BÚVÁR BLOG

Bár nincsen tengerünk, mégis világszerte elismertek a magyar búvárok

Bár nincsen tengerünk, mégis világszerte elismertek a magyar búvárok

Miközben a Balaton a legnagyobb tavunk, van egy több tízezres közösség Magyarországon, amelynek a víz alatti világ ennél nagyobb mélységet jelent.

A búvársportok és a hazai szakszövetség tevékenysége túlmutat az uszodák és a sportági búvárkodás világán, ráadásul világszinten is elismerik a magyar szaktudást. Papp Gábort 2020 júniusában választották meg a Magyar Búvár Szakszövetség élére, az azóta eltelt másfél évben pedig a nemzetközi szervezet, a CMAS (Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques – Víz Alatti Tevékenységek Világszövetsége) elnökségébe is beválasztották. A magyar búvárkodás hagyományairól, célokról és nemzetközi megítéléséről beszélgettünk vele.

Milyen tervek jártak a fejében, amikor 2020-ban megválasztották a Magyar Búvár Szakszövetség elnökének?

Azt gondoltam, ha csinálunk valamit, akkor csináljuk nagyban. Látszott, miben kell fejlődni, létszámnövelésre, népszerűsítésre volt szükség. A versenyzői létszámunk ezres nagyságrendű, a szabadidős búvárok száma ötven-hatvanezer körül mozog, de valószínűleg sokkal többen vannak, hiszen népszerű szabadidősport, ám több szervezet is oktat búvárokat világszerte, így jelenleg még nincs integrált adatbázis. Sajnos olimpiai szakágunk egyelőre nincs, de a legeredményesebb magyar sportág a világjátékok programján az uszonyos úszás, és a többi szakágunk is sikeres, szállítjuk a jó helyezéseket.

Elnöki ciklusának eddigi időszaka a pandémia árnyékában telt. Mit lehetett kihozni ebből a helyzetből?

Büszke vagyok a sportolóinkra, akik a koronavírus okozta nehézségek ellenére is nagyon jól teljesítettek. Uszonyos úszóink minden eseményről aranyérmeket hoztak a felnőtt- és utánpótlás-korosztályban is, a tájékozódási búvárúszók is több aranyérmet, dobogós helyet szereztek az Európa-bajnokságon, illetve a fotós világbajnokságon most először született magyar első helyezés. Az apnea, vagyis a szabadtüdős merülés régi-új családtag, és bár nem a CMAS versenyrendszerében, de ebben a szakágban is sikerült világbajnoki aranyérmet szereznie magyar versenyzőnek, ráadásul ismét volt nyílt apnea országos bajnokságunk, amelyre a környékbeli országok elitversenyzői is ellátogattak, a nőknél világcsúcs született. A csapatsportágakban sajnos töröltek minden eseményt, de ezekkel is vannak terveink. Annak ellenére elismerik a magyar búvárokat nemzetközileg, hogy tengerünk sincs, ráadásul nemcsak a versenysportban nyújtott teljesítményünket, hanem a technikai és tudományos vonalon elért eredményeinket is.

Hazai megválasztása után hamar elkezdett azon dolgozni, hogy a Nemzetközi Búvárszövetség elnökségébe is bekerüljön, ami sikerült is. Mi motiválta?

Nagy presztízsű, jelentős hagyományokkal rendelkező világszervezetről van szó, amelynek küldetése jóval tágabb a versenysport fejlesztésénél és a búvárminősítések kiadásánál.

1958-ban Jacques-Yves Cousteau kezdeményezte a CMAS megalapítását a föld vízvilágának felfedezésére, megmentésére, a vizek megtisztítására, tehát van egy nagyon erős természetvédelmi vonal is, amely a klímaváltozással egyre nagyobb hangsúlyt kap a nagyvilágban.

A Magyar Búvár Szakszövetség szempontjából lényeges, hogy a világszövetség elnökségében dolgozhatok és képviselhetem a hazai érdekeket, de ezen túlmenően is sok a teendő, nemes célokat lehet kitűzni, hiszen a sport, a technikai búvárkodás és a tudomány területén is van hova fejlődni.

Mi a feladata a nemzetközi vezetőség tagjaként?

Marketing-kommunikációs szakemberként ezen a területen tudok leginkább hozzátenni a CMAS munkájához, és friss, innovatív szemléletet, digitális módszereket hozni, hiszen ebből a szempontból lemaradásban van a szervezet. Az alapértékek, a víz mint megtartó közeg, a természet és ember harmonikus létezése, az ehhez kapcsolódó sportérték, tudományos és technikai háttér, a fenntarthatóság ma is megállja a helyét. Ezeket kell mindenki számára értelmezhető módon megfogalmazni, mert az évek során túlságosan természetesek, maguktól értetődőek, elkoptatottak lettek a búvárközösségben is. Az alapítás óta eltelt hatvankét év, ezalatt ment minden a maga útján, az alapértékeket viszont nem gondolták újra, már nem feltétlen harmonizálnak az aktuális kor kihívásaival.

Miben tudja segíteni a Magyar Búvár Szakszövetséget a CMAS elnökségi tagjaként, hogy céljait elérje?

Abban például, hogy minél több búváreseményt hozzunk Magyarországra. Nem feltétlenül csak sportversenyeket, hanem más, búvárkodáshoz kötődő rendezvényeket is, amelyekkel népszerűsíthetjük a búvárkodást. Jó lenne az is, ha minél több magyar szakember, kutató venne részt különböző expedíciók előkészítésében, lebonyolításában. A technikai vonal is fontos, szeretném, ha minél többen tennének búvárvizsgát, és a magyar búvárok minél magasabb minősítéssel rendelkeznének, ezáltal lehetőséget kapnának a világ búvárterületeinek felfedezésére. Hiszem, hogy a magyar búvárok leleményessége a mérnöki munka terén is exportálható, és hatékonyan segíthetik a felfedezéseket, expedíciókat.

Mire koncentrál most leginkább a hazai szövetség?

A sportágfejlesztésre és az utánpótlás-nevelésre. Szeretnénk, ha minél többen elkezdenének búvárkodni, versenyeznének, átjönnének más sportágakból. Minden szakágunk fel tudja szívni a víz alatti sportok iránt érdeklődőket. Ezek különlegességét az eszközös úszás adja, hiszen uszonyt, pipát és légzőkészület is használunk.

Úszni tudni kell, és a mindennapi életben sem baj, ha ezeket is tudjuk hozzá használni, hiszen így sokkal biztonságosabb a nyílt vízben tartózkodni.

forrás: csupasport.hu
fotók: Magyar Búvár Szakszövetség

Továbbiak

Oldalunk helyes működéséhez valamint statisztikai célú adatgyűjtéshez is használunk böngésző cookie-kat. Engedélyezi ezek használatát?