BÚVÁR BLOG

Special Forces Combat Diver Qualification Course

Búvárok közt az élen

A szolnoki MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár különleges műveleti csoportjában szolgáló M.A. zászlósnak elsőként sikerült teljesítenie a különleges erők harci búvár alaptanfolyamát (Special Forces Combat Diver Qualification Course). A kurzusnak az egyesült államokbeli Key West-i kiképzőközpont adott otthont.

A jelöltek a különleges erők katonái, az őket támogató civil szervezetek valamint a rangerek, a különleges műveleti erők állományából kerülhetnek ki. A rendfokozatok széles skálán mozogtak, a legénységitől a tiszti állományig képviseltették magukat a résztvevők.

M.A. zászlós többéves katonai búvártapasztalattal a háta mögött számolt be a tanfolyamról. Ez a különleges erők búvár alaptanfolyama, amely a rendszeresített készülékek, felszerelés használatára készít fel.

A hathetes képzés fizikai felméréssel, valamint a nyíltrendszerű készülékekkel való megismeréssel indul. Ezt követi a zárt rendszerű készülékek (LAR V), valamint a Zodiac és a WinBoat gumitestű csónakok bemutatása. A különféle navigációs és hosszútávú úszás feladatokat vagy ezek kombinációját párban kell végrehajtani. A jelöltek gyorsaságát és levegőfogyasztását egy háromkilométeres, felszíni úszással mérik fel, ennek alapján alakítják ki a merülőpárokat. A következő fázis a csoportos műveleteké, itt tíz-tizenkét búvár dolgozik együtt. A feladatok hasonlóak a kezdetiekhez, de kibővülnek harcászattal, partelfoglalással és felderítő úszók alkalmazásával. Mindez még alapszinten folyik. Mivel a tanfolyam alapképességet ad, aki magasabb szinten akar ismereteket szerezni, annak – az ottani gyakorlat szerint – félévet el kell töltenie különleges műveleti csoportban. Ezután visszatérhet egy háromhetes, haladó kurzusra.

A tanfolyam az elméleti és gyakorlati vizsga sikeres teljesítésével zárul. A gyakorlati rész művelettervezésből és feladatvégrehajtásból áll, az elméleti részben pedig a tanfolyam anyagát tartalmazó tesztlapot kell kitölteni egy órán belül. Ezek után már csak a formális dolgok maradnak, a karbantartás és a kibocsátó rendezvényre való felkészülés.

Hányan vettetek részt a képzésen?

A tanfolyam elég nagy létszámú osztállyal indult, 39-en kezdtünk, a végére 33-an maradtunk. Egy ember a második napon esett ki, ahol a készülék szabályos le- és felvételét gyakorolják. Olyan hibát vétett, hogy eltanácsolták. Egészségügyi ok miatt is többen abbahagyták a képzést, valamint egy ember a vízbiztonságot felmérő (one man test) végső teszten esett ki.

Neked mi volt a motivációd?

Szerettem volna megcsinálni a tanfolyamot. Sok ember dolgozott rajta, hogy sikerüljön, számítottak rám, nem szerettem volna nekik csalódást okozni. Ugyanakkor nem voltam teljesen biztos magamban. Az volt a tapasztalat, hogy már az első szakaszban kiestek jelentkezők, mert annyira nehéz. De végül sikerült.

Mit adott hozzá a képzés a jelenlegi tapasztalataidhoz?

Elsősorban a magabiztosságban segített. Megismertem egy másfajta eljárásmódot. Az első két hétnek köszönhetően a vízbiztonságom nagyon sokat fejlődött. Voltak eltérések az itthoni tanfolyammal szemben, de a kint tanultakat lehet itthon hasznosítani, és az itthoni tapasztalatokat is külföldön.

Special Operation Diver badge

Milyen pluszt tudsz hozzáadni ezeknek a tapasztalatoknak a birtokában a csoport munkájához?

A vízbiztonság és az eszközök alkalmazásánál tanultak egy részét át lehet ültetni a hazai viszonyokba. Ami még nagy előny ott, a csónakdobás helikopterből. Kidobják a csónakot, utánaugrom, és beleteszem a szárazzsákból a motort. Ez egy jó gyakorlás. Kint volt lehetőség vízbe ugrani ejtőernyővel is. A kiképzési körülmények nagyon jók, minden feltétel adott, hogy biztonságosan elvégezhető legyen a kurzus. Kicsi az esély arra, hogy probléma legyen, folyamatosan figyelemmel kisérik a jelölteket. A nyílt vízen is zárt és nyílt rendszerrel egyaránt biztonságosan lehet feladatot végrehajtani. A legnagyobb mélység sem volt hat méternél nagyobb, a Key West szigetcsúcs körül végeztük a merüléseket.

Mentálisan vagy fizikailag volt megterhelő a képzés?

Nem is a mentális része megterhelő, hanem az, hogy reggel fél négytől este hatig folyamatosan foglalkozások voltak. A harmadik héttől mindez kibővült éjszakai úszásokkal. Inkább ez volt nehéz: a fizikai megterhelés befolyásolta a mentális állapotot. Néha azt éreztem, ez már sok, ebből elég ennyi. De most már nem kéne abbahagyni, mert mindjárt vége.

Hogyan zajlott a vizsga?

A nagy létszám miatt két csoportra osztottak bennünket. A szimulált helyzet szerint meg kellett keresni a kalózhajót, és nyomkövetőt elhelyezni rajta. A csoport másik fele a hajó felrobbantását kapta, töltetet kellett elhelyezni a víz alatt és visszaúszni. Az írásbelin a tanfolyam anyagát tartalmazó tesztlapot kellett kitölteni hatvan perc alatt. A tanfolyamot záró kibocsátó ünnepség családias hangulatú, szűk körű volt, a jelvényeket az iskola parancsnoka adta át.

S hogy miért ilyen nehéz mégis ez a tanfolyam? Ez az első két hétnek köszönhető. A tanfolyam nehézségét az adja, hogy az első időszakban próbálják leredukálni a halálesetek lehetőségét. Szükség van a szigorú válogatásra, kellenek azok a képességek, amiket ott kialakítanak az emberben. Másképp nem sikerülhet túlélni az életveszélyes helyzeteket. Aki onnan kikerül, magabiztosan kell, hogy elvégezze a rábízott feladatot.

forrás: honvédelem.hu

 

Továbbiak

Klub információ

Diving Sopron búvárklub

9400 Sopron, IV. László király utca 4.
info@diving-sopron.hu+36 70 3704686

Adatkezelés | ÁSZF | Impresszum

explorer

Vélemények

János Jaczkó
Rugalmas oktatási rend. Magabiztosságot nyugalmat kifejező oktató ! Azt hogy OWD búvár lettem részben neki is ( fiamnak és persze kis ré...
Gábor Gáncs
A legjobb csapat. Gyertek ide. (Translated by Google) The best team. Come here.
Norbert Knábel
Gyors, időben rugalmas elméleti és gyakorlati búvárképzés Profi oktatóval. A bázis könnyen megközelíthető és ...
Hajnalka Kiffovics
Megbiztható oktatás, szuper élmények, jó hangulat.Egy új élménnyel lettem gazdagabb! :) (Translated by Google) Reliable education, super experiences, good mood.I'm getting ...
Zoltán Papp
Nagyon jó élmény volt, csak ajánlani tudom az élménymerülést :) (Translated by Google) It was a very good experience, I can ...
Csilla Szabó
Nagyon profi szervezés. A biztonságèrzet maximális. Mindig jó a csapat ès remek a hangulat! :) Bárkinek bármilyen fenntartása van ...
Zsigmond Czap
Egy életre szóló hobbit sikerült szerezni a búvárklubnak köszönhetően! Mindenképpen csak ajánlani tudom! (Translated by Google) ...
Dalma Bobula
Szuper búvár csapat! Nagyon segítőkészek és profik :) (Translated by Google) Super diving team! Very helpful and pros :)
Will Cragin
An awesome diving experience. Balazs was very accommodating with everything, especially with the fact that I don't speak much Hungarian. He was able to speak ...
Ákos Szórádi
Hatalmas élmény és egy nagyon jó kis csapat jött össze az első pillanattól kezdve!🙂 Mindenkinek csak ajánlani tudom, bármilyen fé...
Vanyi LASZLO
A reggeli talàlkozàstól az elköszönès pillanatàig nagyon jòl èreztem magam. Egy èletreszóló èlmènnyel lettem gazdagabb. ...