BÚVÁR BLOG

Az elátkozott kalózvárost hatszázötven év után találhatták meg a tenger fenekén

Az elátkozott kalózvárost hatszázötven év után találhatták meg a tenger fenekén

Ravenser Odd szerepelt Shakespeare drámáiban, de eredete még a vikingekig nyúlik vissza – a hírhedt kikötővárost kalózok és fosztogatók lakták, majd egy nap a temetőből előmosta a csontokat a tenger, és nemsokára az egész város elsüllyedt – most pedig megtalálhatták ezt az elátkozott várost pár méterrel csak a víz felszíne alatt.

A Humber-folyó torkolatának homokpadján fekvő Ravenser Odd (vagy Ravensrodd) a középkori Yorkshire söpredékét és gazembereit gyűjtötte egybe amolyan tengermelléki Mos Eisley-ként, ahol a rugalmas erkölcsű és kíméletlenül leleményes kereskedők a leginkább úgy viselkedtek, mint a kalózok – írja az eltűnt városról a History Answers. A várost először a 7. században említik írásban, ekkor még Hrafn’s Eyr néven, ami régi skandináv nyelven azt jelenti, hogy a „holló nyelve” – ebből származik a későbbi Ravenser név. A település ekkor még megállóhelyként funkcionált az Észak-Angliából érkező és induló skandináv flották számára.

A későbbi századok folyamán Ravenser Odd volt az első állomás azon hajók számára, amelyek a jeges Északi-tengerről – a Skandináviától és Németalföldtől a Balti-tengeren át Észak-Németország kereskedővárosaiig húzódó kereskedelmi útvonalon érkeztek a Humberhez. A helyiek pedig, ha a hajók kapitányait szép szóval nem tudták lecsábítani a rakparthoz, akkor a kezükbe vették a dolgok irányítását. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy kisebb hajókkal kieveztek az érkező hajók elé, majd ragaszkodtak ahhoz, hogy a szóban forgó jármű kikössön a városban, és a cél elérése érdekében nem ritkán erőszakot is kilátásba helyeztek – ez az eljárás volt egyébként az úgynevezett „forestalling”. Így aztán a hajók kénytelen-kelletlen Ravesner Odd-ban pakolták ki a portékát, ahelyett hogy az eredetileg tervezett Grimsby vagy Kingston upon Hull kikötőibe szállították volna ezeket.

Ironikus, de 1340-re az addig a város gazdagságát biztosító tenger mintha Ravenser Odd ellen fordult volna, és a parti sáv eróziója lassan elpusztította a város. Rossz ómennek tekintették, hogy az árapály nem csak a puszta talajt forgatta fel, de kifordította a holtakat is a sírjaikból – a templomkertből csontok kerültek elő, maga a templom pedig összedőlt. A korabeli beszámolók szinte armageddoni képet jegyeznek fel a fosztogatásról, pusztításról és a város kereskedőinek tömeges kivándorlásáról a Humbernél magasabban fekvő Hullba – abba a városba, amely elől Ravenser Odd elhalászta a tengerről érkező javakat. 1356-57-re a várost teljesen elöntötte a víz, 1362-re pedig a Grote Mandrenke vihar (más néven Szent Marcellus árvíz) során a teljes település a tenger alá került.

Elszállt cirka 650 év, de most elég nagy rá az esély, hogy a várost most végre megtalálták – a kutatók szerint pedig mindennek jelentősége Pompei felfedezéséhez fogható. A történészek eddig úgy gondolták, hogy a város maradványa nagyjából 2 kilométerre található Yorkshire partjától, de egy új kutatás során a parthoz ennél sokkal közelebb találtak megmunkált köveket mindössze néhány méterrel a tenger felszíne alatt. A szóban forgó területen most szonárral próbálják megtalálni az elveszett város kikötőfalait, a kutatást pedig Dan Parsons professzor, a Hull-i Egyetem geológusa vezeti, aki így nyilatkozott:

„Lenyűgöző, izgalmas, lelkesítő. Ennek a középkori városnak a pontos helyét még soha nem határozták meg.”

A professzor hozzátette, hogy mostanra már rendelkezésre állnak azok az eszközök és technológia, amelyek ahhoz szükségesek, hogy beazonosítsák a város romjait. A csapat legalábbis nagyon reméli, hogy megtalálják a város teljes alapját, beleértve a kikötőt és a tengerfalat. Ezután képesek lesznek feltérképezni a település maradványát, ami alapján 3D-s térképet készíthetnek a helyszínre küldött búvárok számára. Ehhez egyébként már most minden adat a szakértők rendelkezésére áll, és a következő hetekben az adatok kiértékelésére fog sor kerülni – június végére pedig kiderül, hogy valóban az elátkozott kalózváros került-e elő.

forrás: raketa.hu

A cikkhez mellékelt kép csak illusztráció.

 

Továbbiak

Klub információ

Diving Sopron búvárklub

9400 Sopron, IV. László király utca 4.
info@diving-sopron.hu+36 70 3704686

Adatkezelés | Impresszum

Vélemények

Anita Török-Markó
Jó hangulatúak az elméleti óràk, érdekes és sok új dolgot lehet tanulni. Izgalommal vàrom a gyakorlati részét 😉
Gábor Krajczár
Remek oktatás, kemény vizsgabiztos :-) de megéri, az élmény felbecsülhetetlen!
Boraszat Orokos
Legyen egy ajándék 🎁 de lehet egy új kezdett. Jól szervezett csapat .Egy felejthetetlen élmény akár bakancslistádon egy pipa ki ...
Csilla Szabó
Nagyon profi szervezés. A biztonságèrzet maximális. Mindig jó a csapat ès remek a hangulat! :) Bárkinek bármilyen fenntartása van ...
Beáta Kremser
Remek élmény :)
Gergely Jaczkó
Jó társaság, nagyon jó túrák és egy nagyon nyugodt jó fej oktató aki a nehéz diákokat is jól ...
Ákos Szórádi
Hatalmas élmény és egy nagyon jó kis csapat jött össze az első pillanattól kezdve!🙂 Mindenkinek csak ajánlani tudom, bármilyen fé...
Gábor Bognár Nagy
Professionelle Tauchschule mit coolen Lehrer, top equipment, tolle guides gute Preise für Tauchkurse sowie fun dives.
Norbert Knábel
Gyors, időben rugalmas elméleti és gyakorlati búvárképzés Profi oktatóval. A bázis könnyen megközelíthető és ...
Gábor Gáncs
A legjobb csapat. Gyertek ide.
Zoltán Papp
Nagyon jó élmény volt, csak ajánlani tudom az élménymerülést :)