BÚVÁR BLOG

Oceans are life

Történelmi megállapodás született az óceánok védelmében

2023. március 4-én a New-York-i ENSZ központban majdnem két évtizedes küzdelem és a célegyenesben 38 órás maratoni tárgyalás után megszületett az ENSZ óceánvédelmi egyezménye.

Csaknem 200 nemzet vezetői megállapodtak arról, hogy 2030-ig a nyílt tengerek 30%-át védetté lehet nyilvánítani. Ez az arány a tudósok szerint minimálisan szükséges ahhoz, hogy megőrizzük és helyreállítsuk az óceánok élővilágát, ami azért is létfontosságú, mert a tengeri élővilág nélkül nem maradhat fenn a szárazföldi élet sem.

A Greenpeace óceánvédelmi kampányának helyszínen lévő munkatársa, Laura Meller elmondta: „Ez egy történelmi nap a természetvédelemben, amely bizonyítja, hogy még ebben a megosztott világban is képesek vagyunk összefogni és a természetvédelem, valamint az emberek érdekei győzelmet arathatnak a geopolitikai érdekek felett. Ez okot ad a reményre. Dicséret illeti a nemzeteket, amiért kompromisszumokat kerestek, félretették a nézeteltéréseket és olyan szerződést fogalmaztak meg, amellyel megmenthetjük az óceánokat, erősíthetjük az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességünket, és biztosíthatjuk emberek milliárdjainak az élelmét és megélhetését.”

A munka java azonban még most következik. Minden megállapodás annyit ér, amennyit betartanak belőle, úgyhogy most azon kell dolgoznunk, hogy ezt az egyezményt valóban végrehajtsák. A következő lépés, hogy a nemzetek minél előbb ratifikálják a szerződést és elkezdjék kijelölni a védett területeket, hogy ezáltal megvédhessük az óceánokat és azok élővilágát a következő generációk számára!

Miért olyan fontos ez nekünk itt Magyarországon, amikor nincs is tengerünk? Azért, mert tengeri élőlények nélkül nem maradhat fenn az élet a szárazföldön sem. A tengeri fitoplanktonok termelik a légköri oxigén 50%-át, és a tengerek nélkül 50%-kal magasabb lenne a levegőben a szén-dioxid mennyisége – azaz a Föld lakhatatlan lenne.

Az óceánok élővilága óriási veszélyben van. A halállományok 93%-a már túlhalászott, vagy annak a küszöbén áll. Ez azt jelenti, hogy a halak nem képesek olyan gyorsan szaporodni, hogy pótolják a veszteséget. Az összes ragadozóhal, köztük a tonhalak, tőkehalak állományainak nagy részét már lehalászták, a kékúszójú tonhal közvetlenül a kipusztulás szélére került. A legpusztítóbb halászati módszereket, a fenékhálókat és a „halálfüggönyöknek” is nevezett, majdnem láthatatlan nejlon hálókat még mindig használják. A műanyag hulladékok kétszer akkora felületen borítják a tengert, mint az USA területe. Mostanra 400 oxigénhiányos „halott zóna” jött létre a tengereinkben az élővilág elpusztítása és a műtrágyák bemosódása miatt.

Mit tett a Greenpeace az óceánok megmentéséért?
Ezért a megállapodásért rengeteg ember és számos természetvédelmi szervezet – köztük a Greenpeace is – dolgozott évtizedeken át rendületlenül. Az első olyan anyag, amit erről a témáról írtunk, még 2005-ben készült. Azóta az egyezmény sokféle munkanéven futott, de a lényeg ugyanaz maradt – szükség van az óceánok védelmére!

Az elmúlt években, évtizedekben hajóinkkal bejártuk a világot és részletesen dokumentáltuk az értékes tengeri élővilág és a tengeri élőhelyek pusztulását, miközben keményen szembeszálltunk az óceánokra veszélyt jelentő iparágakkal, például a nagyüzemi halászattal, a tengeri olajfúrásokkal és a mélytengeri bányászattal.

Felhívtuk az emberek figyelmét a problémákra és globális petícióban követeltük a döntéshozóktól, hogy tegyenek határozott lépéseket az óceánok megmentéséért! A petíció öt és félmillió aláírója között sokan voltak Magyarországról is.

Biodiverzitáskampány-felelősünknek, dr. Rodics Katalinnak korábban fontos szerepe volt abban is, hogy az EU megreformálta a halászati politikáját, és ma már jobban támogatja az ökológiai és gazdasági szempontból egyaránt fenntartható halászatot.

forrás: greenpeace.org

 

Továbbiak

Klub információ

Diving Sopron búvárklub

9400 Sopron, IV. László király utca 4.
Kapcsolat velünk+36 70 3704686

Adatkezelés | ÁSZF | Rólunk

explorer


Neufeld: 2023.06.10 09:15 - 19,8Cº

Vélemények

reviewer-photo
Vaszari Krisztián
Segítőkész, barátságos csapat, családias légkör és egy csodálatos élmény volt! Köszönjük! :)
reviewer-photo
Anita Török-Markó
Jó hangulatúak az elméleti óràk, érdekes és sok új dolgot lehet tanulni. Izgalommal vàrom a gyakorlati részét 😉
reviewer-photo
Balázs Vass
Szerintem szuper hely ;)
reviewer-photo
Dalma Bobula
Szuper búvár csapat! Nagyon segítőkészek és profik :)
reviewer-photo
Tamás Varga
Nagyon jó és kedves csapat, jól tanítanak és gazdag élmyeket lehet szerezni.
reviewer-photo
Csilla Szabó
Nagyon profi szervezés. A biztonságèrzet maximális. Mindig jó a csapat ès remek a hangulat! :) Bárkinek bármilyen fenntartása van ...
reviewer-photo
Will Cragin
An awesome diving experience. Balazs was very accommodating with everything, especially with the fact that I don't speak much Hungarian. He was able to speak ...
reviewer-photo
János Jaczkó
Rugalmas oktatási rend. Magabiztosságot nyugalmat kifejező oktató ! Azt hogy OWD búvár lettem részben neki is ( fiamnak és persze kis ré...
reviewer-photo
Nikoletta Farkas
Március 17-én volt a férjem élmény merülésen. Most ott tartunk, hogy az egész család szeretne merülni ... ...
reviewer-photo
Vanyi LASZLO
A reggeli talàlkozàstól az elköszönès pillanatàig nagyon jòl èreztem magam. Egy èletreszóló èlmènnyel lettem gazdagabb. ...
reviewer-photo
Anikó Szekó
Tényleg élmény volt az élménymerülés. Profi szervezés, türelmes segítőkész oktatóval. Ajánlom mindenkinek aki ...