt ajánlott.

 

Fakultatív túra lehetőségek

Wadi Kid kirándulás
Sharm El Sheiktől nem messze fedezhető fel a Sinai félsziget egyik leggyönyörűbb völgye, a Wadi Kid. Erről a területről nem sokan tudnak, ezért megőrizte természeti szépségét. Elképesztően szép színekben pompázó sziklás oázis kb. 70 kilóméterre található Dahabtól. Az apró kavicsos aljzaton kisebb-nagyobb vízzel telt gödrökből hosszú, fekete csövekkel szállítják a friss vizet a hegyek között letelepedett beduin családok számára. A nedves talajnak köszönhetően rengeteg itt a zöld növényzet.

Beduin vacsora
Naplemente előtt a dahabi beduinok jeepekkel kivisznek bennünket a beduin falu szélére, ahol a kitartóbbak tevére ülhetnek, és úgy indulnak el a hegyekbe. A beduinok már javában főzik a vacsoránkat és bemutatják a beduin kenyér sütésének fortélyait. Nem hiányozhat a vízipipa és a beduin tea sem a programból.

Színes kanyon
A reggeli után terepjárókkal nekivágunk a két órás sivatagi útnak. A kanyonok híresek a természet alkotta labirintus rendszerről, amely a második legnagyobb a Grand Canyon után. A rétegződések a Sinai félsziget teljes múltjáról árulkodnak. A kanyonokon megyünk végig, helyenként egy kis ügyességre is szükség lesz a színes sziklák megmászásához. A Fehér kanyon gyönyörű fehér szikláival, és apró köveivel kápráztat el bennünket. Egy óra körül a beduinok ebéddel és teával kedveskednek egy közeli oázisban. Késő délután a terepjárók visszaszállítanak minket a hotelba még vacsora előtt.

Nabq túra
Dahab és Sharm El Sheikh között helyezkedik a Nabq Nemzeti Park. Egy napos túra keretében indulnak túrák minimum négy fős csoportoknak. Helyi vezetőkkel barangoljuk be a látványos mangrove erdőt és a fák között húzódó lagúnákat. Akinek kedve támad sznorkelezni az a csodálatos korallkertek mellett, egy hajóroncsot (Maria Schroeder) is megcsodálhat. Délben a beduinok ebéddel vendégelnek meg minket.

Hajókirándulás
Egynapos hajókirándulás Dahab távolabbi, a szárazföldről elérhetetlen, és érintetlen korallzátonyaihoz. Reggel hajóra szállás, majd a hajóúton a horgászatból és a hajós életből kapunk egy kis ízelítőt. Mikor hajónk eléri úti célját, mely egy csendes kis öböl, napozásra, búvárkodásra, szabadtüdős merülésre, esetleg próbamerülésre van lehetőség. Az öböl partját megkövesedett kagylók, csigák és korallok borítják, melyek árulkodó jelei a múltnak. A hajókirándulás minimum hat főtől indul.

Mózes hegy + St.Katalin kolostor
Egynapos kirándulás az ismert Mózes hegyre, ahol a Próféta kihirdette a tíz parancsolatot. Miután megnéztük a napfelkeltét, megállunk a St. Katalin kolostornál, magunkba önteni egy kicsit a múlt emlékeiből.

 

Már online is igényelhető az egyiptomi vízum! Kattints a részletekért!

 

Továbbiak

Oldalunk helyes működéséhez valamint statisztikai célú adatgyűjtéshez is használunk böngésző cookie-kat. Engedélyezi ezek használatát?