BÚVÁR BLOG

Merülés COVID-19 oltás után

Merülés COVID-19 oltás után

A DAN Europe által megjelentetett ajánlások olyan búvárok számára akik COVID-19 oltást kaptak.

Az itt lévő magyar szöveg az eredeti angol nyelvű szöveg Google fordítóval fordított változatát tartalmazza. Az eredeti nagol nyelvű szöveghez, kérjük kattints a lap alján lévő forrás megjelölésre.


Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által benyújtott dokumentációban, az oltóanyag értékelési folyamatának részeként, az Európában engedélyezett vakcinák tekintetében megállapították, hogy a vakcinázást követően néhány mellékhatás is kialakulhat.

Ezek a mellékhatások általában enyhék és általában bármilyen típusú oltásnál általánosak, pl. Fejfájás, enyhe láz, hányinger, fájdalom az injekció beadásának helyén, szédülés, gyomor-bélrendszeri rendellenességek, nyirokcsomó-daganatok, tromboembóliás események stb. az oltást követő 12 és 48 óra között, és egyes esetekben a tünetek akár 7 napig is elhúzódhatnak. A súlyos mellékhatások, mint például az anafilaxia, szerencsére rendkívül ritkák, és többnyire többszörösen allergiás személyeknél figyelték meg őket; hajlamosak azonnal megjelenni, az oltást követő első 30 percben. A mellékhatásokról a vakcina második adagját követően is gyakrabban számoltak be.

Bár az eddig jelentett mellékhatások túlnyomó többsége enyhe, és semmilyen módon nem kérdőjelezi meg a jóváhagyott vakcinák biztonságosságát, tovább fokozhatják őket olyan merülési körülmények, mint a merülés, a nyomás és a hipoxiás / hiperoxikus környezet. Továbbá lehetséges, hogy a COVID-19 oltás egyes immunológiai hatásai átmenetileg befolyásolhatják a búvárkodásból eredő betegségek kockázatát. A dekompressziós betegséggel (DCI) összefüggő tünetek anekdotikus esetei az eseménytelen merülés után a DCI biztonságos tartományában aggodalmat okoztak a búvár közösségekben.

Jelenleg nem állnak rendelkezésre bizonyítékok a búvárkodás körülményeinek a mellékhatások súlyosságára gyakorolt ​​hatásáról, valamint a búvárok teljesítményére gyakorolt ​​hatásról a búvárkodás biztonsága tekintetében. Figyelembe véve, hogy ezek az oltások új farmakológiai termékek, és annak biztosítása érdekében, hogy a fent leírt mellékhatások ne akadályozzák a biztonsággal kapcsolatos feladatok elvégzését, felhívjuk a búvárközösség figyelmét a WHO, EMA és ECDC a COVID-19 oltással kapcsolatban (lásd a hivatkozásokat), és a következő konkrét ajánlásokat fűzi a búvárokhoz:

  1. Tekintettel a COVID-19 járvány mielőbbi visszaszorításának vagy befejezésének szükségességére, és mivel ezen a ponton a széles körű oltás tűnik az egyetlen módja ennek, valaha is elérhető, ezért nagyon ajánlott, hogy minden személy megkapja a COVID-19 vakcina , amint a vakcinák elérhetővé válnak, a nemzeti COVID-19 vakcina bevezetési tervével összhangban.
  2. A búvároknak figyelembe kell venniük a legalább 7 napos várakozási időt a COVID-19 vakcina minden egyes adagját követően, mielőtt sűrített gázú vagy lélegzetvisszafojtott merülési tevékenységet folytatnának.
  3. Javasoljuk, hogy ezt az intervallumot 14 napra hosszabbítsa meg a búvárok számára

a. Akiknek az oltás után 48 óránál tovább fennálló mellékhatásai voltak

b. Olyan személyes egészségügyi kockázati tényezőkkel, mint például, de nem kizárólag:

- Túlzott testtömeg
- Krónikus metabolikus betegség (beleértve a cukorbetegséget)
- Dohányzó
- Olyan gyógyszerek alkalmazása, amelyek növelhetik a tromboembóliás események kockázatát (beleértve az orális fogamzásgátlókat is)
- Vagy a fentiek bármelyik kombinációja

c. Akik olyan merüléseket akarnak végrehajtani, amelyek speciális technikai képességeket igényelnek, vagy amelyek meghaladják a dekompresszió nélküli szabadidős búvárkodás határait (technikai merülés, mély dekompressziós merülés)

  1. A búvároknak javasoljuk, hogy konzultáljanak háziorvosukkal abban az esetben, ha a COVID-19 oltás mellékhatásai az oltást követően 48 óránál tovább fennállnak .
  2. Abban az esetben, ha a COVID-19 oltást követő 7 napos időszakban végrehajtott látszólag alacsony kockázatú merülések után bármilyen, esetleg a búvárbetegséghez kapcsolódó tünet megjelenik, tanácsos konzultálni egy búvárorvosi szakemberrel . Javasoljuk, hogy minden búvár, helyi búvárszövetség és tudományos társaság jelentse az ilyen eseményeket a DAN Europe Medical divíziójának a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.
  3. Mivel a COVID-19 vakcinázás nem véd teljes mértékben a SARS-CoV2 vírus más személyek felé történő átvitelének lehetőségével szemben , minden búvárnak továbbra is be kell tartania a védőintézkedéseket (távolság, maszk, higiénia), oltva vagy sem.

  

A Divers Alert Network (DAN) Europe eredeti írása

Továbbiak

Oldalunk helyes működéséhez valamint statisztikai célú adatgyűjtéshez is használunk böngésző cookie-kat. Engedélyezi ezek használatát?