BÚVÁR BLOG

7. CMAS Szabadtüdős Világbajnokság

CMAS 7. Szabadtüdős Világbajnokság 2023

A CMAS 7-ik Szabadtüdős Világbajnokság 2023-as versenyét augusztus 19-26. között rendezik meg a hondurasi Roatán-szigeten. Ez a verseny a legmagasabb szinje a szabadtüdős búvárkodás világában. A sportolók egy egész évet szenteltek az erre a versenyre való felkészülésre, hogy érmeket szerezzenek és potenciálisan új világrekordokat állítsanak fel. Fontos azonban megjegyezni, hogy a világbajnokság körülményei meglehetősen nehezek lehetnek, különösen, ha összehasonlítjuk a Vertical Blue-nál gyakran előforduló kedvező feltételekkel.

Negyedik alkalommal kerül sor a szabadtüdős világbajnokságra a hondurasi Roatán-szigeten. A sportolók a Karib-tenger hívogató vizeibe vetik magukat, ahol a búvárkodás feltételei a következők:

  • A víz hőmérséklete körülbelül 30°C
  • Nincs hőhatár (pontosabban 100 méter alatt van 2 fokos csökkenés)
  • A látótávolság akár 30 m is lehet
  • 189 méter mély búvárhely a parttól 1 km-re

Bár a körülmények tökéletesnek tűnhetnek, fontos észben tartani, hogy ez még mindig a nyílt tenger. A nyugodt időjárás perceken belül viharrá változhat, erős széllel, viharos hullámokkal és kiszámíthatatlan áramlatokkal. Ez az időjárás instabilitása kihívást jelent a sportolók és a versenyszervezők számára egyaránt.

A világbajnokság a CMAS előírásait követi. A négy napot felölelő versenyek sportolói négy különböző kategóriában versenyeznek: állandó súly (CWT), állandó súly bifinekkel (CWTB), szabad merülés (FIM) és állandó súly uszonyok nélkül (CNF).
Minden sportolónak egyetlen alkalommal kell teljesítenie minden kategóriában. Kulcsfontosságú, hogy a sportolók tisztában legyenek korlátaikkal, mert a CMAS szabályai szerint a merülés közbeni ájulás minimum egy napos (és súlyosabb esetekben a verseny többi részéből) való kizárást von maga után.
A kiszámíthatatlan időjárási viszonyok miatt a világbajnokság szervezői két tartalék napot jelöltek ki. Emellett van egy pihenőnap is (ami különösen fontos a mind a négy kategóriában versenyző sportolók számára). A verseny menetrendje a következő:
Augusztus 20. - Hivatalos edzés és megnyitó ünnepség
Augusztus 21. – 1. nap: CWT verseny
Augusztus 22. – 2. nap: FIM verseny
Augusztus 23. – 1. tartaléknap
Augusztus 24. – 3. nap: CNF-verseny
Augusztus 25. – 4. nap: CWTB verseny
Augusztus 26. – 2. tartaléknap vagy díjátadó

Résztvevők
Eddig összesen 24 ország 81 sportolója erősítette meg részvételét az eseményen, köztük hét jelenlegi rekorder a szabad merülés különböző mélységi ágaiban.

Két rendkívül erős és tapasztalt sportoló azonban nem indul a világbajnokságon:
𝗔𝗹𝗲𝘀𝘀𝗶𝗮 𝗭𝗲𝗰𝗰𝗵𝗶𝗻𝗶 (𝗜𝗧𝗔) aki három abszolút világrekordot birtokolt FIM-ben - 101m, CWBT 109m,CWT 123m (utóbbi még mindig veretlenül áll), jelenleg hátműtétből lábadozik.
Alessiának mielőbbi és teljes felépülést kívánunk, és alig várjuk, hogy visszatérjen a sportba!
𝗣𝗲𝘁𝗮𝗿 𝗞𝗹𝗼𝘃𝗮𝗿 (𝗛𝗥𝗩), aki 2022 októberében 132 méteres mélységig merülve lett a legmélyebb szabadtüdős búvár. Rekordja 2023 júliusáig állt, amikor is Alekszej Molcsanov 1 méterrel meghaladta azt a Vertical Blue 2023-on. Petar szintén részt kívánt venni a 2023-as Vertical Blue versenyen. Amikor azonban megérkezett Long Islandre, poggyász átvizsgálásnak vetették alá. A Vertical Blue hivatalos Instagram-fiókja szerint a WADA által betiltott teljesítményfokozó gyógyszereket (PED) fedeztek fel a sportolók táskáiban. Ennek alapján a sportolót kitiltották az idei Vertical Blue 2023-ról és a jövőbeni Vertical Blue versenyekről.
Petar Instagram-fiókján közzétett egy képernyőképet, amely negatív teszteredményeket mutatott a vizeletében lévő kábítószerekre vonatkozóan az ADAMS-naplójában (ez a WADA és a doppingellenes szervezetek által használt eszköz a doppingellenes szabályok hatékony ellenőrzésére és végrehajtására). Kijelentette, hogy az elmúlt évben 11 alkalommal tesztelték, és karrierje során egyetlen ellenőrzést sem hagyott ki. Mindazonáltal, július 26-án a CMAS kiadott egy közleményt, amely szerint a sportolót felfüggesztették a CMAS-on belüli összes sporttevékenységből mindaddig, amíg a CMAS Igazgatótanácsának 2023. szeptember 23-ra tervezett ülésén el nem végzik a felülvizsgálatot.

Alessia hiányában a CWT és CWTB szakágak tagadhatatlan kedvence a nők körében 𝗔𝗹𝗲𝗻𝗸𝗮 𝗔𝗿𝘁𝗻𝗶𝗸 (𝗦𝗩𝗡). Alenkának, aki a 2021-es Vertical Blue versenyen elért 122 méteres mélységű CWT világcsúcstartója, lehetősége nyílik a világrekord visszaszerzésére. Tekintettel azonban arra, hogy legközelebbi versenyzői a világbajnokságon hozzávetőleg 20 méterrel vannak lemaradva, nem valószínű, hogy a határig feszegeti magát, és kockára teszi a világbajnoki cím megszerzésének esélyeit.
Alenka egyéni csúcsa (PB) CWTB-ben egyben a jelenlegi abszolút világcsúcs, 111 méter. Ebben a szakágban versenyzői 14 méterrel vannak lemaradva, így Alenka számára viszonylag egyszerű feladat a győzelem biztosítása.
A CWT-szakágban viszont kiélezett lesz a küzdelem az ezüstért és a bronzért. Négy sportoló merül 100 m+ mélységben: 𝗠𝗮𝗿𝗶𝗮𝗻𝗻𝗮 𝗚𝗶𝗹𝗹𝗲𝘀𝗽ie (FRA) 102m, 𝗘𝗻𝗰𝗵𝗮𝗻𝘁𝗲 𝗚𝗮𝗹𝗹𝗮𝗿𝗱𝗼 (𝗨𝗦𝗔) 102m, Alice Modolo (𝗙𝗥𝗔) 101 méteren, Ş𝗮𝗵𝗶𝗸𝗮 𝗘𝗿𝗰ü𝗺𝗲𝗻 (𝗧UR) 100m. Ezeknek a sportolóknak mindent bele kell adniuk az érem megszerzéséhez.
A CWTB szakágban Marianna és Alice 97 méteres és 96 méteres egyéni csúccsal szintén versenyeznek az ezüstért. Korok 𝗙𝗮𝘁𝗶𝗺𝗮 𝗞𝗼𝗿𝗼𝗸 (𝗛𝗨𝗡) aki a közelmúltban ért el 90m (295ft) mélységet CWTB-ben, szintén esélyes lehet az éremre.

7.cmas world championship

A CWT és CWTB szakágakban a férfiak között hihetetlenül szoros a verseny, hiszen egyéni csúcsaik között minimálisak a különbségek.
𝗔𝗹𝗲𝘅𝗲𝘆 𝗠𝗼𝗹𝗰𝗵𝗮𝗻𝗼𝘃 (INT) a jelenlegi abszolút világcsúcstartó CWT-ben zsinórban 11 éve, 133 méteres egyéni csúccsal. Ezt a mélységet kétszer érte el 2023 júniusában a franciaországi Villefranche-sur-Merben, majd júliusban a Vertical Blue 2023 során. 𝗗𝗮𝘃𝗶𝗱𝗲 𝗖𝗮𝗿𝗿𝗲𝗿𝗮 (ITA) is közelít ehhez a mélységhez, a Vertical Blue 2023-nál sikeresen 130m-re merült fel monofinnel. 𝗔𝗿𝗻𝗮𝘂𝗱 𝗝𝗲𝗿𝗮𝗹𝗱 (𝗙𝗥𝗔) és 𝗔𝗻𝗱𝗗 𝗸𝗼 (𝗜𝗡𝗧) is érdemes odafigyelni, hiszen Arnaud 125 méteres mélységet ért el a Vertical Blue 2023-nál, míg Andrey egy 120 méteres gyakorló merülést teljesített a zord időben. a Fekete-tenger körülményei között.
Jelenleg Arnaud tartja az abszolút CWTB világrekordot 122 méteres mélységgel, amelyet a Vertical Blue 2023-on ért el. Alexey csak egy méterrel van lemaradva Arnaud mögött ebben a szakágban, és megpróbálhatja visszaszerezni a rekordot. 𝗔𝗯𝗱𝗲𝗹𝗮𝘁𝗶𝗳 𝗔𝗹𝗼𝘂𝗮𝗰𝗵 (FRA) és 𝗚𝘂𝗶𝗹𝗹𝗮𝘂𝗺𝗲 𝗕𝗼𝘂𝗿𝗱𝗶𝗹𝗮 (𝗙𝗥𝗔), 116 méteres és 110 méteres egyéni csúccsal versengenek a bronzéremért.

A FIM és a CNF szakágban egészen más a helyzet. A nők között nincs egyértelmű favorit, míg a férfiak között van egy kiemelkedő sportoló.
A Vertical Blue 2023-ban 𝗙𝗮𝘁𝗶𝗺𝗮 𝗞𝗼𝗿𝗼𝗸 (𝗛𝗨𝗡) és 𝗞𝗮𝘁𝗲𝗿𝘆𝗻𝗮 𝗦𝗮𝗱𝘂𝗿𝘀𝗸𝗮 (𝗨𝗞𝗥) egyaránt elérte a régóta várt világrekordot FIM és CNF 102 méteres, illetve 77 méteres mélységben. Ezért ők a legvalószínűbb győztesek a világbajnokságon. Két horvát versenyző, 𝗦𝗮𝗻𝗱𝗮 𝗗𝗲𝗹𝗶𝗷𝗮 és 𝗠𝗶𝗿𝗲𝗹𝗮 𝗞𝗮𝗿𝗱𝗮š𝗲𝘃𝗶ć erős versenytársai Fatimának és Katerynának.
Sanda 98 méteres mélységet ért el a FIM-ben az AIDA Szabadbúvár Világkupán 2023 májusában, ami megegyezik az Alessia Zecchini által felállított akkori világrekorddal. Úgy tűnik, Sanda még mélyebbre is tud merülni.
Mirela egykori világcsúcstartó a CNF-ben, a 2022-es Kaş Baska Szabadbúvár Világkupa alatt 75 méteres mélységet ért el. Lehetséges, hogy Mirela célja a világrekorder címének visszaszerzése ebben a kategóriában.

𝗟𝗶𝗻𝗱𝗮 𝗣𝗮𝗴𝗮𝗻𝗲𝗹𝗹𝗶 (𝗜𝗧𝗔) és 𝗞𝗮𝘁𝗲𝗿𝘆𝗻𝗮 𝗦𝗮𝗱𝘂𝗿𝘀𝗸𝗮 (𝗨𝗞𝗥) a FIM bronzéremért fog versenyezni, 93 méteren és 92 méteren állnak az egyéni csúcsaik. Eközben a CNF-ben a bronzért vívott csata a következőkkel jár: 𝗦𝗮𝗻𝗱𝗮 𝗗𝗲𝗹𝗶𝗷𝗮, 𝗙𝗮𝘁𝗶𝗺𝗮 𝗞𝗼𝗿𝗼𝗸, és Ş𝗮𝗵𝗶𝗸𝗮 𝗘𝗿𝗰ü𝗺𝗲𝗻, akik uszonyok nélkül merültek 72m illetve 65m mélységbe.

Petar Klovar nélkül 𝗔𝗹𝗲𝘅𝗲𝘆 𝗠𝗼𝗹𝗰𝗵𝗮𝗻𝗼𝘃 az éllovas FIM-ben és CNF-ben is, jelentős számú métert tartva tartalékban. Alexey a jelenlegi abszolút világcsúcstartó a FIM-ben, 133 méteres mélységet ért el a 2023-as Vertical Blue-n. Ő birtokolja a CNF legmélyebb egyéni csúcsát is 96 méteren (315 láb). Ha Alexey a biztonságos játék mellett dönt, és óvatos bejelentéseket tesz FIM és CNF merüléseivel kapcsolatban, könnyen megszerezheti a világbajnoki címet ezekben a szakágakban. Legközelebbi versenytársa mindkét szakágban 𝗔𝗯𝗱𝗲𝗹𝗮𝘁𝗶𝗳 𝗔𝗹𝗼𝘂𝗮𝗰𝗵 (𝗙𝗥𝗔), 118 m-es FIM egyéni csúccsal és 86m-es csúccsal CNF-ben.

Meg kell azonban jegyezni, hogy a „konzervatív” jellemzően nem szinonimája Alexey megközelítésének. Ismeretes, hogy kockáztat, és valószínű, hogy újabb kísérletet tesz a 100 méteres határ túllépésére a CNF-ben.
Ha Alexey és Abdelatif túllépik a határaikat, 𝗕𝗼𝘂𝗿𝗱𝗶𝗹𝗮-nak (𝗙𝗥𝗔) lehetősége lehet arra, hogy megküzdjenek az aranyért vagy az ezüstért FIM-ben, mivel egyéni csúcsai 116m, illetve 110m. Hasonlóan: 𝗦𝗮𝗺𝗼 𝗝𝗲𝗿𝗮𝗻𝗸𝗼 (𝗦𝗩𝗡) és 𝗔𝗻𝘁𝗼𝗠𝗶𝗼𝗝𝗠𝗶𝗼 𝗼 (𝗜𝗧𝗔) esélyük van érmet nyerni a CNF-ben, miután sikeresen 82 méteres, illetve 79 méteres mélységbe merültek.

Összefoglalva, úgy gondoljuk, hogy a sportolók kivételes munkát végeztek a világbajnokságra való felkészülésben. A verseny kiélezettnek ígérkezik, az eredmények pedig minden bizonnyal mindenkit megrendítenek. Ne maradjon le arról, hogy szemtanúja legyen ezeknek a versenyeknek!
Az online közvetítés augusztus 21-én lesz elérhető a CMAS YouTube csatornáján körülbelül 17 órakor európai idő szerint (9 órakor (GMT-6)).

Kövesse az eseményeket az esemény hivatalos oldalán: https://cmaswc2023.com/

forrás: cmaswc2023.com

 

Továbbiak

Oldalunk helyes működéséhez valamint statisztikai célú adatgyűjtéshez is használunk böngésző cookie-kat. Engedélyezi ezek használatát?