BÚVÁR BLOG

Növénytermesztés a tenger alatt? Vajon lehetséges?

Növénytermesztés a tenger alatt? Vajon lehetséges?

Az Olaszország északnyugati részén lévő Noli partjainál sikeresen növekednek a fűszernövények a tenger mélyén kialakított melegházban.

Sőt, egy kutatásból már az is kiderült, hogy az itt termesztett bazsalikom levelei több illóolajat tartalmaznak, mint a szabad ég alatt növekvő társaiké.

De vajon hogy lehet szárazföldi növények számára ideális környezetet teremteni a víz alatt? A kérdésre a választ az a módszer adja, amelyet egy búvárvállalkozást futattó vegyészmérnök, Sergio Gamberini dolgozott ki. Még 2013-ban egy növénytermesztőkkel folytatott beszélgetése közben született meg az ötlete, hogy magokat vet el a tenger mélyén.

Egy műanyag kupolát helyezett az edény fölé, majd 48 óra elteltével kiderült, hogy nem is annyira merész az ötlet, a magok ugyanis sikeresen kikeltek.
Gamberini ekkor döntött úgy, hogy kiterjeszti a kísérletet. melyet a híres Pixar-animáció nyomán Némó kertjének nevezett el. Hat víz alatti melegházat hozott létre, melyekben kezdetben többféle növény termesztésével kísérletezett, többek között paradicsomot, bazsalikomot, epret is ültetett – írja az Atlasobscura.

A növényeknek napfénnyel, elektromos árammal és egy csőrendszeren keresztül szivattyúzott édesvízzel teremt ideális környezetet. A napfény felmelegíti a levegőt a melegházban, és mivel a környező víz hidegebb, mint a belső levegő, belül édesvíz csapódik ki, meséli Gamebirini a Newsweek cikkében.

"Rájöttem, ez egy nagyszerű rendszer mindenhol, ahol nehéz a hagyományos növénytermesztési technikákat alkalmazni, mint például egy sivatagban. És így a növények teljesen védettek maradnak a kártevőktől is."

A víz alatti kert jelenleg a parttól körülbelül 100 méterre található. Mind a hat melegház két méter átmérőjű, és körülbelül 2000 liter levegőt tartalmaz.
Jelenleg 60 különböző növény terem itt, köztük fűszernövények, mint például az oregánó vagy a bazsalikom.
A paradicsom nem viselte túl jól a víz alatti életet, mert a melegházak levegője túlzottan párás, de például az aloe vera nagyon jól fejlődik. Az évek során az is kiderült, hogy egyes növények a víz alatt megváltoznak. A Pisai Egyetem néhány laboratóriummal közös tanulmánya például kimutatta, hogy a víz alatt termesztett bazsalikom leveleiben nagyobb arányban található illóolaj, ezért más növények víz alatti reakcióit is vizsgálják.

 

Mivel a Némó kertje környezetbarát anyagokból készült, a csikóhalak és egyéb kisebb halak menedéket találnak a kupolák között, ráadásul növények és kagylók is nőnek a környezetében. A kertet bárki megnézheti, nem kell hajóba szállni, hogy láthassuk: a partról búvárfelszereléssel be lehet úszni a kupolák közé.

Forrás: travelo.hu

Továbbiak

Klub információ

Diving Sopron búvárklub

9400 Sopron, IV. László király utca 4.
info@diving-sopron.hu+36 70 3704686

Adatkezelés | Impresszum

Vélemények

Gyula Bali
Nagyon jól éreztem magam! A következő: Neufeld
János Jaczkó
Rugalmas oktatási rend. Magabiztosságot nyugalmat kifejező oktató ! Azt hogy OWD búvár lettem részben neki is ( fiamnak és persze kis ré...
Boraszat Orokos
Legyen egy ajándék 🎁 de lehet egy új kezdett. Jól szervezett csapat .Egy felejthetetlen élmény akár bakancslistádon egy pipa ki ...
Ákos Szórádi
Hatalmas élmény és egy nagyon jó kis csapat jött össze az első pillanattól kezdve!🙂 Mindenkinek csak ajánlani tudom, bármilyen fé...
Gábor Bognár Nagy
Professionelle Tauchschule mit coolen Lehrer, top equipment, tolle guides gute Preise für Tauchkurse sowie fun dives.
Viktória Szórádi-Pinezits
Határok feszegetése, adrenalin, szuper társaság, még szuperebb oktató. Összegezve két szóval: felejthetetlen élmény...
Tamás Török
Minden szuper, várjuk a folytatást :)
Gábor Krajczár
Remek oktatás, kemény vizsgabiztos :-) de megéri, az élmény felbecsülhetetlen!
Beáta Kremser
Remek élmény :)
Zsigmond Czap
Egy életre szóló hobbit sikerült szerezni a búvárklubnak köszönhetően! Mindenképpen csak ajánlani tudom!
Dalma Bobula
Szuper búvár csapat! Nagyon segítőkészek és profik :)