BÚVÁR BLOG

Fehér cápa

Nagy fehér cápa bukkant fel a népszerű egyiptomi fürdőhelyen, Hurghadában

A Vörös-tenger egyiptomi partszakaszán a turisztikailag frekventált üdülőváros, Hurghada előtt március 10-én egy nagy fehér cápát figyeltek meg.

A híres-hírhedt tengeri nagyragadozót egy búvárhajó fedélzetéről sikerült észlelni, amint közvetlenül a felszín alatt cirkált. A hír amiatt számít különösen érdekesnek, mivel a Vörös-tengeren a nagy fehér nem számít honos cápafajnak, és amit ezért a szakirodalom úgy is tart nyilván, mint nagy fehér cápáktól mentes tengeri területet.

Lassan közeledett a hajóhoz, és amikor odaért, mindenki megdöbbent

Március 10-én délelőtt, Hurghada, a népszerű Vörös-tengeri üdülőhely partjai előtt a Fanous és a Fanadir-zátonyok határolta területen, az úgynevezett Arabya-régióban a part közelében egy búvárhajó fedélzetéről a vízfelszínt áttörő nagy, háromszög alakú hátúszóra figyeltek fel.

A hátúszó formájából és mozgásából azonnal nyilvánvaló lett, hogy nem a Hurghada környékén különösen gyakori vörös-tengeri palackorrú delfin (Tursiops truncatus truncatus) egy példánya, hanem cápa közeledik a hajó felé. Az igazi meglelepetés azonban még hátra volt, mert amikor a komótosan közeledő ragadozó a hajóhoz ért, csak akkor derült ki, hogy nem egy helyben honos faj, hanem a Vörös- tengerben extrém ritka nagy fehér cápa sziluettje rajzolódott ki a felszín alatt.

Az eltéveszthetetlen fajjegyek, a rövid, erősen kicsúcsodó rosztrum (orr), a széles, holdsarlószerűen ívelt mellúszók, a hosszú kopoltyúívek, a zömök törzs, a hátúszó formája, és a csak nagyon enyhén aszimmetrikus (heterocerk) farokúszó mind egyértelművé teszik, hogy egy nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias) bukkant fel a hurghadai vizeken.

A hajó személyzete már értesítette a HEPCA-t (Hurghada Environmental Potection and Conservation Association) az észlelésről, de egyelőre még nem ismert, hogy a helyi hatóságok lezárták-e a strandokat, vagy milyen egyéb biztonsági intézkedéseket tesznek.

Egyelőre nem árt a fokozott óvatosság a Hurghadán nyaralók részéről

Az óvatossági rendszabályok mindenesetre indokoltak lehetnek, mivel a nomád életmódot folytató és rendkívül nagy távolságokra vándorló nagy fehérre is igaz a területiség elve. A területiségi elv azt jelenti, hogyha egy vándorló életmódot folytató tengeri ragadozó zsákmányban gazdag területet talál, akkor ott hosszabb időt is eltölthet, sőt, átmenetileg akár a rezidens életmódra is átválthat.

A nagy fehér cápa esetében erre több példát is ismerünk, így többek között a dél-afrikai partvidék bizonyos, medvefókákban gazdag partszakaszairól. Hurghada térségében viszonylag nagy egyedszámban fordulnak elő a vörös-tengeri palackorrú delfinek, a delfinfélék pedig a nagy fehér fontos zsákmányállatainak számítanak. Persze, azt sem lehet kizárni, hogy egyből odébb áll a ritka vendég, egyelőre azonban nem árt a fokozott óvatosság.

Nem ajánlatos, hogy mélyebbre beússzunk a parttól, főleg nem egyedül. Átmenetileg a strandok közelében fekvő úgynevezett házizátonyok vagy kisebb sekélyvízi korallformációk körül is jobb, ha egyelőre felfüggesztjük a magányos sznorkelezést. Kora reggel a napkeltét követő első két-három órában kerüljük a vízbe menetelt, ez a napszak ugyanis a nagy fehér legintenzívebb prédálási időszaka.

Sekély vízben is kerüljük a vízbe vizelést, vagy a víz erőteljes paskolását, mert ezek potenciálisan mind erős ingernek számíthatnak egy esetlegesen közelben tartózkodó, nagy fehérhez hasonló cápa számára. Végül, akik most Hurghadán nyaralnak, tájékozódjanak helyben a hatósági intézkedésekről, illetve ha elrendelik, az átmeneti partszakasz lezárásokról.

Eddig csak egyetlen hiteles észlelés ismert a Vörös-tengerről

A Vörös-tengerben a tudomány jelenlegi ismeretei szerint 47 cápafaj honos. A tengerbiológiai szakirodalom a Vörös-tengert nem tekinti a nagy fehér cápa élőhelyének, mert a faj itteni felbukkanása extrém ritka jelenségnek számít. Az eddigi egyetlen hitelesnek tekinthető Vörös-tengeri nagy fehér cápa észlelés a világhírű osztrák búvár-pionír tengerbiológustól, Hans Hass professzortól származik, aki 1950-ben a szudáni Sanganeb-atollnál találkozott egy nagytestű egyeddel, a zátonyfal leszakadásánál.

Noha a nagy fehér cápa kozmopolita tengerlakónak számít, de a faj elsősorban a hűvösebb mérsékelt-övi vizeket preferálja. Érdekes megfigyelés, hogy a trópusokon sokkal ritkábbak, és a trópusi-öv vizeit elsősorban az idősebb nagy testű példányok keresik fel.

A trópusi vizekben Hawaii környékén számítanak relatíve gyakorinak de a Karib-tengeren Kuba partjainál, az Indiai-óceánon a Maldív-szigeteknél, a Csendes-óceánon Tajvan valamint a Fülöp szigetek és Ausztrália vízen is megfigyelték már, sőt, azutóbbi térségben nem is számít ritkának Új-Dél Wales trópusi hőmérsékletű vizeiben.

Leggyakoribb előfordulási körzetei az Egyesült Államok nyugati részén a kaliforniai partvidék, a keleti parton pedig Massachusetts térsége, a Dél-afrikai Köztársaság parti vizei, Ausztrália nyugati vidéke Perth térségében, délen pedig a Neptun-sziget környéke. A faj Földközi-tengeri radiásnspontja pedig a Málta, a Cape Bon és a Messinai-szoros által határolt zónában található.

Az, hogy a Hurghadánál felbukkant példány hogyan illetve honnan juthatott be a meglehetősen elszeparált Vörös-tengerbe, még erősen kérdéses. Legnagyobb valószínűséggel az Indiai-óceánból úszhatott fel a Bab-el-Mandeb szoroson át, de elméletben azt sem lehet kizárni, hogy a Földközi-tengerről érkezett, átúszva a Szuezi-csatornát.

forrás: origo.hu
fotó: Elter Tamás

Továbbiak

Klub információ

Diving Sopron búvárklub

9400 Sopron, IV. László király utca 4.
Kapcsolat velünk+36 70 3704686
Adatkezelés | ÁSZF | Rólunk

Oldalunk helyes működéséhez valamint statisztikai célú adatgyűjtéshez is használunk böngésző cookie-kat. Engedélyezi ezek használatát?