BÚVÁR BLOG

Mélytengeri tengeralattjáró

Eddig ismeretlen tengeri ökoszisztémát fedeztek fel a Maldív-szigeteknél

Jobb híján csapdázási övezetnek (trapping zone) nevezte el a Nekton Maldív Misszió civil természetvédelmi szervezet, az Oxfordi Egyetem és a Maldív Köztársaság közös tudományos expedíciója azt a különleges tengeri élőhelyet, amelynek felfedezéséről a Science Alert számolt be október 24-én hétfőn.

Az Indiai-óceán 26 atollból és 1192 apró szigetből álló területén található mélytengeri oázisra úgy bukkantak a kutatók, hogy a tengeri táplálékpiramis alapját képező zooplanktonok és a mikronektonok útját követték. Az előbbi, az áramlatokban passzívan sodrodó egy- és többsejtű állatokkal ellentétben az utóbbi, nekton gyűjtőnéven számon tartott élőlények aktív helyváltoztató mozgásra is képesek. Annak ellenére, hogy a mikronektonok a nyílt tengeri környezet biomasszájának jelentős, egyes becslések szerint globálisan mintegy 10 milliárd tonna tömegű részét teszik ki, viselkedésüket eddig alig vizsgálta valaki. Az óceáni ökoszisztémákban betöltött szerepükről legfeljebb annyi volt ismert, hogy egyes tonhal- és cápafajok eledeleként szolgálnak. Ezek az ismeretek a zooplanktonokéhoz képest rendkívül csekélynek mondhatók.

A Maldív-szigeteknél folytatott kutatások azonban kiderítették, hogy a mikronektonok aktívan közlekednek a felszín és a tengerfenék közötti több száz vagy akár ezer méteres vízoszlopokban.

A kutatók arra figyeltek fel, hogy az apró élőlények hatalmas tömege minden napfelkelte után elindul a felszínről a mélybe, ám az 500 méteres mélységben a tengerfenék sajátos topográfiája miatt csapdába kerül. Egész pontosan egy tenger alatti hegy ejti fogságba a mikronekton-folyamot, a kutatók szerint ennek köszönhetően alakulhatott ki az idők során a mélyben egy korábban ismeretlen típusú rendkívül fajgazdag ökoszisztéma.

Az alábbi videóban a felfedezés összefoglalója látható:

A kutatók szerint a zoo- és fitoplanktonokhoz hasonlóan a nektonok is rendkívül érzékenyen reagálnak a klímaváltozás hatásaira. Megismerésük és védelmük tehát ugyanolyan fontos a tengeri ökoszsztémák egészsége szempontjából.

forrás:qubit.hu

 

Továbbiak

Klub információ

Diving Sopron búvárklub

9400 Sopron, IV. László király utca 4.
Kapcsolat velünk+36 70 3704686

Adatkezelés | ÁSZF | Rólunk

Vélemények

reviewer-photo
Csilla Szabó
Nagyon profi szervezés. A biztonságèrzet maximális. Mindig jó a csapat ès remek a hangulat! :) Bárkinek bármilyen fenntartása van ...
reviewer-photo
Anita Török-Markó
Jó hangulatúak az elméleti óràk, érdekes és sok új dolgot lehet tanulni. Izgalommal vàrom a gyakorlati részét 😉
reviewer-photo
Nikoletta Farkas
Március 17-én volt a férjem élmény merülésen. Most ott tartunk, hogy az egész család szeretne merülni ... ...
reviewer-photo
Attila Zombori
Neufeldi merülésen vettünk részt, felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk. A szervezők professzionálisak, kedvesek. Mindenkinek csak ajánlani tudom!
reviewer-photo
Beáta Kremser
Remek élmény :)
reviewer-photo
Andor Tóth
Profi, baratságos csapat, végig biztonságban éreztük magunkat csak ajánlani tudom.
reviewer-photo
Balázs Vass
Szerintem szuper hely ;)
reviewer-photo
Zsigmond Czap
Egy életre szóló hobbit sikerült szerezni a búvárklubnak köszönhetően! Mindenképpen csak ajánlani tudom!
reviewer-photo
Tamás Varga
Nagyon jó és kedves csapat, jól tanítanak és gazdag élmyeket lehet szerezni.
reviewer-photo
Gyula Bali
Nagyon jól éreztem magam! A következő: Neufeld
reviewer-photo
Vaszari Krisztián
Segítőkész, barátságos csapat, családias légkör és egy csodálatos élmény volt! Köszönjük! :)