BÚVÁR BLOG

Víz alatti leletek Szolvénia partjainál

Római leleteket találtak Szlovénia partjainál

A régészek többek között egy ókori kikötő maradványait fedezték fel.

A szlovéniai nonprofit Búvárrégészeti Intézet (ZaPA) csapata római kori maradványokra bukkant a szlovéniai Portorož partjainál a víz alatt – számol be a Heritage Daily. Portorož az Adriai-tenger partján, egy kis félszigeten fekszik, Piran része, nevének jelentése pedig rózsák kikötője. Időszámítás előtt 178-177-ben a félszigetet meghódította a Római Birodalom, a területen pedig települést hozott létre.

A ZaPA kutatói a közelmúltban egy kis, part menti területet vizsgáltak át. A csapat jelentős mennyiségű kerámiát, köztük amforákat, valamint importált konyhai és asztali edényeket tartalmazó római kori rétegeket tárt fel a felszín alatt.

Az előkerült leletek alapján az érintett terület az ókorban római kikötőként szolgált. Ezt bizonyítja egy hajógerinc, a nagyszámú fa karó és két fa árboc, amelyek az időszámítás szerinti 3-4. századra datálhatóak. A Portorož partvidékének korábbi vizsgálatai egy elmerült település és római kori épületek nyomait tárták fel, egy 2004-es felmérés során pedig egy római kori halgazdaságot találtak a jelenlegi vizsgálati terület közelében.

Portorož története az ókor után is igen színes maradt. A terület a 7. században előbb a Bizánci Birodalom része lett, majd Velencével alakított ki szoros kapcsolatot.

 

forrás: ng24.hu

 

Továbbiak

Oldalunk helyes működéséhez valamint statisztikai célú adatgyűjtéshez is használunk böngésző cookie-kat. Engedélyezi ezek használatát?