BÚVÁR BLOG

Búvárok közt az élen

Búvárok közt az élen

A szolnoki MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár különleges műveleti csoportjában szolgáló M.A. zászlósnak elsőként sikerült teljesítenie a különleges erők harci búvár alaptanfolyamát (Special Forces Combat Diver Qualification Course). A kurzusnak az egyesült államokbeli Key West-i kiképzőközpont adott otthont.

A jelöltek a különleges erők katonái, az őket támogató civil szervezetek valamint a rangerek, a különleges műveleti erők állományából kerülhetnek ki. A rendfokozatok széles skálán mozogtak, a legénységitől a tiszti állományig képviseltették magukat a résztvevők.

M.A. zászlós többéves katonai búvártapasztalattal a háta mögött számolt be a tanfolyamról. Ez a különleges erők búvár alaptanfolyama, amely a rendszeresített készülékek, felszerelés használatára készít fel.

A hathetes képzés fizikai felméréssel, valamint a nyíltrendszerű készülékekkel való megismeréssel indul. Ezt követi a zárt rendszerű készülékek (LAR V), valamint a Zodiac és a WinBoat gumitestű csónakok bemutatása. A különféle navigációs és hosszútávú úszás feladatokat vagy ezek kombinációját párban kell végrehajtani. A jelöltek gyorsaságát és levegőfogyasztását egy háromkilométeres, felszíni úszással mérik fel, ennek alapján alakítják ki a merülőpárokat. A következő fázis a csoportos műveleteké, itt tíz-tizenkét búvár dolgozik együtt. A feladatok hasonlóak a kezdetiekhez, de kibővülnek harcászattal, partelfoglalással és felderítő úszók alkalmazásával. Mindez még alapszinten folyik. Mivel a tanfolyam alapképességet ad, aki magasabb szinten akar ismereteket szerezni, annak – az ottani gyakorlat szerint – félévet el kell töltenie különleges műveleti csoportban. Ezután visszatérhet egy háromhetes, haladó kurzusra.

A tanfolyam az elméleti és gyakorlati vizsga sikeres teljesítésével zárul. A gyakorlati rész művelettervezésből és feladatvégrehajtásból áll, az elméleti részben pedig a tanfolyam anyagát tartalmazó tesztlapot kell kitölteni egy órán belül. Ezek után már csak a formális dolgok maradnak, a karbantartás és a kibocsátó rendezvényre való felkészülés.

Hányan vettetek részt a képzésen?

A tanfolyam elég nagy létszámú osztállyal indult, 39-en kezdtünk, a végére 33-an maradtunk. Egy ember a második napon esett ki, ahol a készülék szabályos le- és felvételét gyakorolják. Olyan hibát vétett, hogy eltanácsolták. Egészségügyi ok miatt is többen abbahagyták a képzést, valamint egy ember a vízbiztonságot felmérő (one man test) végső teszten esett ki.

Neked mi volt a motivációd?

Szerettem volna megcsinálni a tanfolyamot. Sok ember dolgozott rajta, hogy sikerüljön, számítottak rám, nem szerettem volna nekik csalódást okozni. Ugyanakkor nem voltam teljesen biztos magamban. Az volt a tapasztalat, hogy már az első szakaszban kiestek jelentkezők, mert annyira nehéz. De végül sikerült.

Mit adott hozzá a képzés a jelenlegi tapasztalataidhoz?

Elsősorban a magabiztosságban segített. Megismertem egy másfajta eljárásmódot. Az első két hétnek köszönhetően a vízbiztonságom nagyon sokat fejlődött. Voltak eltérések az itthoni tanfolyammal szemben, de a kint tanultakat lehet itthon hasznosítani, és az itthoni tapasztalatokat is külföldön.

Special Operation Diver badge

Milyen pluszt tudsz hozzáadni ezeknek a tapasztalatoknak a birtokában a csoport munkájához?

A vízbiztonság és az eszközök alkalmazásánál tanultak egy részét át lehet ültetni a hazai viszonyokba. Ami még nagy előny ott, a csónakdobás helikopterből. Kidobják a csónakot, utánaugrom, és beleteszem a szárazzsákból a motort. Ez egy jó gyakorlás. Kint volt lehetőség vízbe ugrani ejtőernyővel is. A kiképzési körülmények nagyon jók, minden feltétel adott, hogy biztonságosan elvégezhető legyen a kurzus. Kicsi az esély arra, hogy probléma legyen, folyamatosan figyelemmel kisérik a jelölteket. A nyílt vízen is zárt és nyílt rendszerrel egyaránt biztonságosan lehet feladatot végrehajtani. A legnagyobb mélység sem volt hat méternél nagyobb, a Key West szigetcsúcs körül végeztük a merüléseket.

Mentálisan vagy fizikailag volt megterhelő a képzés?

Nem is a mentális része megterhelő, hanem az, hogy reggel fél négytől este hatig folyamatosan foglalkozások voltak. A harmadik héttől mindez kibővült éjszakai úszásokkal. Inkább ez volt nehéz: a fizikai megterhelés befolyásolta a mentális állapotot. Néha azt éreztem, ez már sok, ebből elég ennyi. De most már nem kéne abbahagyni, mert mindjárt vége.

Hogyan zajlott a vizsga?

A nagy létszám miatt két csoportra osztottak bennünket. A szimulált helyzet szerint meg kellett keresni a kalózhajót, és nyomkövetőt elhelyezni rajta. A csoport másik fele a hajó felrobbantását kapta, töltetet kellett elhelyezni a víz alatt és visszaúszni. Az írásbelin a tanfolyam anyagát tartalmazó tesztlapot kellett kitölteni hatvan perc alatt. A tanfolyamot záró kibocsátó ünnepség családias hangulatú, szűk körű volt, a jelvényeket az iskola parancsnoka adta át.

S hogy miért ilyen nehéz mégis ez a tanfolyam? Ez az első két hétnek köszönhető. A tanfolyam nehézségét az adja, hogy az első időszakban próbálják leredukálni a halálesetek lehetőségét. Szükség van a szigorú válogatásra, kellenek azok a képességek, amiket ott kialakítanak az emberben. Másképp nem sikerülhet túlélni az életveszélyes helyzeteket. Aki onnan kikerül, magabiztosan kell, hogy elvégezze a rábízott feladatot.

forrás: honvédelem.hu

 

Továbbiak

Klub információ

Diving Sopron búvárklub

9400 Sopron, IV. László király utca 4.
info@diving-sopron.hu+36 70 3704686

Adatkezelés | Impresszum

Vélemények

János Jaczkó
Rugalmas oktatási rend. Magabiztosságot nyugalmat kifejező oktató ! Azt hogy OWD búvár lettem részben neki is ( fiamnak és persze kis ré...
Viktória Szórádi-Pinezits
Határok feszegetése, adrenalin, szuper társaság, még szuperebb oktató. Összegezve két szóval: felejthetetlen élmény...
Gyula Bali
Nagyon jól éreztem magam! A következő: Neufeld
Dalma Bobula
Szuper búvár csapat! Nagyon segítőkészek és profik :)
Zsigmond Czap
Egy életre szóló hobbit sikerült szerezni a búvárklubnak köszönhetően! Mindenképpen csak ajánlani tudom!
Gábor Bognár Nagy
Professionelle Tauchschule mit coolen Lehrer, top equipment, tolle guides gute Preise für Tauchkurse sowie fun dives.
Gergely Jaczkó
Jó társaság, nagyon jó túrák és egy nagyon nyugodt jó fej oktató aki a nehéz diákokat is jól ...
Gábor Krajczár
Remek oktatás, kemény vizsgabiztos :-) de megéri, az élmény felbecsülhetetlen!
Boraszat Orokos
Legyen egy ajándék 🎁 de lehet egy új kezdett. Jól szervezett csapat .Egy felejthetetlen élmény akár bakancslistádon egy pipa ki ...
Norbert Knábel
Gyors, időben rugalmas elméleti és gyakorlati búvárképzés Profi oktatóval. A bázis könnyen megközelíthető és ...
Csilla Vidáné Ivánkovics
Március 10-én vett részt 10 éves fiam az élmény búvárkodáson. Ha azt mondom egész hazaúton azt hallgattam: ...