BÚVÁR BLOG

Tarcali bányató

Debreceni búvárok menthetik meg ezt a gyönyörű tengerszemet

Debrecen, Tarcal - A tó vízszintje folyamatosan csökken, mert iszap tömíthette el a forrását. Ezt szeretnék megtalálni és megtisztítani a búvárok.

Rokolya Péter és Hunyadi Ádám egy különleges lehetőséget kaptak szeptemberben, hogy a Tarcali bányatavon horgászhassanak. A cél egy közös álom megvalósításán túl a csekély halállomány felmérése volt, illetve egy nem hétköznapi film készítése.

A filmben Butta László, Tarcal polgármestere elmondta, a debreceni Karsztvíz Búvár és Barlangász Egyesület húsz önkéntes tagja tavaly a bányató feléből kitakarította a közel 30 éve lerakódott szemetet. A munka folytatódik, sőt, a következő alkalommal egy komolyabb céljuk is lesz.

„Legközelebb már két napra érkeznek a búvárok, megint újra takarítják a vizet is, ezen kívül megpróbálják felmérni a lerakódott iszap vastagságát. Emellett kísérletet tesznek a forrás feltörő ágának megtalálására, hiszen az utóbbi 1-2 évben majd egy métert apadt a tó szintje. Ez nem csak a szárazságnak köszönhető, mi úgy gondoljuk, a lerakódó iszap eltömíti a forrást. Reméljük tehát, hogy megtalálják, ki tudják takarítani, s újra emelkedni fog a vízszint ezen a csodálatos tengerszemen” – bizakodik a polgármester.

Ha esetleg valaki szeretné megnézni Tarcal forrásvizek által feltöltött türkizkék színű bányatavát, Debrecentől szűk másfél óra autóútnyira találja. Tokaj felől Tarcal felé autózva a 38-as úton kel haladni, s a község előtt az első lehetőségnél jobbra fordulva a közel egy kilométeres aszfaltos és kavicsos úton lehet oda eljutni.

Mellette áll a 8 és fél méter Áldó Krisztus szobra, mely öt gránittömbből áll, és Európa legnagyobb Jézust ábrázoló gránit szobra.

S hogy milyen halak élnek a tóban, az kiderül Rokolya Péterék horgászfilmjéből:

forrás: dehir.hu

Továbbiak

Klub információ

Diving Sopron búvárklub

9400 Sopron, IV. László király utca 4.
Kapcsolat velünk+36 70 3704686

Adatkezelés | ÁSZF | Rólunk

Vélemények

reviewer-photo
Zoltán Papp
Nagyon jó élmény volt, csak ajánlani tudom az élménymerülést :)
reviewer-photo
Gábor Gáncs
A legjobb csapat. Gyertek ide.
reviewer-photo
Zsigmond Czap
Egy életre szóló hobbit sikerült szerezni a búvárklubnak köszönhetően! Mindenképpen csak ajánlani tudom!
reviewer-photo
Zsófia Kulcsár
Fantasztikus élmény volt, mindenkinek csak ajánlani tudom!
reviewer-photo
Attila Zombori
Neufeldi merülésen vettünk részt, felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk. A szervezők professzionálisak, kedvesek. Mindenkinek csak ajánlani tudom!
reviewer-photo
Will Cragin
An awesome diving experience. Balazs was very accommodating with everything, especially with the fact that I don't speak much Hungarian. He was able to speak ...
reviewer-photo
Tamás Varga
Nagyon jó és kedves csapat, jól tanítanak és gazdag élmyeket lehet szerezni.
reviewer-photo
Vaszari Krisztián
Segítőkész, barátságos csapat, családias légkör és egy csodálatos élmény volt! Köszönjük! :)
reviewer-photo
János Jaczkó
Rugalmas oktatási rend. Magabiztosságot nyugalmat kifejező oktató ! Azt hogy OWD búvár lettem részben neki is ( fiamnak és persze kis ré...
reviewer-photo
Hajnalka Kiffovics
Megbiztható oktatás, szuper élmények, jó hangulat.Egy új élménnyel lettem gazdagabb! :)
reviewer-photo
Gyula Bali
Nagyon jól éreztem magam! A következő: Neufeld