BÚVÁR BLOG

Növénytermesztés a tenger alatt? Vajon lehetséges?

Növénytermesztés a tenger alatt? Vajon lehetséges?

Az Olaszország északnyugati részén lévő Noli partjainál sikeresen növekednek a fűszernövények a tenger mélyén kialakított melegházban.

Sőt, egy kutatásból már az is kiderült, hogy az itt termesztett bazsalikom levelei több illóolajat tartalmaznak, mint a szabad ég alatt növekvő társaiké.

De vajon hogy lehet szárazföldi növények számára ideális környezetet teremteni a víz alatt? A kérdésre a választ az a módszer adja, amelyet egy búvárvállalkozást futattó vegyészmérnök, Sergio Gamberini dolgozott ki. Még 2013-ban egy növénytermesztőkkel folytatott beszélgetése közben született meg az ötlete, hogy magokat vet el a tenger mélyén.

Egy műanyag kupolát helyezett az edény fölé, majd 48 óra elteltével kiderült, hogy nem is annyira merész az ötlet, a magok ugyanis sikeresen kikeltek.
Gamberini ekkor döntött úgy, hogy kiterjeszti a kísérletet. melyet a híres Pixar-animáció nyomán Némó kertjének nevezett el. Hat víz alatti melegházat hozott létre, melyekben kezdetben többféle növény termesztésével kísérletezett, többek között paradicsomot, bazsalikomot, epret is ültetett – írja az Atlasobscura.

A növényeknek napfénnyel, elektromos árammal és egy csőrendszeren keresztül szivattyúzott édesvízzel teremt ideális környezetet. A napfény felmelegíti a levegőt a melegházban, és mivel a környező víz hidegebb, mint a belső levegő, belül édesvíz csapódik ki, meséli Gamebirini a Newsweek cikkében.

"Rájöttem, ez egy nagyszerű rendszer mindenhol, ahol nehéz a hagyományos növénytermesztési technikákat alkalmazni, mint például egy sivatagban. És így a növények teljesen védettek maradnak a kártevőktől is."

A víz alatti kert jelenleg a parttól körülbelül 100 méterre található. Mind a hat melegház két méter átmérőjű, és körülbelül 2000 liter levegőt tartalmaz.
Jelenleg 60 különböző növény terem itt, köztük fűszernövények, mint például az oregánó vagy a bazsalikom.
A paradicsom nem viselte túl jól a víz alatti életet, mert a melegházak levegője túlzottan párás, de például az aloe vera nagyon jól fejlődik. Az évek során az is kiderült, hogy egyes növények a víz alatt megváltoznak. A Pisai Egyetem néhány laboratóriummal közös tanulmánya például kimutatta, hogy a víz alatt termesztett bazsalikom leveleiben nagyobb arányban található illóolaj, ezért más növények víz alatti reakcióit is vizsgálják.

 

Mivel a Némó kertje környezetbarát anyagokból készült, a csikóhalak és egyéb kisebb halak menedéket találnak a kupolák között, ráadásul növények és kagylók is nőnek a környezetében. A kertet bárki megnézheti, nem kell hajóba szállni, hogy láthassuk: a partról búvárfelszereléssel be lehet úszni a kupolák közé.

Forrás: travelo.hu

Továbbiak

Klub információ

Diving Sopron búvárklub

9400 Sopron, IV. László király utca 4.
info@diving-sopron.hu+36 70 3704686

Adatkezelés | ÁSZF | Impresszum

explorer

Vélemények

Gábor Krajczár
Remek oktatás, kemény vizsgabiztos :-) de megéri, az élmény felbecsülhetetlen! (Translated by Google) Great education, hard invigilator :-) but well ...
Gábor Gáncs
A legjobb csapat. Gyertek ide. (Translated by Google) The best team. Come here.
Ákos Szórádi
Hatalmas élmény és egy nagyon jó kis csapat jött össze az első pillanattól kezdve!🙂 Mindenkinek csak ajánlani tudom, bármilyen fé...
Dalma Bobula
Szuper búvár csapat! Nagyon segítőkészek és profik :) (Translated by Google) Super diving team! Very helpful and pros :)
János Jaczkó
Rugalmas oktatási rend. Magabiztosságot nyugalmat kifejező oktató ! Azt hogy OWD búvár lettem részben neki is ( fiamnak és persze kis ré...
Zsigmond Czap
Egy életre szóló hobbit sikerült szerezni a búvárklubnak köszönhetően! Mindenképpen csak ajánlani tudom! (Translated by Google) ...
Will Cragin
An awesome diving experience. Balazs was very accommodating with everything, especially with the fact that I don't speak much Hungarian. He was able to speak ...
Norbert Knábel
Gyors, időben rugalmas elméleti és gyakorlati búvárképzés Profi oktatóval. A bázis könnyen megközelíthető és ...
Gábor Bognár Nagy
Professionelle Tauchschule mit coolen Lehrer, top equipment, tolle guides gute Preise für Tauchkurse sowie fun dives.
Vanyi LASZLO
A reggeli talàlkozàstól az elköszönès pillanatàig nagyon jòl èreztem magam. Egy èletreszóló èlmènnyel lettem gazdagabb. ...
Tamás Török
Minden szuper, várjuk a folytatást :) (Translated by Google) Everything is super, waiting for the resume :)