BÚVÁR BLOG

A világ első összecsukható uszonya

A világ első összecsukható uszonya

Érdekes ötlet és fejlesztés eredménye a világ első összecsukható uszonya.

Az uszonyok évtizedek óta nehezek, terjedelmesek és nehezen szállíthatók. Senki nem gondolt a probléma megoldására és nem volt rá jelentősebb ötlete. Ráadásul a piacon elérhető anyagok sem engedték meg eddig a módját az optimális megoldás megteremtésének.

Amikor lehetőség nyílt rá, mérnökök és tudósok egy csoportja úgy döntött, hogy vállalja a kihívást és megalkotja a megoldást – az uszonyok összecsukását!

Használati okokból született ötlet.
Megfigyelhetjük, hogy a legtöbb találmány az évszázadok során egyetlen egyedi impulzusból született a feltaláló fejében – egy tudatalatti jelzésből, egy probléma megoldásának szükségességéből. És ez ebben az esetben is így volt, amikor az uszonyokat a poggyászba kellett csomagolni, összecsukható bordák keletkeztek. Eddig ez lehetetlen volt, és fejfájást okozott a búvároknak és az úszóknak. A probléma megválaszolása megtörtént annak köszönhetően, hogy a megfelelő emberek a megfelelő időben és helyen találkoztak.

De hogyan sikerült nekik?
A téma megközelítése nem volt egyszerű, de a Tengerészeti Akadémia tapasztalt tudósai és ötletes mérnökei előzetes 3D-s modelleket dolgoztak ki, és ellenőrizték az áramlási szimulációk feltételezéseit. Az átláthatóság biztosítása érdekében a kísérlet során a tudósok azon dolgoztak, hogy kizárják a búvár oxigénfogyasztásából eredő kétértelmű méréseket, amelyek az anyagcsere folyamatoktól, a fizikai állapottól, az edzési állapottól és a búvárkodás napján érvényes neuromuszkuláris tényezőktől függenek. Ráadásul a bordaparaméterek értékelésének nehézségeit főként a rugalmas borda és a folyadék közötti erősen nemlineáris kölcsönhatás okozza. Még ha bármilyen laboratóriumi tesztállványt is terveztek és használnak uszonyparaméterek kísérleti ellenőrzésére, az eredményeket nem tették közzé. Ez az oka annak, hogy minden számítás és a paraméterek kiválasztása kulcsfontosságú volt az optimális összecsukható bordázatmodell létrehozásához.

Ehhez az uszonymodell mellett vízáramlási viszonyokat kellett megteremteni. A tudósok számításai szerint a legjobb megoldás az lenne, ha az alagútban zárt vízkörforgást hoznának létre. A hidrodinamikus alagút használatával végzett szimulációk kétségtelenül eloszlattak minden kétséget, és megmutatták, hogy ezen az innovatív megoldáson való további munka javítani fogja a jelenlegi modellt.

Amikor a feltételezések beigazolódtak, a következő lépés kézenfekvően az első prototípusok 3D nyomtatók segítségével történő megalkotása volt, majd a mérnökök úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy igazi hidrodinamikai alagutat, és valós körülmények között tesztelik az összecsukható bordákat. Emellett kifejlesztettek egy robotot, amely utánozza az emberi láb természetes mozgását. A vízáramlás-érzékelők, a nano-ezüstrészecskék lézerdetektorai és sok más eszköz eredményeként részletes tudományos folyóirat készült.

Néhány szó a biomimetikumokról
A biomimetika olyan tudomány, amely a természeti világból származó struktúrákat, jelenségeket és folyamatokat utánozza, és gyakorlati alkalmazásban valósítja meg.

És hogyan alkalmazták ezt a megoldást az összecsukható bordáknál?

A Tengerészeti Akadémia kutatócsoportjával való együttműködésnek köszönhetően elkészült az uszony modellje, amely 2 hajtólécből és közöttük egy biomimetikus membránból áll, és hasonló a membránhoz, amely például egy békacomb vagy egy hal uszonya.

És hogyan teljesítenek az összecsukható uszonyok működés közben?
Az összecsukható uszonyokat egy 50 fős csoport tesztelte uszodai körülmények között. Minden kiválóan ment, és érdemes megemlíteni, hogy sok tesztelőnek még soha nem kellett uszonyos úszással foglalkoznia!

Hogyan hatnak az összecsukható bordák a környezetre?
Csakúgy, mint a tudatos búvárok és úszók. Erősen hiszünk abban, hogy törődnünk kell bolygónkkal és a vízi ökorendszerekkel. Sok olyan termék van a piacon, amely betölti szerepét, de nem teljesen környezetbarát…

Az összehajtható bordák miatt nem kell aggódnia. Az újrahasznosítható műanyagok használatának és a bordák méretének csökkentésének köszönhetően egy környezetbarát termék jött létre. Vigyáznunk kell bolygónkra és a vízre, amelyben úszunk és merülünk.

Google Fordítóval fordítva!
forrrás: scubanews.com

 

Továbbiak

Klub információ

Diving Sopron búvárklub

9400 Sopron, IV. László király utca 4.
info@diving-sopron.hu+36 70 3704686

Adatkezelés | Impresszum

Vélemények

Zsigmond Czap
Egy életre szóló hobbit sikerült szerezni a búvárklubnak köszönhetően! Mindenképpen csak ajánlani tudom!
Csilla Vidáné Ivánkovics
Március 10-én vett részt 10 éves fiam az élmény búvárkodáson. Ha azt mondom egész hazaúton azt hallgattam: ...
Csilla Szabó
Nagyon profi szervezés. A biztonságèrzet maximális. Mindig jó a csapat ès remek a hangulat! :) Bárkinek bármilyen fenntartása van ...
Norbert Knábel
Gyors, időben rugalmas elméleti és gyakorlati búvárképzés Profi oktatóval. A bázis könnyen megközelíthető és ...
Zsófia Kulcsár
Fantasztikus élmény volt, mindenkinek csak ajánlani tudom!
Beáta Kremser
Remek élmény :)
Anikó Szekó
Tényleg élmény volt az élménymerülés. Profi szervezés, türelmes segítőkész oktatóval. Ajánlom mindenkinek aki ...
Dalma Bobula
Szuper búvár csapat! Nagyon segítőkészek és profik :)
Ákos Szórádi
Hatalmas élmény és egy nagyon jó kis csapat jött össze az első pillanattól kezdve!🙂 Mindenkinek csak ajánlani tudom, bármilyen fé...
Gábor Krajczár
Remek oktatás, kemény vizsgabiztos :-) de megéri, az élmény felbecsülhetetlen!
Zoltán Papp
Nagyon jó élmény volt, csak ajánlani tudom az élménymerülést :)