BÚVÁR BLOG

Fehér cápa

Nagy fehér cápa bukkant fel a népszerű egyiptomi fürdőhelyen, Hurghadában

A Vörös-tenger egyiptomi partszakaszán a turisztikailag frekventált üdülőváros, Hurghada előtt március 10-én egy nagy fehér cápát figyeltek meg.

A híres-hírhedt tengeri nagyragadozót egy búvárhajó fedélzetéről sikerült észlelni, amint közvetlenül a felszín alatt cirkált. A hír amiatt számít különösen érdekesnek, mivel a Vörös-tengeren a nagy fehér nem számít honos cápafajnak, és amit ezért a szakirodalom úgy is tart nyilván, mint nagy fehér cápáktól mentes tengeri területet.

Lassan közeledett a hajóhoz, és amikor odaért, mindenki megdöbbent

Március 10-én délelőtt, Hurghada, a népszerű Vörös-tengeri üdülőhely partjai előtt a Fanous és a Fanadir-zátonyok határolta területen, az úgynevezett Arabya-régióban a part közelében egy búvárhajó fedélzetéről a vízfelszínt áttörő nagy, háromszög alakú hátúszóra figyeltek fel.

A hátúszó formájából és mozgásából azonnal nyilvánvaló lett, hogy nem a Hurghada környékén különösen gyakori vörös-tengeri palackorrú delfin (Tursiops truncatus truncatus) egy példánya, hanem cápa közeledik a hajó felé. Az igazi meglelepetés azonban még hátra volt, mert amikor a komótosan közeledő ragadozó a hajóhoz ért, csak akkor derült ki, hogy nem egy helyben honos faj, hanem a Vörös- tengerben extrém ritka nagy fehér cápa sziluettje rajzolódott ki a felszín alatt.

Az eltéveszthetetlen fajjegyek, a rövid, erősen kicsúcsodó rosztrum (orr), a széles, holdsarlószerűen ívelt mellúszók, a hosszú kopoltyúívek, a zömök törzs, a hátúszó formája, és a csak nagyon enyhén aszimmetrikus (heterocerk) farokúszó mind egyértelművé teszik, hogy egy nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias) bukkant fel a hurghadai vizeken.

A hajó személyzete már értesítette a HEPCA-t (Hurghada Environmental Potection and Conservation Association) az észlelésről, de egyelőre még nem ismert, hogy a helyi hatóságok lezárták-e a strandokat, vagy milyen egyéb biztonsági intézkedéseket tesznek.

Egyelőre nem árt a fokozott óvatosság a Hurghadán nyaralók részéről

Az óvatossági rendszabályok mindenesetre indokoltak lehetnek, mivel a nomád életmódot folytató és rendkívül nagy távolságokra vándorló nagy fehérre is igaz a területiség elve. A területiségi elv azt jelenti, hogyha egy vándorló életmódot folytató tengeri ragadozó zsákmányban gazdag területet talál, akkor ott hosszabb időt is eltölthet, sőt, átmenetileg akár a rezidens életmódra is átválthat.

A nagy fehér cápa esetében erre több példát is ismerünk, így többek között a dél-afrikai partvidék bizonyos, medvefókákban gazdag partszakaszairól. Hurghada térségében viszonylag nagy egyedszámban fordulnak elő a vörös-tengeri palackorrú delfinek, a delfinfélék pedig a nagy fehér fontos zsákmányállatainak számítanak. Persze, azt sem lehet kizárni, hogy egyből odébb áll a ritka vendég, egyelőre azonban nem árt a fokozott óvatosság.

Nem ajánlatos, hogy mélyebbre beússzunk a parttól, főleg nem egyedül. Átmenetileg a strandok közelében fekvő úgynevezett házizátonyok vagy kisebb sekélyvízi korallformációk körül is jobb, ha egyelőre felfüggesztjük a magányos sznorkelezést. Kora reggel a napkeltét követő első két-három órában kerüljük a vízbe menetelt, ez a napszak ugyanis a nagy fehér legintenzívebb prédálási időszaka.

Sekély vízben is kerüljük a vízbe vizelést, vagy a víz erőteljes paskolását, mert ezek potenciálisan mind erős ingernek számíthatnak egy esetlegesen közelben tartózkodó, nagy fehérhez hasonló cápa számára. Végül, akik most Hurghadán nyaralnak, tájékozódjanak helyben a hatósági intézkedésekről, illetve ha elrendelik, az átmeneti partszakasz lezárásokról.

Eddig csak egyetlen hiteles észlelés ismert a Vörös-tengerről

A Vörös-tengerben a tudomány jelenlegi ismeretei szerint 47 cápafaj honos. A tengerbiológiai szakirodalom a Vörös-tengert nem tekinti a nagy fehér cápa élőhelyének, mert a faj itteni felbukkanása extrém ritka jelenségnek számít. Az eddigi egyetlen hitelesnek tekinthető Vörös-tengeri nagy fehér cápa észlelés a világhírű osztrák búvár-pionír tengerbiológustól, Hans Hass professzortól származik, aki 1950-ben a szudáni Sanganeb-atollnál találkozott egy nagytestű egyeddel, a zátonyfal leszakadásánál.

Noha a nagy fehér cápa kozmopolita tengerlakónak számít, de a faj elsősorban a hűvösebb mérsékelt-övi vizeket preferálja. Érdekes megfigyelés, hogy a trópusokon sokkal ritkábbak, és a trópusi-öv vizeit elsősorban az idősebb nagy testű példányok keresik fel.

A trópusi vizekben Hawaii környékén számítanak relatíve gyakorinak de a Karib-tengeren Kuba partjainál, az Indiai-óceánon a Maldív-szigeteknél, a Csendes-óceánon Tajvan valamint a Fülöp szigetek és Ausztrália vízen is megfigyelték már, sőt, azutóbbi térségben nem is számít ritkának Új-Dél Wales trópusi hőmérsékletű vizeiben.

Leggyakoribb előfordulási körzetei az Egyesült Államok nyugati részén a kaliforniai partvidék, a keleti parton pedig Massachusetts térsége, a Dél-afrikai Köztársaság parti vizei, Ausztrália nyugati vidéke Perth térségében, délen pedig a Neptun-sziget környéke. A faj Földközi-tengeri radiásnspontja pedig a Málta, a Cape Bon és a Messinai-szoros által határolt zónában található.

Az, hogy a Hurghadánál felbukkant példány hogyan illetve honnan juthatott be a meglehetősen elszeparált Vörös-tengerbe, még erősen kérdéses. Legnagyobb valószínűséggel az Indiai-óceánból úszhatott fel a Bab-el-Mandeb szoroson át, de elméletben azt sem lehet kizárni, hogy a Földközi-tengerről érkezett, átúszva a Szuezi-csatornát.

forrás: origo.hu
fotó: Elter Tamás

Továbbiak

Klub információ

Diving Sopron búvárklub

9400 Sopron, IV. László király utca 4.
info@diving-sopron.hu+36 70 3704686

Adatkezelés | ÁSZF | Impresszum

explorer

Vélemények

Ákos Szórádi
Hatalmas élmény és egy nagyon jó kis csapat jött össze az első pillanattól kezdve!🙂 Mindenkinek csak ajánlani tudom, bármilyen fé...
Will Cragin
An awesome diving experience. Balazs was very accommodating with everything, especially with the fact that I don't speak much Hungarian. He was able to speak ...
Norbert Knábel
Gyors, időben rugalmas elméleti és gyakorlati búvárképzés Profi oktatóval. A bázis könnyen megközelíthető és ...
János Jaczkó
Rugalmas oktatási rend. Magabiztosságot nyugalmat kifejező oktató ! Azt hogy OWD búvár lettem részben neki is ( fiamnak és persze kis ré...
Csilla Vidáné Ivánkovics
Március 10-én vett részt 10 éves fiam az élmény búvárkodáson. Ha azt mondom egész hazaúton azt hallgattam: ...
Vanyi LASZLO
A reggeli talàlkozàstól az elköszönès pillanatàig nagyon jòl èreztem magam. Egy èletreszóló èlmènnyel lettem gazdagabb. ...
Hajnalka Kiffovics
Megbiztható oktatás, szuper élmények, jó hangulat.Egy új élménnyel lettem gazdagabb! :) (Translated by Google) Reliable education, super experiences, good mood.I'm getting ...
Anikó Szekó
Tényleg élmény volt az élménymerülés. Profi szervezés, türelmes segítőkész oktatóval. Ajánlom mindenkinek aki ...
Zoltán Papp
Nagyon jó élmény volt, csak ajánlani tudom az élménymerülést :) (Translated by Google) It was a very good experience, I can ...
Boraszat Orokos
Legyen egy ajándék 🎁 de lehet egy új kezdett. Jól szervezett csapat .Egy felejthetetlen élmény akár bakancslistádon egy pipa ki ...
Zsófia Kulcsár
Fantasztikus élmény volt, mindenkinek csak ajánlani tudom! (Translated by Google) It was a fantastic experience, I can only recommend it to everyone!